Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Mam pytanko jakiej konsystencji jest wasze ciasto przed upieczeniem?
Mnie wyszło starsznie twarde moze za dużo mąki.
Dałam dwa jajka ale nic nie pomogło ,teraz siedzi w piekarnkiu oby wyszło.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja swoje wałkowałam jak było jeszcze gorące, wręcz parzyło w ręce i było dość plastyczne, choć im bardziej stygło, tym było twardsze. Ale po upieczeniu ono zmięknie na pewno, powinno zmięknąć w każdym razie.

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Moje ciasto sie rozsypywało nie mogłam go skleić tez jeszcze ciepłe wyrabiałam ,może jednak za duzo mąki.
Czy dajecie tyle ile w przepisie jest ??

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Rzuć okiem na moje zdjęcie wcześniej, moje było jak plastelina.

Właśnie zapuszkowałam to z podwójnej porcji, jednak z powidłami lepsze niż w porzeczką i wiśniami. Mam nadzieję, że jak dojrzeje to będzie smaczniejsze, bo póki co średnio...
icon_neutral.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
kasiak73 @ 20 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1231564Moje ciasto sie rozsypywało nie mogłam go skleić tez jeszcze ciepłe wyrabiałam ,może jednak za duzo mąki.
Czy dajecie tyle ile w przepisie jest ??
Z tego co pamiętam, to moje pierwsze doświadczenie z krajanką było takie jak Twoje, potem już robiłam tak, że dodawałam mąkę stopniowo, aż ciasto osiągnęło konsystencję plasteliny.

Amandla

Member
Cze 12, 2011
10
0
0
pierwsze krojenie krajanki, po trzech dniach leżakowania na balkonie - rozpływa się w ustach:), połowę zapakowałam do puszki i na balkon , pozostałe pół nadal w jednym kawałku leżakuje. Krajanka w towarzystwie cynamonowych zimtsterne:)
DSC_6901.JPG

Załączniki

• DSC_6901.JPG
    DSC_6901.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Odnośnie pasty migdalowej: jak sie toto nazywa po niemiecku i gdzie w realu szukac? ( gugiel na 'mandeln paste' image pokazuje francuskie miody z migdalami)
We srode jade na zakupy do enerdowa i mam zamiar nabyc gotowy marcepan i persipan( jak dopadne). Gdyby jednak dobra dusza mi podpowiedziala co z ta pasta migdalowa, to zrobilabym w tym roku krajanke z pasta, oprocz tej z gotowym marcepanem oczywiscie.
qd, fabryka piernikow juz dziala

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
moja krajanka piecze się właśnie, oczywiście na razie, dopóki siedzi w piecu, nie jest jeszcze krajanką
icon_wink.gif
dawno nie robiłam, ciekawa jestem jaka mi wyjdzie.

Edytuję: już gotowa
icon_biggrin.gif
zapozowała do zdjęcia i zaraz potem została zapuszkowana.

krajanka_z_marcepanem_004.jpg

Załączniki

• krajanka_z_marcepanem_004.jpg
    krajanka_z_marcepanem_004.jpg
    71 KB · Wyświetleń: 4

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Mam zamiar zrobić tę krajankę w tym tygodniu (opinie zachęcają baaardzo:) tylko podpowiedzcie mi, proszę, co mam zrobić, jeśli w moim piekarniku (a jest dość stary, niestety) większość ciast nadziewanych nie dopieka się od spodu? Czy to tarty, czy jabłecznik - w większości przypadków zostaje miękkie, rozlazłe i niedopieczone. Boję się, że z tym ciastem może być tak samo, przez marcepan i powidła, Nie wiem, czy może na przykład najpierw dół podpiec? Chociaż potem będzie problem ze sklejeniem brzegów
icon_neutral.gif

Pomóżcie, proszę. Może ktoś jeszcze ma takie problemy i będzie umiał coś doradzić.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Piekarnik gazowy. Blachy to raczej takie zwykłe, prostokątane z rantem i wykładam papierem do pieczenia. Stawiam na zwykłej blasze, takiej na wymiar piekarnika (mam dwie, dziurkowaną i zwykłą, taką w całości, ale częściej tej pierwszej używam, jeśli chodzi o ciasta pieczone w formacj). Wkłądam mniej więcej na połowę wysokości piekarnika.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No, to już więcej informacji.
Co do gazowego - nie pomogę bo od zawsze mam elektryczny.
Ale blachy - w elektrycznym zalecają piec w czarnych blachach. Ja w czarnych nie piekę bo jak postawię zwykłą srebrną blachę na tej z piekarnika, czarnej - to mam zjarany spód a tak nie lubię - ale doszłam do wniosku że to się przyda w przypadkach takich kiedy są obawy o dopieczenie spodu bo w niektórych ciastach tak się czasem dzieje - i w takich sytuacjach używam tej czarnej pod spód.
Nawet pomyślałam żeby spróbować jeszcze raz upiec tę krajankę bo właśnie miałam z nią ten kłopot że spodnia warstwa wychodziła mi niedopieczona - jak zaparzony kit.

Może ktoś kto ma gazowy piec doradzi ci jeszcze coś sensownego.
Posmarowanie blachy pod papierem tłuszczem też powoduje lepsze rozprowadzanie ciepła - może spróbuj
denknach.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
ania-magda @ 4 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1376098Piekarnik gazowy. Blachy to raczej takie zwykłe, prostokątane z rantem i wykładam papierem do pieczenia. Stawiam na zwykłej blasze, takiej na wymiar piekarnika
Stawiasz na blasze? Nie na kratce? To ja się nie dziwię, że się nie dopiekają. Piekarniki mają zwykle taką metalową kratkę do wsuwania i na tym się stawia blachę z ciastem.
Mam piekarnik gazowy od zawsze, za nic nie wymienię na elektryczny, problemów z pieczeniem nie odnotowałam żadnych.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Kratkę mam, ale bardziej jest to taka zwykła blacha z podłużnymi wycięciami - nie mam jak opisać, a zdjęcia też znaleźć mi się nie udało (piekarnik jest sprzed 20 lat, a może i więcej). W każdym razie to na niej zwykle piekę. Ale teraz te czarne i srebrne blachy dały mi do myślenia, bo te ciasta, które się nie dopiekały, w srebrnych piekłam. Akurat krajankę zamierzałam piec w czarnej, bo taką mam największą - oby się udało. Spróbuję jeszcze z olejem pod papier do pieczenia.
Dziękuję za pomoc
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Te czarne blachy niby polecają do elektrycznych, ale w sumie co za różnica tak na chłopski rozum skąd pochodzi ciepło w piekarniku - z ognia gdzieś tam na spodzie się tlącego czy z rozgrzanej spirali. Skoro czarny lepiej ciepło pochłania to może się sprawdzi i na gazie. Jak się forma z ciastem lepiej nagrzeje od blachy na której stoi to i spód lepiej dopiecze.

A te blachy z wycięciami i bez w jakim są kolorze u ciebie?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy