Jajka w szynce (pieczone w foremkach muffinowych)*

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Oj jaki latwy a efektowny przepis.......juz mysle kiedy go wyprobowac na gosciach :gruebel:

Na kolacyjke w malym gronie pewnie nadadza sie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Danie wygląda cudnie. Zastanawiam się można by zamiast jajka dac sporo zółtego sera. A może jako podwoduje, że po wyjęciu to się nie rozkłada? Jak myślicie?

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
ja robilam 2 z serem bez jajka, ale byly jakies bardzo "mulace", mnie nie smakowaly
eee, to trzeba zrobic z jajkiem, wtedy beda smakowac ;)

Robilam to danie juz pare razy i calosc z foremki wychodzila bardzo ladnie
icon_smile.gif

Nic sie nie rozwalilo
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
w najnowszym magazynie krafta maja taka szynke zapiekana tylko ze szpinakiem wiec pewnie sie nie rozpadaja, bo oni wszystkie przepisy testuja.

wiec dzis na obiad jeszcze inna wersja: i szpinak i jajo
icon_smile.gif

weszlam tylko szybko sprawdzic czas i temperature

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Podnoszę bo będę robiła
icon_lol.gif
jednak troszkę inaczej. Jakiś rok temu, a może więcej
gruebel_2.gif
widziałam ten przepis w jakimś kulinarnym obcojęzycznym programie
icon_rolleyes.gif
Tam na samą szynkę od razu jajka były, a na jajkach jak się nie mylę starty ser żółty
lecker.gif
i tak właśnie zrobię...

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
I co z ta wersja szpinakowa? Bo mnie jest potrzebna jakas bezpieczarkowa, a nic mi do glowy nie przychodzi. Moze z porem zrobie?

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Pyszne.. Dziś zrobiłam na próbę w ramach obiado-kolacji. Na próbę przed imprezką w sobotę, kiedy zamierzam podać te pyszności
icon_smile.gif

Przytrzymałam dłużej w piekarniku na górnej tylko grzałce, bo mi się wydawało, że to wszystko jeszcze lata niedopieczone, a niecierpię niedopieczonego/nbiedogotowanego jajka, zwłaszcza białka.. Trochę mi to wysuszyło wierzch jajka oraz przypiekło szynkę, ale za to całość była pyycha! Jajko ścięte tak jak lubię
icon_smile.gif

pict0002uw0.jpg

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
icon_redface.gif

Zagladam tylko zeby sprawdzic temperature i widze, ze nic nie napisalam.
Jak nie odpowiadam na pytania prosze sczelic w tyl glowy
icon_wink.gif

Oczywiscie dla mnie, wielbicielki jajek, cudowna sprawa. Robilam i z pieczarkami i ze szpinakiem i stanowczo wolimy te drugie.
I nie tylko dla mnie. Znajoma odgapila tez ten sposob podawania jajek.

Tak mysle... Ilona moze by sie dalo jakies warzywo wziac zamiast tej szynki? Bo mozna ciasto jak na pierogi, ale maki tez nie jadasz? Moze jakby kapuste wloska? Ona bardziej elastyczna od zwyklej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
kermidt @ 6 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=634500Tak mysle... Ilona moze by sie dalo jakies warzywo wziac zamiast tej szynki? Bo mozna ciasto jak na pierogi, ale maki tez nie jadasz? Moze jakby kapuste wloska? Ona bardziej elastyczna od zwyklej.
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

Mogłabym w sumie rzobić coś jak gołąbki Agusiowe
gruebel_2.gif

Kapucha a w srodek ugotowany groch (soczewica w oryginale), pieczarki, zielsko itd. i jajo wciepnąć
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
ja zwylke robiłam coś podobnego, tylko bez pieczarek i na patelni, najpierw szynka obsmażone duże plastry, po odwróceniu wbijałam jajka sadzone, po ścięciu przysypywałam żołtym serem i przykrywałam na chwilę, żeby się rozlał. Potem kroiłam na porcje i chłopcy się zajadali. To jedno z ulubionych niedzielnych śniadań. Ostatnio jak kupiłam formy muffinkowe zrobiłam tak jak tu i super. Smakowało im jeszcze bardziej, a ja chyba jednak miałam mniej roboty, może dlatego, że nie musiałam kroić.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Pyszne,efektowne,polecam.Dałam szynkę,plaster sera,pieczarki i jajko.Nie piec dłużej niż 15 min bo żółtko upiecze się.Pycha.Dzięki za przepis.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy