Hiram skandynawski

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,023
29
48
Pyszny ten hiram.
A wiecie może skąd ta nazwa? Googlowałam, ale powiązań kulinarnych nie znalazłam.
gruebel_2.gif


Cukru dałam wagowo o połowę mniej niż rabarbaru, a i tak mi się wydaje dość słodkie. Nie przeszkadzało mi to w wyjadaniu z gara za każdym razem jak szłam pomieszać.
Trochę mi przypomniało w smaku tę marmoladę: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1044 (może przez ten dodatek skórki z cytryny)

A z ciekawości, możecie napisac ile u Was kosztuje rabarbar. Lekko mi ręka zadrżała jak wybierałam łodygi, ale może zupełnie bez powodu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
6 do 9 zł/kg w zależności od sklepu i stanu łodyg.
icon_smile.gif
 

wianka

Member
Sty 25, 2012
1,034
10
38
I ja muszę zakupić rabarbar na hiram. To co miałam w ogródku poszło na ciasto i na galaretkę mniszkową - rabarbarową.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Anka robiłaś konfiturę, czy dżemową wersję?
I ja dorobię, wychodzi z domu w zbyt szybkim tempie.
icon_smile.gif
Kto sprobuje i sie rozsmakuje, dostaje słoiczek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,023
29
48
Buka @ 20 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1661203Anka robiłaś konfiturę, czy dżemową wersję?
I ja dorobię, wychodzi z domu w zbyt szybkim tempie.
icon_smile.gif
Kto sprobuje i sie rozsmakuje, dostaje słoiczek.
Dżemowa to z żelfixem? Ja robiłam same owoce, cukier, swieży imbir pocięty na kawałeczki i skórka z cytryny. Lubię jak jedząc trafia się na imbir do rozgryzienia.
U mnie rabarbar po przeliczeniu za jakieś 17zł/kg. Wydawało mi się sporo, ale może to jeszcze przed sezonem tutaj.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Sporo w przeliczeniu, ale jak porównać z siłą nabywczą obu walut, to może nie az tak.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Zachęcona Waszymi opiniami zrobiłam i ja z 2 kg rabarbaru, dodatki bez zmian, 50dkg cukru i za podpowiedzią Buki 1 torebką pektyny. Muszę przyznać, że nie żałuję smak wyśmienity, a kolor jest w porządku 😀IMG_20200714_133240240_Easy_Resize.com.jpg
 

Załączniki

  • IMG_20200714_133240240_Easy_Resize.com.jpg
    IMG_20200714_133240240_Easy_Resize.com.jpg
    446.8 KB · Wyświetleń: 5