Klops czyli Pieczen Rzymska*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Też odkrajałam
icon_mrgreen.gif
ale nie aż tyle by szukać żółtka - chciałam by mi się stykały większą powierzchnią niż tylko czubkiem.
Można jajka przymierzyć do foremki jeszcze nie ugotowane - ile wejdzie w rządku i dodać ze dwa na uzupełnienie odcinanych kawałeczków.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
moje dziecko kocha bialko, wiec nie mam problemu z jajkami, a ilosc zalezy od wielkosci blaszki.
Ja mam bardzo niestandardowa - ze specjalna wkladka - w ksztalcie litery U.
Zawieszam konce na krotszych bokach foremki i srodek wisi przez jej dlugosc centymetr czy dwa nad dnem. Zrobie kiedys zdjecie, bo fajny patent.

tosina

Member
Kwi 11, 2007
20
0
0
Witam..
Własnei wtsawiłam do piekarnika pieczen ale chce sie upewnic co do pewnych rzeczy..
1...przykrywacie na poczatku pieczenia folia z gory, i podpiekacie w ostatnim momencie??
2. czy ktos probowal np. po koniec po smarowac majonezem i ketchupem by powstala taka chrupkka skorka??..
3. pieczecie w formie postawionej na samo dno kuchenki-piekarnika czy na jakims ruszcie.??
bardzo prosze o odpowiedzi..

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pewnie juz za późno ale napiszę
icon_wink.gif

Piekłam na ruszcie na tej samej wysokości na której zazwyczaj piekę wszystko - ciasta, kurczaka itp.
Nie przykrywałam niczym wogóle - ani na początku ani na końcu.
Wierzch polewałam tylko tym co wytopiło się spod pieczeni.

tosina

Member
Kwi 11, 2007
20
0
0
Dzieki -'Cinka' , za odpowiedz. Przyznaje ze był to moj debiut w swiecie klopsow vel pieczeni rzymskiej . INtuicyjnie zrobilam tak jak radziłas.TZn . w pierwszej chwili chcialam przykryc z gory folia alum. ale zrezygnowalam i chyba trafilam w 10 bo udal sie nawet bardzo.. ładny soczysty ..
Nastepny zprobuje z pieczarkami albo z marchewka..

dzieki za inspiracje

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dziekuje Cinko, ja o takiej porze nie wstane
fiesgrins.gif

pieke jak wszystko - bez ceregieli
pieczenie z woda na dnie, w podwojnych naczyniach to raczej przy pasztetach czy terrine,
ale to sie robi z ugotowanego juz miesa wiec z natury bardziej suche wychodzi.

robie dzis i mam plan dodac watrobek drobiowych - moze do polowy, bo Kuba nie lubi. Zdam relacje.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mniamuśne! Szkoda, że nie mogłam zrobić zdjęcia tuż po upieczeniu, bo pewnie nie zostanie nic do jutrzejszego śniadania
icon_biggrin.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Cinka @ 26 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=475133A ja właśnie wczoraj zrobiłam - nabrałam ochoty bo nigdy w życiu nie piekłam pieczeni rzymskiej
icon_redface.gif

Skadniki oczywiście po swojemu
fiesgrins.gif
dodałam trochę suszonych pomidorów, natki pietruszki, zółtego sera w kosteczkę i troszkę prażonej cebulki. Wyszło pycha
mniam.gif
Świetny pomysł z tymi dodatkami. Skuszę się na tego klopsa, bo wygląda bardzo smakowicie. Pomidorki suszone właśnie kupiłam, a reszta dodatków jest zawsze pod ręką.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ma bardzo ladny kolor. Moja wychodzi raczej brazowa niz rozowa.
Jakie mieso dalas? I jak mielone? Bo nie wiem co moze miec wplyw.

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Też robię czasem takiego klopsa, przeważnie z jajkiem w środku, ale ostatnio dla odmiany dodałam trochę mrożonej marchewki z groszkiem i powiem, że wyglądało to bardzo fajnie i kolorowo.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
a mielone indycze się nada ? bo mam akurat 75dkg.
no i mam pytanie odnośnie soku, który nigdy się wydziela. skoro to keksówka to gdzie ten sok się zbiera ?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nada się nada. Będzie inne ale co z tego
icon_wink.gif

A co do soków - zajrzyj na poprzednią stronę - tam na mojej fotce widać jak się pieczeń z wierzchu ścięła i zostały jej wolne brzegi - tam się właśnie zbierał tłuszcz i rosołek który ja skrupulatnie odlewałam
icon_smile.gif

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
Z mielonego indyczego też dobry klops wychodzi,robiłam zarówno z wołowo-wieprzowego jak i z indyczego.Wogóle takie pieczenie są super bo i do obiadu i na kanapkę się nadają.Przypraw i dodatków można dawać do woli wedle smaku i uznania.robiłam z kolorową papryką (czerwona i żółta ładnie wyglądają ), kiszonymi ogóreczkami,jajkiem i pieczarkami.Możliwości jest dużo.

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,689
860
113
ja zrobiłam mieszankę wieprzowo-indyczą
icon_mrgreen.gif
ale, ale... ta pieczeń jest nie-sa-mo-wi-ta!!! dziękuję bardzo za przepis!
anbetung.gif
będę robić częściej na pewno
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
mniam.gif

raga

Member
Sie 30, 2006
20
0
0
Świetny przepis, wychodzi pychotka zarówno w wersji podstawowej jak i z lekkimi modyfikacjami (groszek, suszone pomidory)
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy