Krem do tortów- lekki, ale zwarty

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
LeNinko, ja też dołączam się do ochów i achów
icon_smile.gif

Mój ostatni tort był co prawda dekorowany trochę w stylu angielskim ale wnętrze miał Twoje. Masa cukrowa znakomicie przylegała do pieknie stężałej masy wg Twojego przepisu. Nie mam fotki w przekroju bo torcik był na imprezkę ośmiolatki ale zachwyt gości mi wystarczy.
(Fotka całości w masach cukrowych, nie wiem czy ją powtarzać tutaj skoro ukryte to co zachwalam).
Dzięki za przepis na pychotkę
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inka73

Member
Sie 11, 2007
49
0
0
h-elen, napisałaś że pod masę cukrową użyłaś tego kremu. W kremie jest śmietana, rozumiem z tego, że nie miała ona złego wpływu na masę cukrową?? Pytam, bo czytałam uwagi odnośnie masy cukrowej, żeby nie "łączyć" ją ze śmietaną. Będę wdzieczna za kilka słów z twojego doświadczenia.

pozdrawiam
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
inko73 przepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam ale dawno tu nie zaglądałam...
Jeżeli pytanie aktualne, to jak najbardziej - w moim wydaniu ten krem znakomicie aprawdził się jako podkład. Po paru godzinach od zrobienia powędrował do jubilatki. Tort nie leżakował do następnego dnia więc nie wiem czy "okładzina" by rozmiękła. Masa była zwarta i wogóle nie wyczuwało się w niej wilgoci (której boją sie masy cukrowe).

na obrazku widać, że obłożenie jest suche i sztywne, dlatego następnym razem też odłożę nieco masy bez dodatków na podkład.
Nie wiem od czego to zależy, może rodzaj poszczególnych składników, choć z drugiej strony - masło to masło a cukier to cukier. Ja jestem początkująca, raczej niech Mistrzowie z tego zakresu wypowiedzą się
icon_smile.gif
Pozdrawiam

im000481z.jpg

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
inka73 @ 23 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=936025h-elen, napisałaś że pod masę cukrową użyłaś tego kremu. W kremie jest śmietana, rozumiem z tego, że nie miała ona złego wpływu na masę cukrową?? Pytam, bo czytałam uwagi odnośnie masy cukrowej, żeby nie "łączyć" ją ze śmietaną. Będę wdzieczna za kilka słów z twojego doświadczenia.

pozdrawiam
icon_smile.gif
Zanim doczytałam się informacji o tym że nie można masy cukrowej kłaść na kremy z bitą śmietaną, sama eksperymentowałam. Położyłam masę na krem Dr.Ottkera- taki ubijany z mlekiem. Początkowo nic się nie działo, po dobie przechowywania w lodówce masa była tylko mięciutka. Po drugiej dobie zaczęła "płakać", widać było takie wilgotne kropeczki. Sprawę załatwił ręcznik papierowy, wchłonął wilgoć a tort z mięciutką masą cukrową poszedł do konsumpcji. Ozdoby przestrzenne mogą nie przejść takiej próby.

inka73

Member
Sie 11, 2007
49
0
0
h-elen dzięki za info
icon_smile.gif

Moje torty niestety robione są dzień wcześniej i chyba narazie nie będe ryzykować. Może kiedyś spróbuje sama dla siebie tak zrobić. Napewno wtedy sie podziele uwagami.
Pozdrawiam
icon_smile.gif

nudka

Member
Lut 2, 2010
1
0
0
zrobiłam ten krem do tortu urodzinowego i musze przyznać że jest bardzo dobry ....dzięki za
przepis.......a oto efekt mojej pracy
wink.gif
wink.gif

Załączniki

• obraz117_157.jpg
    obraz117_157.jpg
    3.2 MB · Wyświetleń: 0

gornik79

Member
Lut 17, 2010
3
0
0
mam jeszcze pytanko, poniewaz na sobote chce zrobic ten pyszny krem tylko z kawa cappuccino i czy mam ja dodac do budyniu jak bede go robic i ile łyzek wsypac??? i jeszcze jedno pytanie, w ktorym momencie mozna dodac alkohol, jak juz pomieszamy wszystko ze soba to na koncu?

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Tylko za pierwszym razem ten krem mi wyszedł . Robiłam go jeszcze dwa razy i niestety oważał sie , nie od razu tylko po pewnym czasie stania w lodówce gdy twardniał robiły sie krupy z masła . Najgorsze jest to , ze nie wiem dlaczego . Masło ucierałam bardzo długo i wszystkie składniki miały jednakową temperature . Może ktos ma jakis pomysł jak temu zaradzić ?

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Ostatnio o zgrozo oważył mi się nawet krem karpatkowy - taki z torebki .
cry_1.gif
To jakis horror budyniowo - maślany , czy co ?
pinggrins.gif

Przepraszam , że nie na temat
fiesgrins.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Zaryzykowałam z budyniem i o dziwo wyszło hurrrrraaaa jeden a nawet smoki dwa
icon_smile.gif

Załączniki

• smoki_dwa___.jpg
    smoki_dwa___.jpg
    23.5 KB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Cieszę się, że klątwy przestają działać
icon_mrgreen.gif

W kwestii cappucino- nie robiłam z nim nigdy, ale dodałabym chyba do gorącego budyniu.
Alkohol- na samym końcu.
Nutelli- daję mały słoiczek, rezygnując z białej czekolady i regulując słodkość mniejszą ilością cukru w budyniu.

Assalia

Member
Lut 14, 2010
11
0
0
przerobiłam juz daaaawno wsie posty w tym temacie i wiem, że TEN krem bedzie załadowany do urodzinowego torta mojego smyka
icon_smile.gif

i to już niebawem
wink.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
aguś25 @ 23 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=948279Tylko za pierwszym razem ten krem mi wyszedł . Robiłam go jeszcze dwa razy i niestety oważał sie , nie od razu tylko po pewnym czasie stania w lodówce gdy twardniał robiły sie krupy z masła . Najgorsze jest to , ze nie wiem dlaczego . Masło ucierałam bardzo długo i wszystkie składniki miały jednakową temperature . Może ktos ma jakis pomysł jak temu zaradzić ?
Ja też mam taki problem, nigdy mi z masłem nie wychodzi.. Mam zatem prośbę o odpowiedź na pytanka:
Czy masło powinno mieć temp. pokojową, czy być nawet bardziej miękkie? I czy naprawdę zrobi się białe? Bo myślę, że mimo wszystko za krótko je kręcę. Krem zrobiłam raz, miał maślane grudki (nawet myślałam, że to wina śmietany), smaku mu to nie ujmowało, ale był na potrzeby domowe. Chętnie bym jeszcze raz spróbowała ten krem zrobić, bo jest pyszny, ale to już na zamówienie, więc nie chciałabym, aby był nieestetyczny.
Z góry dziękuję
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Właśnie robię ten krem po raz pierwszy i zobaczymy czy wyjdzie.
Jednak Sierotko3m co do ucierania masła mogę się wypowiedzieć bo robię kremy na bazie masła. Masło nie musi mieć temperatury pokojowej a nawet lepiej jak jest takie powiedzmy 30min wcześniej wyjęte z lodówki wtedy łatwiej je ucierać. Na pewno musi zmienić kolor na idealnie biały to raczej bez szans ale to tak jak z koglem moglem kręcisz i kręcisz aż zrobi się kolor jasno kremowy. Ja ucieram mikserem więc szybciej mi to idzie. Jak pożądnie rozkręcisz to masło staje się cieplejsze, żadsze i po połączeniu z budyniem czy żółtkami czy też samą bitą śmietaną na pewno nie będzie grudek.

co do masy pod lukier plastyczny nie wolno używać samej bitej śmietany ale z czekoladą i masłem już spokojnie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy