Klasyczny chleb pszenny z grysikim

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Składniki na duży bochenek (1080g)
2543186050052117535S500x500Q85.jpg

  • woda lub mleko 500ml
    sól 2 łyżeczki
    cukier 2 łyżeczki
    grysik 200g
    mąka typ 550- 500g
    drożdże suche 1 op 7g
Wrzucam składniki do maszyny i wybieramy program pieczenia "chleb pszenny" - u mnie jest to program trwający 3'50".

2869387880052117535S500x500Q85.jpg


chleb jest biały, puszysty i miękki a skórka wspaniale chrupiąca. Drugiego dnia chleb jest jeszcze lepszy. Można go przechowywać w torebce papierowej. Po zamrożeniu wystarczy włożyć do nagrzanego do 150 st.C piekarnika na 15-20 minut
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
tak tak, grysik to kaszka manna. NIe wiem czy są różne 'rozmiary' tej kaszki, chyba nie, jest jedna taka drobniutka. całe 200g jej trzeba do przepisu. Potem w chlebie zupełnie jej nie widać ani nie czuć, ale ona nadaje tę fajną chrupkość skórce
icon_smile.gif

Dajcie znać jak Wam wyszły te chlebusie.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Powiem Ci szczerze, że pierwszy raz jadłam chleb z kaszą manną !!! Bardzo całej rodzince smakował !
Następnym razem dam trochę więcej mąki bo mam duża maszynkę więc nie ma obawy, że wykipi.
Dzięki za przepis
cvety.gif
Jest bardzo prosty !
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam. Smaczny, ale nie wiem, czy następnym razem nie zastąpię grysiku mąką żytnią, bo w tym miękisz dziwnie twardawy jest jak na chleb. Zobaczymy jak jutro.
Najważniejsze, że Jelonie smakuje i zażyczyła sobie z niego kanapki do szkoły.
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy