Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Też do podobnych wniosków doszłam
icon_smile.gif
Blachy pierwotnie najprawdopodobniej były białe.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Ja mam piekarnik elektryczny i zawsze miałam problem z niedopieczonymi od spodu ciastami.Mąż nawet rozkręcał piekarnik,żeby zobaczyć czy działają dolne grzałki.Wszystko technicznie było dobrze.
Zmieniłam blaszki na czarne i u mnie po problemie.Teraz nawet sernik czy szarlotka ładnie mi się rumienią od dołu (nie podpiekam spodu przed nałożeniem nadzienia)Piekąc blaszkę stawiam na kratce-dolny lub drugi poziom.
Aniu-magdo może kup na próbę choć jedną czarną blaszkę i sprawdź jak Ci się w niej upiecze jakieś ciasto(najlepiej takie,które zawsze wychodziło niedopieczone)

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Potwierdzam. Trzeba zainwestować w czarne blaszki.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Miałam dzisiaj robić krajankę, ale zapomniałam kupić mąkę. Mam tylko typu 650 z Lidla. Nada się, czy lepsza jakaś lżejsza?

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
To może zrobię. Chociaż przed chwilą spaliłam plastry bakłażana, więc to chyba nie mój dzień
icon_neutral.gif

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Będę ją robiła w tym roku pierwszy raz. Ale, ponieważ nie jestem omnibusem w kuchni, skorzystam z gotowej masy marcepanowej i za radą Skanny po prostu ją rozwałkuję. Oby wyszła!

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Ja juz mialam ja robic w zeslzym roku, ale jakos nie starczylo czasu. Zrobilam w tym. Jest pyszna, ale nei obylo sie bez przygod - kupilam zmielone migdaly i w czasie robienia masy marcepanowej padl moj nowy zakupiony w sieprniu blender (a taki super mial byc! wrrr), troche mi sie dzieci plataly miedzy nogami i ciasto mi mocno przestyglo wiec mialam problem z walkowaniem i przeniesiem na blaszke, mase marcepanowa rozlozylam nierowno i dalam za malo powidel (balam sie, ze mi to wszystko poplynie), potem okazalo sie, ze ta krajanka mozna zabic
icon_smile.gif
Twarda jak skala, wrzucilam ja zawinieta w folie na 3 dni do lodowki i okazala sie idealna do krojenia i swietna w smaku. Ciasto pyszne, dosc pikantne, ale nastepnym razem dalabym wiecej marcepanu i wiecej powidel. Ogolnie do powtorki w przyszlym roku i w kolejnych
icon_smile.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Yrsa, w Lidlu nie ma marcepana. Pytałam pięciu osób-pracowników w kubraczkach lidlowych. Są chlebki/batony marcepanowe. Nabyłam jeden i spożyłam, lubię bardzo. Jaki ten marcepan jest (jeżeli jest) znaczy gdzie leży i jak wygląda, proszę.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Maryno, marcepan w lidlu był, okazjonalnie, koleżanka nabyła mi 6 opakowań bynajmniej nie chlebków ino uczciwej masy
icon_smile.gif

Lemoniado, ja tak robię od paru lat - wyjdzie na pewno. Na blaszkę 26x36 czy jakoś tak daję 300 g masy marcepanowej.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
yrsa @ 11 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1378196Otóż jest, nawet wczoraj macałam. Ja kupiłam 2 czy 3 tygodnie temu nieco tańszy, firmy Belbake, ma 54% migdałów. Ten dostępny obecnie ma ich 52%. Leżał tam gdzie migdały, orzechy i takie tam. Opakowanie chyba żółte.

Edit: Może u Was już wyszedł.
Ja mam taki: http://tugazetka.pl/lidl/2012.11.26.agd.ku...asa,marcepanowa

Nie mogę znaleźć tej drugiej. Tu Dziunia pisała o tej masie: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1375607
Ta druga to ta konkretnie:
4000521007041_1.jpg

Leży na kartonowym standzie z innymi produktami dr Oetkera.

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
No i co mi nie pisałyście o gotowym marcepanie
baa.gif
zrobiłam sama ale za rzadki się okazał po pieczeniu
cry_1.gif
i się z lekka krajanka rozłaziła przy cięciu
icon_sad.gif
Ale mimo wszystko smaczna jest. Zjadłam tylko jeden kawałek na spróbowanie
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy