Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja tam się nie gniewam :mrgreen: bałam się tylko trochę, żeby Marcelina mi nie dała :annie: że się podszywam pod jej pomysły, więc dlatego zdementowałam to :mrgreen:
 

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Osobiscie mysle, ze bylaby pyszna
icon_smile.gif

Jak zdecydujesz sie eksperymentowac joanno, to podziel sie wynikami - glownie chodzi mi o smak masy orzechowej. Chyba pominelabym sok pomaranczowy i dal troche wiecej cytrynowego, bo orzechy sa troche bardziej "mdle" od migdalow
icon_smile.gif
Na pewno dam znać.
A czy laskowe się obiera?
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
A czy te włoskie trzeba sparzyc i obrać ze skórki ? Błagam powiedzcie , że nie
icon_smile.gif
 

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
To nie ja, to Marcelina wymyśliła tę masę orzechową, ja tylko wykorzystałam szybko ten pomysł. A z orzechami laskowymi też mi się podoba, tylko cholery drogie są ,te laskowe :(
Laskowe dostałam od rodzinki, ale się ich naobierałammmmmm
A dzisiaj kupiłam też migdały. 0,5 kg ponad 20 zł. Tanio to też nie jest.
Planuję zrobić dwie krajanki. :mrgreen:
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Gusia , Beata uffffffff
icon_smile.gif


A czy miałyscie wszystkie te przyprawy podane w przepisie ? Czy jak jakiejs zabraknie to grzech ? No nie mam np. ziela angielskiego mielonego i młynka też nie mam
icon_sad.gif
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
ja poszlam na latwizne i walnelam do krajanki 3 lyzeczki przyprawy do piernikow bo tak mi wyszlo ze objetosciowo ma byc A co do migdalow i obierania to ja kupilam te w platkach i je mielilam i mi obieranie odeszlo
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ja nie miałam kardamonu, nigdzie nie dostałam i zastąpiłam go 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru.

A ziele angielskie może dodaj po prostu troszke więcej gałki i goździków, pieprzu raczej nie bo może się zrobic za ostre w smaku ciasto
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Ja mam wszystkie przyprawy oprócz imbiru który kupię jutro
icon_smile.gif
, i goździków - są w sklepach już zmielone?

A kardamon kiedyś u niemców kupiłam
icon_smile.gif
 

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
A ja też bym tak bardzo chciała tą krajankę zrobić !
Tylko doczytać nie mogę, czy te białka do masy marcepanowej mają być ubite czy też nie (Kamila pytała i dała sobie radę). Ciekawe jak?
icon_smile.gif

I w ogóle przepisu na tą masę "szukaczem" nie znalazłam, i tylko trzymam się wskazówek Beaty.
Ja poproszę, jeśli ktoś świadom, żeby tu wpisać przepis na masę.

Ratunkuu! Poradźcie!
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
A ja też bym tak bardzo chciała tą krajankę zrobić !
Tylko doczytać nie mogę, czy te białka do masy marcepanowej mają być ubite czy też nie (Kamila pytała i dała sobie radę). Ciekawe jak?
icon_smile.gif

I w ogóle przepisu na tą masę "szukaczem" nie znalazłam, i tylko trzymam się wskazówek Beaty.
Ja poproszę, jeśli ktoś świadom, żeby tu wpisać przepis na masę.

Ratunkuu! Poradźcie!
joanno, przepraszam, ale dopiero teraz doczytalam o tym bialku
icon_smile.gif

Nie, nie trzeba ubijac tylko po prostu dodac do masy - mozna lekko rozbeltac, zeby sie latwiej wmieszalo, ale to wszystko
icon_smile.gif
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Melduje ze sprobowalam kontrolnie kawalek krajanki- jest BOOOOOOOOOOOOOOSKA. Mieciutka jak maslo, korzenna jak trzeba, ahhhhh, odejdz odemnie pokuso, nie bede probowac czy aby inne kawalki sa rownie dobre! :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy