Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Melduje ze krajanka juz w puszce, a ja jestem w trakcie zapominania o niej - tyle tylko ze musze sobie przypomniec zeby ja polukrowac, bo sie okazalo ze cukru pudru niet
icon_razz.gif

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
A ja się zastanawiam, czy drugiej nie zrobić :dump: :mrgreen:
Przeciez ja nie upilnuje tych moich łasuchów, przed chwilą przydybałam Agatę jak cichaczem wychodziła z kuchni z drabinką :mrgreen: bo dość wysoko ukryłam puszki:mrgreen:

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Dziewczyny , a gdzie kupić marcepan do krajanki ? TO może bym pojutrze zrobiła ?
icon_smile.gif
Nie będzie za późno ?

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ja robiłam z masą orzechową, cena migdałów mnie poraziła. W wątku jest podany przepis na masę marcepanową i według niego można zrobić. Natomiast marcepan można kupić przynajmniej u nas w Albercie, jest to produkt firmy Schwartau

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Ja nie miałam takej pasty marcepanowej, zrobiłam wg przepisu, który podała bajaderka. Dorka na te krajankę to napewno nie jest za późno, o ile nie za wczesnie :mrgreen:

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Gusia a możesz mi powiedzieć jak zrobiłaś masę orzechową
icon_smile.gif

Chętnie zrobię wersję bardziej ekonomiczną
icon_smile.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
owieczko to jestesmy po rowno z pieczeniem krajanki :mrgreen: :wink:
ile u ciebie sie jej zachowalo : u mnie jest troche marcepanowej i prawie cala orzechowa :wink:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
owieczko ja tak mowilam po upieczniu pierwszej ktora zostala wybaczcie ze tak powiem POZARTA :twisted: druga sie uchowala moze mniejsza polowa a trzecia jest troszke podjedzona a czwartej nie robie o nie to jest za dobre niech inne ciasto tez jedza nie tylko krajanke :wink: :cheers:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Moja została właśnie polukrowana. Jest piękna, ale czy to koniecznie trzeba kroić teraz? Bajaderko, nie było tematu krojenia, a mnie interesuje czy tak w całości można przechować. Z wyglądu ciasto jest bardzo piękne i wyrosło wysoko, choć też miałam obawy, bo placki były cienkie. Miałam marcepan ten w kostce i dodałam do niego połowę cukru oraz 2 żółtka. Było gęste, ale dało się rozsmarować. Żałuję, że nie dodałam całego jaja.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
:dance: :dance:

janie, na pewno mozna przechowac w calosci jezeli tak wolisz - nie wplynie to na jakosc ciasta
icon_smile.gif

To juz mamy dwie przodowniczki - belle i owieczke
icon_smile.gif

A najbardziej to podoba mi sie Agata bacardi - skradajaca sie z drabinka :mrgreen: :mrgreen:

lidqa, nic nie piszesz! Urosla Ci ta krajanka choc troche? Mam nadzieje, ze sie udala :shock:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
A ja mam pytanie, czy można zastosować orzechy laskowe ( Tata jest uczulony na migdaly, a mąż nie przepada za włoskimi)? A czy laskowe też się obiera?
Osobiscie mysle, ze bylaby pyszna
icon_smile.gif

Jak zdecydujesz sie eksperymentowac joanno, to podziel sie wynikami - glownie chodzi mi o smak masy orzechowej. Chyba pominelabym sok pomaranczowy i dal troche wiecej cytrynowego, bo orzechy sa troche bardziej "mdle" od migdalow
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy