Intensywnie jagodowy sernik

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Serdeczne podziękowania!
anbetung.gif

...Zielona Łąka to Biedronka a Delfiko to w Lidlu dostanę?
 

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Krystyna9 @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874788To wszystko zależy od czekolady jaką się używa. Tak mi się zrobiło jak kiedyś użyłam czekolady wedlowskiej. Więcej już jej nie kupuję.
...
Polewa piękna Ci wyszła. Przepraszam, sernik piękny Ci wyszedł. Na czele z tą polewą
Dziękuję
icon_redface.gif


Jeżeli chodzi o białą czekoladę to zawsze używam Milki
icon_wink.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Delfiko dostaniesz w Netto, stoi obok sera familijnego czy jakoś tak
icon_smile.gif


Też białej Milki używam (tylko raczej do środka sernika), chociaż jak miałam problem z jej dostaniem (
icon_eek.gif
) to dawałam białą czekoladę Allegro z Biedronki, w sumie może być
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Kura, ależ piękny Ci wyszedł ten sernik!
Mój siedzi właśnie w piekarniku, jestem bardzo ciekawa jego smaku ale muszę z tym niestety poczekać do jutra.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
aklat @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874978są pół kilowe, filmy nie pamietam, ale do serników są idealne
icon_smile.gif
Zależy do jakich serników. Jeśli są to serki tłuste, typu Philadelphia czy Almette (mniej więcej 24% tłuszczu) to do tego sernika będą idealne, jeśli maja mniej tłuszczu i są bardziej twarogowe to tu nie znajdą zastosowania niestety ale będą idealne do serników tradycyjnych
icon_smile.gif


Mój sernik właśnie się upiekł, boję się go wyjąć z piekarnika bo masy jest aż nadto i mogłaby się przemieścić, poczekam aż trochę osiądzie przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Do polewy użyłam śmietany 12% kwaśnej i ledwo wszystko się zmieściło w tortownicy 26 cm, jednak lepsza byłaby 28 cm do 1 kg sera. Tortownicę postawiłam na czarnej głębokiej blaszce z piekarnika i wlałam na nią ponad szklankę wrzątku.
Aha, nie dosładzałam masy wcale, dodałam 3 całe czekolady (firmy Baron, bardzo słodkie) i to wystarczyło w zupełności. I przy rozpuszczaniu czekolady nie dodawałam wody, czekolada była na tyle rzadka, że idealnie wymieszała się z masa serową. A do spodu dodałam trochę płatków migdałowych.
Widzę też, że zbyt mocno mieszałam śmietanę z cukrem na polewę i pojawiło się na wierzchu mnóstwo bąbelków powietrza, nie za bardzo mi się to podoba.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
W takim przypadku można nałożyć jeszcze jedną cienką warstwą posłodzonej śmietany i wstawić na następne pięć minut do piekarnika.
Choć z pęcherzykami powietrza też na pewno wygląda ślicznie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joanna @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874999W takim przypadku można nałożyć jeszcze jedną cienką warstwą posłodzonej śmietany i wstawić na następne pięć minut do piekarnika.
Tak, tylko jeszcze żeby ta dodatkowa warstwa śmietany się zmieściła.
icon_smile.gif
U mnie jest podobnie jak u Dziuni, sernik z polewą wypełnił całą tortownicę. Robiłam z proporcji podanych przez Krysię w formie o średnicy 22 cm. i zastanawiam się jak się to wszystko mogło zmieścić w mniejszej tortownicy?
icon_wink.gif

Następnym razem upiekę go w tortownicy o średnicy 24cm.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ano własnie, już więcej by się nie zmieściło
icon_smile.gif
Teraz opadło i wyrównało się z górną krawędzią tortownicy.
 

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Maraa, dziękuję
icon_wink.gif


Dziunia, widzę, że dodałaś do spodu migdały, o których też myślałam. Zdaj mi relację jak komponują się z całością
icon_smile.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
dziunia @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874986Zależy do jakich serników. Jeśli są to serki tłuste, typu Philadelphia czy Almette (mniej więcej 24% tłuszczu) to do tego sernika będą idealne, jeśli maja mniej tłuszczu i są bardziej twarogowe to tu nie znajdą zastosowania niestety ale będą idealne do serników tradycyjnych
icon_smile.gif
hmmm na prawdę?
gruebel_2.gif
kurcze a ja zawsze używam takich serków śmietankowych z napisem do serników, nigdy nie patrzyłam na ilość tłuszczu i wszystko było w porządku
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
kura.90 @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=875041Dziunia, widzę, że dodałaś do spodu migdały, o których też myślałam. Zdaj mi relację jak komponują się z całością
icon_smile.gif
Jutro napiszę jak wyszło
icon_smile.gif


aklat @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=875049hmmm na prawdę?
gruebel_2.gif
kurcze a ja zawsze używam takich serków śmietankowych z napisem do serników, nigdy nie patrzyłam na ilość tłuszczu i wszystko było w porządku
icon_smile.gif
Naprawdę
icon_smile.gif
A wszystko było u Ciebie w porządku, bo to, że użyjesz obojętnie jakiego sera nie znaczy, że popsujesz sernik, tylko efekt będzie inny, IMO często gorszy.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Mam straszną ochotę na zrobienie tego sernika
icon_mrgreen.gif
- czy mogłabym użyć spodu z ciasta kruchego zamiast ciasteczkowego
gruebel_2.gif
??
 

CoolDream

Member
Sty 3, 2007
143
0
0
Kurcze dziewczyny ledwo weszłam po przerwie na forum , a tu już ślinotoku dostaję
eek2.gif

No nie wiem czy do soboty wytrzymam z upieczeniem
icon_mrgreen.gif
. Coś mi mówi ,że jutro po jagody polecę i machnę serniczek. :D

 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
margarett @ 19 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=875440Mam straszną ochotę na zrobienie tego sernika
icon_mrgreen.gif
- czy mogłabym użyć spodu z ciasta kruchego zamiast ciasteczkowego
gruebel_2.gif
??
Pewnie możesz. Ja tego typu serniki zawsze robię na spodzie z digestive. Uwielbiam ten posmak. Ale wiem, że dziewczyny robię kruche spody, bo dla odmiany nie lubią tych ciasteczkowych.