Kiełbasa wieprzowa biała*

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Maryno, jesli chodzi o mnie to nie zapał, to akt desperacji.
icon_mrgreen.gif
Po prostu nie mogę już jeść sklepowych wędlin.
Ostatnio częściej szynkowarka była w robocie, a kiełbasy samodzielnie to od niedawna i w niedużych ilościach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Buko święte słowa, pominę inne wędliny milczeniem, ale to co sprzedają u mnie w okolicy pod nazwą biała kiełbasa nie ma prawa się tak nazywać, próbowałam już z różnych źródeł i tego po prostu nie da się jeść. Właśnie podzieliłam mięso, chłodzi się w zamrażarce, za pół godziny będę mielić, trzymajcie kciuki
icon_smile.gif
.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Oczywiście kibicuję Ci, ale kciuków nie warto fatygować, Ty zdolna dziewczynka jesteś.
daumen.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
.Agatko. a u Ciebie jest Tesco? Ja właśnie tam kupiłam swoje jelita. Moje kiełbaski już się mrożą, martwię się tylko czy moje sitka nie są zbyt drobne i czy kiełbasa będzie miała właściwą konsystencję. Niezbyt lubię swoją maszynkę przy takiej pracy jak robienie kiełbasy, ma wąski wlot i strasznie umordowałam się wpychając masę do "kominka", wybaczcie mi słownictwo ale ja już dzisiaj zmęczona jestem i mi fachowego nazewnictwa brakuje
icon_lol.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Można robić w różnych osłonkach.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Izolda, juz mrozisz, bez macerowania?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
W wielu opisach produkcji spotkałam zalecenia, aby wymieszane mięso przechować w chłodzie kilka godzin, albo nawet dobę, w celu przemacerowania z przyprawami i solą, szczególnie zaś jeśli zastosowany był dodatek peklosoli.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Peklosoli nie dodawałam, biała ma być biała, a nie różowa
icon_smile.gif
A mięso przed nadziewaniem stało chyba z 4 godziny. Wydaje mi się, że różnica nawet jeśli będzie, to niewielka.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Mam nadzieję. Nie mam większych doświadczeń w tej produkcji, dlatego staram się robić wszystko tak, jak zalecają fachowcy.
icon_wink.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja czasem zostawiam na kilka godzin ale najczęściej od razu napycham w jelita. Mięso zostawione na to macerowanie leciutko się zapekluje (od soli) więc może być lepsza kiełaska, na pewno nie będzie różowa jak z dodatkiem saletry, ale sama sól też może dać taki delikatny różyk
icon_biggrin.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jutro rano będę robić tę dla koleżanki, dam jej surową, więc zdąży się zmacerować. No i wydaje mi się, że mimo zamrożenia smaki też się przenikają, w każdym razie jak otwieram zamrażarkę to czuć tylko kiełbasę
icon_lol.gif
A zapakowana jest bardzo dobrze i szczelnie wydawałoby się
icon_wink.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Izolda @ 30 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960949.Agatko. a u Ciebie jest Tesco? Ja właśnie tam kupiłam swoje jelita. Moje kiełbaski już się mrożą, martwię się tylko czy moje sitka nie są zbyt drobne i czy kiełbasa będzie miała właściwą konsystencję. Niezbyt lubię swoją maszynkę przy takiej pracy jak robienie kiełbasy, ma wąski wlot i strasznie umordowałam się wpychając masę do "kominka", wybaczcie mi słownictwo ale ja już dzisiaj zmęczona jestem i mi fachowego nazewnictwa brakuje
icon_lol.gif
.
Jest Tesco, nawet 2
icon_mrgreen.gif

Gdzie tam znajdę kiszki? W lodówkach czy mrożone, a może na dziale ze świeżym mięsem?

Wczesniej kupowałam w mięsnym, a teraz nie mogę zamówić. Nie bo nie!
icon_rolleyes.gif

Buka @ 30 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960952Można robić w różnych osłonkach.
Mówisz o plastikowych?
gruebel_2.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
No to tak jak ja, nie wiedziałam, ze mam tak blisko domu.
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Buka @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961202No to tak jak ja, nie wiedziałam, ze mam tak blisko domu.
icon_smile.gif
Najciemniej pod latarnią.
icon_mrgreen.gif

Izolda @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961210.Agatko. jelita są sprzedawane świeże zasolone, szukaj w ladach chłodniczych koło paczkowanych kotletów ze schabu, karkówki itp.
Dziękuję za info, ale już kupiłam
icon_smile.gif

Najmniejsza jednostka - 25 metrów za 15 złotych.
A ja może ze 3 metry tej kiełbasy zrobię.
icon_neutral.gif

Jelita, które kiedyś kupowałam były zapakowane w folię hermetycznie, a tu facet wyjął z lodówki i bach to do reklamówki. Takie żywe posolone flaki
rofl.gif
rofl.gif

Chętnie bym się z kimś podzieliła moimi jelitami, ale nikt się nie garnie do robienia kiełbasy.
icon_neutral.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy