Intensywnie jagodowy sernik

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Krystyno, sernik wygląda świetnie
lecker.gif
Zrobię go chyba na sobotę ale mam pytanie o smietanę jakiej użyłaś do polewy - czy ona ma byc kwaśna jeśli ma byc gęsta? Jakiej śmietany konkretnie użyłaś? I czy pół szklanki cukru do masy serowej to nie będzie za dużo i za słodko?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
dziunia @ 14 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873877Krystyno, sernik wygląda świetnie
lecker.gif
Zrobię go chyba na sobotę ale mam pytanie o smietanę jakiej użyłaś do polewy - czy ona ma byc kwaśna jeśli ma byc gęsta? Jakiej śmietany konkretnie użyłaś? I czy pół szklanki cukru do masy serowej to nie będzie za dużo i za słodko?
Miałam taką gęstą śmietanę, o zawartości tłuszczu 30%. Zdaje się, że to wyrób pod nazwą President. Kubek o pojemności 330ml. Czy ona była kwaśna, to Ci nie powiem, bo zapomniałam polizac palucha. Po upieczeniu i zastygnięciu w lodówce, zrobiła się ta masa śmietanowa jak krem. I wtedy wyczuwa się lekko kwaskowy posmak.
Ja cukru nic nie dodawałam i właśnie taki najbardziej mi smakuje. Kto lubi bardziej słodkie ciasta, może dodac cukru. Czy pół szklanki? Znowu nie umiem odpowiedziec. Jagody też są różnie kwaśne. Może spróbuj tak gdzieś 1/4 szklanki? I nie przerażaj się tak jak ja, kiedy ciasto w piekarniku zrobiło się prawie czarne. Stąd był ten mój pomysł na tę polewę, która nawiasem mówiąc nie tylko dodała mu urody ale i smaku.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Znalazłam tę śmietanę President: http://www.opinie.egospodarka.pl/zdjecia/M...0-41366-big.jpg najwyraźniej President przejął markę Obory i ta śmietana jest faktycznie ukwaszona. Czyli zwykłą słodką trzeba będzie zakwasić.
Co do cukru, to tak się zastanawiam czy te pół szklanki to faktycznie zbyt dużo nie będzie. Jagody są w tym roku wyjątkowo słodkie, biała czekolada jest bardzo słodka, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak spróbowac surowej masy i ewentualnie dodać wtedy więcej cukru, bo gorzej będzie jak przesłodzę
icon_wink.gif


Dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
Dawno nie piekłam sernika tego typu, czyli kremowego i nawet przeliczyłam sobie proporcje na większą tortownicę i 1 kg sera
icon_mrgreen.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Dziuniu ja taką polewę często robię ze zwykłego jogurtu.
też wychodzi.
dodaję wtedy trochę soku z cytryny i cukru pudru z łyżkę na 400g jogo.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No własnie tak myślałam, że musi być coś ukwaszonego żeby się ścięło "sernikowo". Jogurt na pewno jest też bardzo dobry
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
dziunia @ 14 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873889Znalazłam tę śmietanę President: http://www.opinie.egospodarka.pl/zdjecia/M...0-41366-big.jpg
Co do cukru, to tak się zastanawiam czy te pół szklanki to faktycznie zbyt dużo nie będzie. Jagody są w tym roku wyjątkowo słodkie, biała czekolada jest bardzo słodka, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak spróbowac surowej masy i ewentualnie dodać wtedy więcej cukru, bo gorzej będzie jak przesłodzę
icon_wink.gif


Dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
Dawno nie piekłam sernika tego typu, czyli kremowego i nawet przeliczyłam sobie proporcje na większą tortownicę i 1 kg sera
icon_mrgreen.gif
To ta właśnie śmietana
To najlepszy pomysł aby spróbowac masę. Dla mnie ciasta przesłodzone są niezjadliwe.
Z 700g sera wyszła pełniutka tortownica o średnicy 20cm. W pewnym momencie, zaczęło nawet się przelewac. Więc na proporcję podaną przeze mnie lepsza chyba będzie 22cm. Z 1kg to pewnie taka 26cm będzie akuratna.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
zapamiętaj
fiesgrins.gif

świetny ten patent z polewą.
Nie jestem pewna ale chyba zaczęłam tak robić od piernikowego sernika z blogu Liski i na pewno dodawałam wtedy jeszcze skórkę startą z pomarańczy i dodatkowo kandyzowaną skórkę do masy serowej
mniam.gif
 

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Robiłam wczoraj i jestem zachwycona!
icon_razz.gif
Została już tylko 1/4 tortownicy a zaczęliśmy jeść go dzisiaj rano, po nocnym chłodzeniu w lodówce
icon_mrgreen.gif


W trakcie przygotowywania miałam mały kryzys w momencie roztapiania czekolady. Jak dotąd nigdy nie dodawałam wody do czekolady, topiła się bez problemu i miała wydaję mi się odpowiednią konsystencję. Tym razem jak dolałam tej wody to czekolada zaczęła się jakoś dziwnie zachowywać, niby stwardniała, zaczęła się krystalizować czy coś i przeżyłam chwilę grozy. Ale nie zraziło mnie to. Ostatecznie rozmieszałam ją porządnie, tylko nadal była bardzo zbita. Jednak po dodaniu jej do masy wszystko było ok.

A tak w ogóle to piekłam z 750g sera w tortownicy o średnicy 22cm, a polewę zrobiłam ze śmietany 18% i dałam do niej więcej cukru pudru. Po upieczeniu miałam obawy, czy sernik nie będzie za mało słodki (lubię bardzo słodkie ciasta
icon_wink.gif
), ale okazało się, że jest w sam raz. Taki z lodówki pasuje idealnie na przekąskę w upalne dni.

Przepis na pewno do powtórzenia, ale następnym razem dodam migdały do spodu. Ostatnio robiłam ciasto z serem i jagodami, i w nim m.in. oczarowało mnie połączenie migdałów z jagodami.

A tak prezentuje się mój sernik (zdjęcia nie są cudowne, bo nie mogłam się doczekać dorwania się do niego
rofl.gif
).

jagodowy1.jpg


jagodowy2.jpg


jagodowy3.jpg


Dziękuję za przepis
icon_wink.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ohoo !
świetny !
jeszcze b. fioletowy niż Krystyny
fiesgrins.gif


mi mama powiedziała, że mam zrobić taki następny razem (łee chciałam zrobić go DZISIAJ !), bo zażyczyła sobie z polewą jagodową.
no cóż.
będzie mnie prześladował ten sernik w snach.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
jean @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874780Kuleżanki mam prosbę, tortownicę mam 26 cm-ową czy mógły ktoś obliczyć proporc do takiej wielkości?
Tak mi mniej więcej wyszło:

1 kg serka
4 duże jajka
286 g czekolady
2,9 łyżki mąki
570-715 ml jagód

Mnożyłam przez 1,43 żeby dostosować się do 1 kg serka
icon_smile.gif


jean @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874780i jeszcze pytanie o ser, jakiego użyłyście?
Mam zamiar kupić Delfiko naturalny w wiaderku, to jest to samo co Zielona Łąka z Biedronki.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
dziunia @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874786Tak mi mniej więcej wyszło:

1 kg serka
4 duże jajka
286 g czekolady
2,9 łyżki mąki
570-715 ml jagód

Mnożyłam przez 1,43 żeby dostosować się do 1 kg serka
icon_smile.gif




Mam zamiar kupić Delfiko naturalny w wiaderku, to jest to samo co Zielona Łąka z Biedronki.
Dziuniu, dziękuję. Dokładnie tak jak napisałaś. Serek śmietankowy (24% tłuszczu), najlepszy Delfiko lub Zielona łąka

Gdzieś tu już chyba pisałam, że z 700g wyszła mi pełniuteńka 20-cm tortownica, z której nawet się odrobinę przelewało, więc lepsza by była taka 22cm (ale ni mom)
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
kura.90 @ 16 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874691Robiłam wczoraj i jestem zachwycona!
icon_razz.gif
Została już tylko 1/4 tortownicy a zaczęliśmy jeść go dzisiaj rano, po nocnym chłodzeniu w lodówce
icon_mrgreen.gif


W trakcie przygotowywania miałam mały kryzys w momencie roztapiania czekolady. Jak dotąd nigdy nie dodawałam wody do czekolady, topiła się bez problemu i miała wydaję mi się odpowiednią konsystencję. Tym razem jak dolałam tej wody to czekolada zaczęła się jakoś dziwnie zachowywać, niby stwardniała, zaczęła się krystalizować czy coś i przeżyłam chwilę grozy. Ale nie zraziło mnie to. Ostatecznie rozmieszałam ją porządnie, tylko nadal była bardzo zbita. Jednak po dodaniu jej do masy wszystko było ok.

Przepis na pewno do powtórzenia, ale następnym razem dodam migdały do spodu. Ostatnio robiłam ciasto z serem i jagodami, i w nim m.in. oczarowało mnie połączenie migdałów z jagodami.
To wszystko zależy od czekolady jaką się używa. Tak mi się zrobiło jak kiedyś użyłam czekolady wedlowskiej. Więcej już jej nie kupuję.

Jak bym miała migdały to też bym dała, bo uwielbiam serniki na spodzie z dodatkiem migdałów. Niestety, u mnie na prowincji jest to produkt, którego zakup graniczy z cudem.

I bardzo się cieszę, że Wam posmakował. Moi znajomi poczęstowani kawałeczkiem, już dopytują kiedy zrobię go znów.

Polewa piękna Ci wyszła. Przepraszam, sernik piękny Ci wyszedł. Na czele z tą polewą