Jagodzianki

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
To i ja się przyznam, że te niedzielne zdjęcia Beaty były inspiracją
icon_smile.gif
Moja zamrażarka też ma ograniczoną pojemność, ale blacha pysznych jagodzianek wejść musi ;).

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Beato, boskie te Twoje buły!
Mąkę zapewne sypiesz "na oko", ale możesz określić w przybliżeniu jaki osiągasz efekt? Jagody mają być tą mąką oprószone, czy dodać jej więcej?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
A kiedyś podsłyszałam, aby do jagód oprócz cukru dodać troszkę bułki tartej. Wypróbowałam ten "patent" przy wczorajszych jagodziankach. Od tej pory już zawsze będę tak robiła. Bułki się nie wyczuwa, a jagody nie wypływają.

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
ja zamierzam dzisiaj zrobić te jagodzianki i jak już będą po degustacji to podzielę się swoją opinią z wami i może wstawię też fotkę jeśli mi wyjdą

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Sini, jak zwykle zgadłaś, że ja na "oko"
icon_wink.gif
ale tak jak mówisz mają być tylko oprószone, zwykle wsypuję do miseczki z jagodami mąkę, potrząsam miseczką żeby wszystkie owoce się w niej uciapały (ważne żeby jagody były w miarę suche, bo do mokrych to się zbyt dużo przyczepi-ja jagód nigdy nie płuczę!) Ja jeszcze na koniec wrzucam wszystko na sito takie z większymi dziurkami ( mam takie metalowe od ruskich
icon_mrgreen.gif
)i nadmiar mąki odsiewam. Przy tych ostatnio przeze mnie robionych nie odsiewałam mąki i nadzienie wydaje mi się trochę za gęste, ale nie mówię, że złe, tylko takie bardziej marmoladowe. Najlepiej spróbować i samemu się przekonać, ale myślę, że to co tu napisałam pozwoli określić ilość tej mąki...

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
Piekłam znowu
icon_smile.gif
, część już w zamrażalniku. Ciasto delikatniejsze w smaku, pewnie to zasługa oleju. Pomysł z mąką ziemniaczaną świetny, super kisielek wyszedł. Patent z wodą w brytfannie znałam, ale sobie zapomniałam:) dziękuję, za przypomnienie, bo spody wyszły takie przyjemnie miękkie. Zabrakło mi jagód, więc trochę zrobiłam z serem, też pyszne
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Czyli Beatko dobrze się domyślałam "naokowości"
fiesgrins.gif
Ale tak właśnie- oprószając- zamierzałam robić. Niech tylko włączą mi tę ciepłą wodę.

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
tak jak wcześniej napisałam tak i zrobiłam te jagodzianki i rzeczywiście są pyszne, takie pulchniutkie i naprawdę pycha
poniżej wstawiam efekt mojej pracy:

Załączniki

• IMG_1192.JPG
    IMG_1192.JPG
    174 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1194.JPG
    IMG_1194.JPG
    67 KB · Wyświetleń: 0

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
Margot starałam się, aby również oprócz super smaku był również i ładny wygląd, a co do nadzienia to lubię jak bułki są dobrze nadziane i dlatego dawałam dużo jagód do środka.

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Dajcie linka na to ciasto drożdżowe z olejem Beaty Sz .bo nie mogę znaleźć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
hofi @ 11 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726977Jesli chodzi o ciasto Beaty Sz z olejem to chyba to bedzie to https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4247
Na pewno to.
icon_smile.gif

Na poprzedniej stronie Beata podawała do niego link:
BeataSz @ 8 Jul 2008 napisał:

vanilia_sky

Member
Mar 28, 2009
38
0
0
robiłam jakiś czas temu i dziś znalazłam zdjęcia
icon_mrgreen.gif
nie są najlepszej jakości, no ale co się będą marnować w koszu?
fiesgrins.gif
pamiętam że były pyszne, zamroziłam jagody, więc będę robic w zimie
rofl.gif
strasznie mi wielkie wyszły, ale przynajmniej zjadło się jedną a nie dwie czy trzy...
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• Obraz_1031.jpg
    Obraz_1031.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_1032.jpg
    Obraz_1032.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy