Krem do tortów- lekki, ale zwarty

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
a mi krem nie wyszedł
icon_sad.gif
zrobiłam wszystko jak w przepisie a po dodoaniu śmietany do masy budyniowo- maślanej zrobiło mi się przesłodzone masło
cry_1.gif

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
nie mam zamiaru, po tym czego się naczytałam o nim nie zamierzam dać za wygraną
icon_lol.gif
no a poza tym to przesłodzone masło też znalazło amatorów
lecker.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
gosiakw @ 21 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1392605nie mam zamiaru, po tym czego się naczytałam o nim nie zamierzam dać za wygraną
icon_lol.gif
no a poza tym to przesłodzone masło też znalazło amatorów
lecker.gif
a próbowałaś ja uratować?Ja w takim wypadku daje trochę wrzącego masła lub dolewam 2-3 chlusty oleju o neutralnym smaku
Choć jak daję czekoladę do budyniu to już nie mam z tym kremem problemu

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
nie pomyślałam o tym. mi po dodaniu czekolady strasznie się zbiła masa, zrobiła się bardzo twarda, a że nie było juz czasu na kombinowanie to została taka
icon_neutral.gif
za to do robienia różyczek była idealna
icon_lol.gif

atena73

Member
Lut 2, 2013
1
0
0
Witam wszystkich
szukałam przepisu na krem do tortu i znalazłam ten, po przeczytaniu pochwał zrobiłam go ale w trochę innej wersji bo zamiast białej czekolady dałam gorzką i budyń czekoladowy. Jak rozpuszczałam czekoladę w śmietance to już było dosyć gęste i bałam się, że mi się nie ubije ale udał się. Do miksowanego masła dodawałam zimny budyń ale coś poszł nie tak bo się jakby troszkę zwarzył nie wiem dlaczego , czy to może zła jakość masła (82%)? Biszkopt jest prostokatny i przekroiłam na pół 1 posmarowałam masą na to pokruszyłam białe michałki, drugi placek masa i michałki. Jutro przyjeżdza rodzinka w odwiedziny mam nadzieję, że będzie smakowało.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Dziewczyny, bardzo prosze o pomoc. Chcialam na bazie tego kremu zrobic krem orzechowy ale nie wiem czy najpierw powinnam zaparzyc orzechy w mleku, odcedzic i dodawac na koncu do masy czy jakos inaczej. A poza tym ile tych orzechow na podane proporcje? 20 dkg?Czy dosypywac "na oko"? Jezeli ktos robil krem orzechowy baaaaaardzo prosze o wskazowki, pozdrawiam i dziekuje juz teraz.

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Mam pytanie - czy jak dodajecie czekoladę do gorącego budyniu to rozumieć, ze smietany już nie gotujecie,i ucieracie masło, dodajecie budyn z czekolada, potem ubitą kremowkę, czy dobrze rozumiem, czy co po kolei?
A jak to wygląda z nutellą? Czy jak ja dodajecie to pomijacie białą czekoladę, czy np. dodajecie inna mleczna lub deserową?, rozpuszczacie ja z śmietana, i potem dodajecie do masła nutelle, i ta śmietanę z czekolada, a na końcu budyn? czy najjpierw budyn a potem smietana z czekoladą?
Czekam na info
icon_smile.gif

nemcok

Member
Mar 14, 2013
2
0
0
Witam Serdecznie
Widze PAnie że macie tu dobra mase.
I ja mam zamiar sprobowac zrobic na chrzest coreczki tylko mama pytanie..
Chce zrobić mase ze smietana i białą czekolada , zastanawiam sie czy sie to wszystko nierozpusci, albo moze mam calosc toru przykryc inna masa i dopiero cukrowa??
prosze o pomoc

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
nemcok @ 16 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410891Witam Serdecznie
Widze PAnie że macie tu dobra mase.
I ja mam zamiar sprobowac zrobic na chrzest coreczki tylko mama pytanie..
Chce zrobić mase ze smietana i białą czekolada , zastanawiam sie czy sie to wszystko nierozpusci, albo moze mam calosc toru przykryc inna masa i dopiero cukrowa??
prosze o pomoc
Pod masę cukrową to raczej radziłabym posmarować masą maślaną: masło utarte z cukrem pudrem,bo wcześniej dziewczyny pisały,że ten krem jednak rozpuszcza cukrową
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
ania29247 - jak dodajesz czekolade do budyniu to robisz dokladnie tak jak napisalas - ucierasz maslo dodajesz wystudzony budyn z czekolada a potem delikatnie ubita kremowke.
Z nutella robilam tak ze utarlam maslo z nutella, wkrecilam budyn (u mnie byl czekoladowy) a nastepnie dodalam bitej smietany - NAJPIERW budyn a na koncu smietane.

nemcok

Member
Mar 14, 2013
2
0
0
sabuto @ 16 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410930Pod masę cukrową to raczej radziłabym posmarować masą maślaną: masło utarte z cukrem pudrem,bo wcześniej dziewczyny pisały,że ten krem jednak rozpuszcza cukrową
wink.gif
Dziekuje, za radę.
Dzis robiłam mase na probe, ale na koniec wygladala jakby podważaona, może za szybko dawałąm śmietane niewiem, nastepnym razem bede dodawać wolniej.
Degustacji dokonała moja 11 mc corka jej słowa.... mniam mniam haha, jednym słowem na chrzciny moge robic tylko musze sie bardziej postarac.

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Mam pytanie czy masło w tej masie można zamienić na dobrej jakości margarynę? Mój synek ma uczulenie na mleko (a tu i w maśle i śmietanie). Chcę zrobić tę masę do tortu dla Chrześnicy a mój łasuch nie odpuści
icon_smile.gif
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Pewnie można zastąpić, na taką do kremów, czemu nie, musisz znaleźć taką bezmleczną zupełnie - tylko czym zastapisz mleko do budyniu i śmietanę - tzn można i to zastapić tylko czy masz śmietanę roślinną i mleko odpowiednie
gruebel_2.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
jeśli chodzi o śmietanę, to ja polecam włożyć mleczko kokosowe do lodówki na noc, a potem ubić jak kremówkę
icon_smile.gif
jest świetnym zastępstwem

a mleko roślinne jest ogólnie dostępne - sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane itp itd.

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Dziękuję za podpowiedzi, mleko używam sojowe takie bezsmakowe i nikt się nawet nie zorientował jak kiedyś zjedli budyń mojego synka:)
Zaryzykuję tym razem ze śmietaną, w końcu mały zje tylko kawałek a do tortu który będę piekła na jego drugie urodzinki dodam mleczko kokosowe jak radzi adrijah
icon_smile.gif

Po świętach dam znać jak wypadł torcik dla Chrześnicy.

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Krem wyszedł rewelacja po prostu. Dziękuję za przepis, jak wyzdrowieje pochwalę się jak wyglądał
icon_smile.gif
Teraz nie mam siły jestem mega przeziębiona
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy