Kourabiedes

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Jak ze sklepu, Aniutko. :> Bardzo je lubię, równiez za to, że mozna je długo przechowywać i żadni niespodziewani goscie już niestraszni. :)
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Ja oczywiście zawsze zapomniam masło wyciągnąć wcześniej, wiec zwykle zmiękczam je przez 15 sekund w mikrofali.

Buko, fajne są bo robi się je w mig (jak już masło się ociepli ;) )
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Yrso, lubie takie właśnie lekko zarumienione.
I po co tu wlazłam. :oops: Już wyjęłam masło z zamrażarki. :roll:
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,312
1,607
113
Buko, pocieszyłaś mnie. Ja je chciałam mniej rumienić, ale nie mogę dojść do porozumienia z moim piekarnikiem. Za mocno piecze od góry, za mało od dołu. Tak wyglądają po 15 minutach pieczenia.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Musisz częściej piec, może się polubicie. :)
 
  • Like
Reakcje: yrsa

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Buko, pocieszyłaś mnie. Ja je chciałam mniej rumienić, ale nie mogę dojść do porozumienia z moim piekarnikiem. Za mocno piecze od góry, za mało od dołu. Tak wyglądają po 15 minutach pieczenia.
Spróbuj piec o poziom niżej, albo przykrywać blachę mokrym papierem do pieczenia ( zmiętym, bo z gładkiego woda spłynie tylko).
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,312
1,607
113
Ciasta piekę już na najniższym, mało to pomaga. Nie rozumiem z tym papierem - tortownicę z ciastem mam przykrywać? Czy stawiać na mokrym?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Ciasta piekę już na najniższym, mało to pomaga. Nie rozumiem z tym papierem - tortownicę z ciastem mam przykrywać? Czy stawiać na mokrym?
Tak, tortownicę z ciastem masz przykrywać. Wziąć arkusz papieru do pieczenia, zmiąć, pomerdać go pod kranem, lekko rozprostować i przykryć tortownicę czy blachę z ciastkami.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Wczorajsze, wyciskane foremeczką. Są znacznie większe od tych płaskich placuszków i nie wiem, czy to się opłaca. ;-)
Z proporcji po 40 dkg głównych składników mam 70 ciasteczek, a z kulek spłaszczanych miałam prawie dwa razy tyle. Ale cała robota trwa 15 minut. :)
 

Załączniki

  • stygną.jpg
    stygną.jpg
    154.2 KB · Wyświetleń: 12

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,419
113
Buko, jaką średnicę na ta foremka? Pytam, bo może dałoby się je zrobić malutką gałkownicą.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Średnica to 5 cm. :)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Ta średnica wydaje się optymalna. Pokażesz, jak wyszło? :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,419
113
Pokażę, ale muszę kupić mielone migdały, bo okazało się, że mam orzechy laskowe mielone a nie migdały.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,658
2,956
113
Z laskowymi mielonymi też piekłam, są w smaku nawet lepsze niż migdały. :)