Osobiscie mysle, ze bylaby pyszna![]()
Jak zdecydujesz sie eksperymentowac joanno, to podziel sie wynikami - glownie chodzi mi o smak masy orzechowej. Chyba pominelabym sok pomaranczowy i dal troche wiecej cytrynowego, bo orzechy sa troche bardziej "mdle" od migdalow
Na pewno dam znać.
A czy laskowe się obiera?
To nie ja, to Marcelina wymyśliła tę masę orzechową, ja tylko wykorzystałam szybko ten pomysł. A z orzechami laskowymi też mi się podoba, tylko cholery drogie są ,te laskowe
Laskowe dostałam od rodzinki, ale się ich naobierałammmmmm
A dzisiaj kupiłam też migdały. 0,5 kg ponad 20 zł. Tanio to też nie jest.
Planuję zrobić dwie krajanki.![]()
A czy te włoskie trzeba sparzyc i obrać ze skórki ? Błagam powiedzcie , że nie
dorka ja ich nie obierałam, jakbym miała je obierać to prędzej pewnie bym dostała wścieku kości. Wiem jak się obiera takie świeże jeszcze z jasną skórką, wtedy to katorga, co dopiero jak są już wysuszone
A to pudełko z krajanką to gdzie trzeba trzymać? W lodówce?Nie musi byc w lodowce, chociaz lepiej jak w jakims chldniejszym miejscu niz kuchnia![]()
joanno, laskowe to chyba trzeba obrac, ale to dosc latwo![]()
A ja też bym tak bardzo chciała tą krajankę zrobić !
Tylko doczytać nie mogę, czy te białka do masy marcepanowej mają być ubite czy też nie (Kamila pytała i dała sobie radę). Ciekawe jak?![]()
I w ogóle przepisu na tą masę "szukaczem" nie znalazłam, i tylko trzymam się wskazówek Beaty.
Ja poproszę, jeśli ktoś świadom, żeby tu wpisać przepis na masę.
Ratunkuu! Poradźcie!joanno, przepraszam, ale dopiero teraz doczytalam o tym bialku![]()
Nie, nie trzeba ubijac tylko po prostu dodac do masy - mozna lekko rozbeltac, zeby sie latwiej wmieszalo, ale to wszystko![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.