Kiełbasa wieprzowa biała*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
bo ja napisałam w pierwszym poście o tym obsuszaniu-tak było w książce z przepisem ( nie wiem po co się obsusza
dontknow.gif
) ale ja tego nie robię, od razu gotuję albo surową zamrażam, bez sparzania.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Tak tak, Beata napisała
icon_mrgreen.gif
Ja tez nie obsuszę, bo nie mam gdzie, na korytarzu juz za ciepło, a w lodówce miejsca za mało no i zapach się rozprzestrzeni za bardzo
icon_wink.gif


I jeszcze co do mrożenia, bo swoją też zamrożę, lepiej mrozic surową czy parzoną? Zakładając, że będzie potem pieczona to może lepiej surową?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
miałam nie robić w tym roku, ale przez to, że odświeżyłyście wątek chyba jutro będzie kiełbasiarnia w domu
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
icon_lol.gif

Ja to nawet sitka do maszynki kupiłam 10, 13 i szarpak
icon_mrgreen.gif
Jelit mam 15 metrów. Jutro mam zamiar kupić 4 kg mięsa i pobawic się w masarnię
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
a ja mam jelita zamrożone, nie wiem ile tego w paczuszce zostało od ostatniego razu, mam nadzieję, że wystarczy, zrobię z 3 kg mięsa.
Aha, chyba część wieprzowiny tym razem pokroję na drobne kawałki, bo z tego co pamiętam ostatnio to było zbyt przemielone.
I muszę też pamiętać, żeby nie bać się tłuściejszego mięsa, bo pierwsza moja kiełbasa była trochę za sucha ( zbyt chude mięso)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ano własnie dlatego ten szarpak kupiłam, żeby wieksze kawałki też były. I tłustego z kilogram też wezmę (boczku chyba
gruebel_2.gif
), nie lubię tłustej kiełbasy ale jednak trochę tłuszczu musi być.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no i zrobiłam
banana.gif
właśnie sobie gotuję na dzisiejszy obiad, wyszło mi nieco ponad 3 kg kiełbasy, miałam łopatki ponad 2,5 kg i ok 40 dag wołowiny

bia_a_kie_basa_001_1.jpg
 

Załączniki

  • bia_a_kie_basa_001_1.jpg
    bia_a_kie_basa_001_1.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Zgrabne Ci wyszły.
daumen.gif
Ja dopiero w poniedziałek idę po mięso.
 

krold

Member
Kwi 2, 2009
1
0
0
Pamiętajcie dziewczyny,że kiełbasy białej się nie gotuje, tylko parzy w temperaturze 72-75 stopni przez 15-20min.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja gotuję i będę gotować
icon_wink.gif

dzięki za uwagę ale bardziej podoba mi się stwierdzenie, że nie powinno się gotować tylko parzyć, albo, że lepiej jest nie gotować tylko parzyć a nie, że "się nie gotuje, tylko parzy", przepraszam, ale zawsze bardzo mnie irytuje jak ktoś używa stwierdzenia, że czegoś się nie robi tak tylko inaczej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy