Krem do tortów- lekki, ale zwarty

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Dzięki wielkie, Hokusik
cvety.gif

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Zrobiłam kremik z tortem i jest ok ale jednak wolę samą bitą śmietanę z czkoladą. P200510_20.30_01_.JPG

Załączniki

• P200510_20.30_01_.JPG
    P200510_20.30_01_.JPG
    93.3 KB · Wyświetleń: 0

gossip_girl

Member
Lip 13, 2010
7
0
0
Witam. Jestem początkującą kucharką- amatorką. No dobra. Wcale nie. Zwyczajnie chcę zrobic tort dla mamy, która wraca niedługo ze szpitala (zapewniam, że to nie cukrzyca). Mam 14 lat. Więc niktórych może irytowac moja wypowiedz i prośba.
Jeżeli ktoś ma czas- i kilo cierpliwości- mógłby mi to rozpisac tak bardziej dokładnie i dobitnie? Tak żeby taki dzieciuch jak ja to zrozumiał? W senie "weź rondel i dwie łyżeczki... ble, ble". Bo wielu rzeczy tam nie rozumiem. Szczególnie wokól punkt 2,3,4.
Gdybym zrobiła tort i mi się udał, nie posiadałabym się z radości! A proszę wyobrazic sobie minę mojej mamy!
icon_razz.gif

Bardzo kogoś proszę o pomoc, bo przepis wygląda zachęcająco i tak go wszyscy chwalą.
icon_smile.gif

Z góry dziękuję.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Czy ja wiem, czy to takie trudne... - ja jestem tylko o rok starsza
icon_mrgreen.gif
A jeśli chodzi o "przetłumaczenie z polskiego na nasze", to może taka wersja będzie Tobie odpowiadać:

Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 200g śmietany kremówki (30-36%)
- kostka prawdziwego masła
- opakowanie śmietan-fixu (ewentualnie)
- 1 opakowanie budyniu, np. waniliowego, oraz składniki podane na opakowaniu potrzebne do jego przygotowania

Przygotowanie:
1. Weź rondelek i wlej do niego śmietankę kremówkę, następnie dodaj czekoladę połamaną na kawałki. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się czekolady.
2. Przygotowaną w powyższym punkcie miksturę odstaw w garnku i ostudź, najlepiej do temperatury lodówkowej (po ok. 1h chłodzenia w pokoju możesz wstawić do lodówki, wcześniej będzie raczej za ciepłe).
3. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, ostudź.
4. Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelej do miski i ubij, ewentualnie dodaj po trochu śmietan-fix (jeśli tort ma dłużej poleżeć, inaczej nie jest to konieczne).
5. Kostkę miękkiego masła, czyli takiego w temperaturze pokojowej, utrzyj w czystej misce na gładką masę przystawkami do ucierania (to te spiralne końcówki do miksera).
6. Do roztartego masła dodawaj po łyżce zimny budyń, tak aby masy połączyły się.
7. Do wyżej przygotowanej masy maślano-budyniowej dodawaj stopniowo, po jednej łyżce, ubitą śmietanę z czekoladą, miksując na najniższych obrotach.
8. Przed dekoracją tortu dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.

Mam nadzieję, że zrozumiałe
icon_smile.gif
Co prawda tej masy nigdy jeszcze nie robiłam, ale przepis chyba dobrze przetłumaczyłam i niczego nie pominęłam.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Aniu- Magdo...pozwoliłam sobie rozszerzyc Twoje wspaniałe tłumaczenie..pamiętam jak ja nie mogłam zrozumiec to, co mowią doświadczone kucharki. A Ty taką jesteś patrząc po tortach jakie zrobiłaś!
icon_smile.gif

Przygotowanie:
1. Weź rondelek i wlej do niego śmietankę kremówkę, następnie dodaj czekoladę połamaną na kawałki. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się czekolady. Cały czas mieszając( bo inaczej przypalisz) lub rozpuścić w tzw.kapieli wodnej co oznacza , że do garnka z gotująca wodą wstawiasz drugi garnuszek mniejszy a do niego dajesz czekoladę i smietanę!
2. Przygotowaną w powyższym punkcie miksturę odstaw w garnku i ostudź, najlepiej do temperatury lodówkowej (po ok. 1h chłodzenia w pokoju możesz wstawić do lodówki, wcześniej będzie raczej za ciepłe). A najlepiej zrób sobie to wieczorem..ostudz i wstaw na noc do lodówki
3. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, ostudź. Czyli tez wieczorem wcześniejszego dnia..ale nakryj woreczkiem foliowym by nie wysychal..unikniesz skorupki.
4. Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelej do miski i ubij, ewentualnie dodaj po trochu śmietan-fix (jeśli tort ma dłużej poleżeć, inaczej nie jest to konieczne).Policz sobie ile potrzebujesz smietanfixu proporcjonalnie do ilości śmietany.
Reszta bez dopisku...
icon_smile.gif

Powodzenia....a jestes pewna , że Mamusia po szpitalu nie będzie tylko patrzec na tort?
W każdym razie jestes wspaniała Gossip_girl!!
003.GIF

Życze duzo zdrowia Twojej Mamie!
003.GIF

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Dziękuję Spes...
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
I za miłe słowa, i za rozszerzenie wersji o kilka, jednak niezmiernie ważnych szczegółów.

A Tobie gossip_girl życzę udanego przygotowywania tortu (jak czegoś jeszcze nie rozumiesz, to pytaj; w końcu po to tu jesteśmy, żeby sobie nawzajem pomagać
icon_smile.gif
) oraz szybkiego powrotu mamy do zdrowia! I, oczywiście, pochwal się swoim dziełem, jak skończysz.

gossip_girl

Member
Lip 13, 2010
7
0
0
O! Dziękuję bardzo! Prawdę mówiąc, nie spodziewałam się jakiegokolwiek odzewu, a już z pewnością nie takiego szybkiego.
Dziękuję szalenie!
icon_razz.gif

A jeszcze jedno szybkie pytanie: Czy zamiast tego śmietan-fixa może byc coś innego?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Proszę bardzo
icon_wink.gif

Co do Twojego pytania, zależy, co masz na myśli
icon_smile.gif
Śmietan-fix ma głównie za zadanie usztywnić masę i spowodować, by nie podchodziła wodą. Osobiście nie znam żadnego zamiennika. Ale nie jest drogi (opakowanie ok. 1zł) i raczej dostępny, tak wygląda opakowanie: KLIK.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
To - niestety - śmietan-fix raczej jest tu niezastąpiony. Ewentualnie można pokombinować z żelatyną i dodać do masy, ale nie wiem, czy to da taki sam efekt.
Może lepiej niech ktoś inny się teraz wypowie, bo wyjdzie, że bzdury gadam
icon_mrgreen.gif

gossip_girl

Member
Lip 13, 2010
7
0
0
Ojej, już dobrze, zrobiłam. Bez śmietan-fixu. Chłodzi się w lodówce.
Dziękuję ogromniee! Tobie Ania-Magda za wspaniały rozpisek, który mi rozjaśnił w głowie i Tobie, Spes za mistrzowskie rozpisanie rozpiski, przez co w mojej głowie nastała już absolutna jasnośc!
herz.gif

Ach, co ja bym bez Was zrobiła!
icon_razz.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Cieszymy sie , że pokonałas go i siedzi w lodówce....ale tu jest mus
icon_smile.gif
pokazania tortu...rób zdjecie..nie ma tak na dziko:)
Prosimy:)

I oczywiście zostań z nami...
icon_smile.gif

Zresztą inaczej chyba sie nie da...to sie nazywa u z a l e ż n i e n i e!!
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olenka870

Member
Gru 13, 2009
2
0
0
mam pytanko. Robie tort na chrzciny dla chrześnicy (na 60 osób) więc musi być duży i dość wysoki.
Tort bedzie w stylu angielskim więc "skorupka" będzie strasznie słodka.
Chcę zrobić 1 warstwę masy z serka mascarpone (1 litr śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 4 opakowania śmietan-fix, 50 dag serka mascarpone) z ananasem, a oprócz tergo muszą być 2 warstwy masy.

No i tu zaczyna się prawdziwe pytanie
czy obie masy będą do siebie pasować? No i co dodać do masy żeby była różowa? wiśnie (mam takie w zalewie więc słodkie). No i jaki kolor 3 masy? już jest biała i może różowa? Pomocy bo już zgłupialam od czytania pomysłów na torty i kremy

gossip_girl

Member
Lip 13, 2010
7
0
0
Bardzo bym Ci chciała Oleńka870 pomóc, ale nie mam pojęcia. Tu zdaj się na innych użytkowników.

A co do zdjęcia Spes to: chyba żartujesz!
icon_razz.gif
Na udekorowanie torta miałam 20 minut, ostatki masy, polewę, kokos i ananasy. Wy pewnie potrafiłybyście zrobic z tego arcydzieło, ale nie ja
icon_razz.gif
Samobójstwem byłoby wklejenie tu zdjęcia tej papki
icon_smile.gif
Szczególnie, gdy spojrzę na wcześniejsze torty użytkowników.
Ale wiecie, praktyka czyni mistrza!
icon_razz.gif
Jeszcze jakieś trzydzieści "papek" i prawdopodobnie będę mogła się pochwalic!
icon_razz.gif

No, uciekam bo zaraz degustacja! Jeśli nie będzie się dało zjeśc, to zgłaszam reklamacje Tam do góry!
icon_razz.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
gossip_girl @ 15 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1003548A co do zdjęcia Spes to: chyba żartujesz!
icon_razz.gif
Na udekorowanie torta miałam 20 minut, ostatki masy, polewę, kokos i ananasy. Wy pewnie potrafiłybyście zrobic z tego arcydzieło, ale nie ja
icon_razz.gif
Samobójstwem byłoby wklejenie tu zdjęcia tej papki
icon_smile.gif
Szczególnie, gdy spojrzę na wcześniejsze torty użytkowników.
Ale wiecie, praktyka czyni mistrza!
icon_razz.gif
Jeszcze jakieś trzydzieści "papek" i prawdopodobnie będę mogła się pochwalic!
icon_razz.gif

No, uciekam bo zaraz degustacja! Jeśli nie będzie się dało zjeśc, to zgłaszam reklamacje Tam do góry!
icon_razz.gif
Ejże, chyba przesadzasz..
icon_smile.gif

Skoro nie chcesz nam pokazać to w takim razie czekamy na to, że sie odezwiesz...będziemy miec dowód na to, że ...przeżyłas po konsumpcji!!
roflmao_2.gif
roflmao_2.gif

Ostatni raz Ci wybaczamy:) Następny tort ma w pakiecie zdjęcie...!! Obiecaj!!

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Gossip_girl, w torcie tak naprawdę nie liczy się to, czy wygląda na zrobiony jak z cukierni, tylko to, że widać ile pracy i serca w niego włożyłaś! Dlatego jeszcze raz, grzecznie poproszę o zdjęcia, jeśli uda Ci się je zrobić
icon_mrgreen.gif

Oleńko, powiem szczerze, że nie bardzo zrozumiałam, o co Tobie chodzi
icon_redface.gif
Które masy masz na myśli, pisząc "czy obie masy będą do siebie pasować?" - czy masz na myśli tą z "mascarpone i ananasem" i tą z "mascarpone z wiśniami"? Przyznam szczerze, że trochę się w tym pogubiłam. Ale osobiście proponowałabym zrobić wszystkie trzy masy w tym samym smaku, chyba że chcesz różne chcesz różne, lecz na razie nie mam żadnych pomysłów.

olenka870

Member
Gru 13, 2009
2
0
0
no właśnie chciałam zeby jedna masa była z mascarpone a następne 2 te czekoladowe (o ktorych tyle mowa). I czy ta masa z mascarpone bedzie Tylko czy do tej z białej mogę dać np budyń malinowy żeby masa miała rózowy kolor, albo dodać jakiś sok np z wiśni, zeby zmienić kolor. Będę bardzo wdzieczna, bo cały tort robiony z serka mascarpone wyjdzie strasznie drogo, sam serek 0,5kg 18 zł. Czekam na odpowiedz

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
U mnie Mascarpone jest tańsze - 5,7zł za opakowanie 250g, czyli za 1kg wychodzi 22,8zł, a masa czekoladowa (chyba mowa o "tradycyjnym kremie maślanym do tortów") też nie należy do najtańszych, bo 2 kostki masła + 2 tabliczki czekolady to będzie jakieś 15zł, ale decyzja należy do Ciebie
icon_wink.gif
Zabarwić najlepiej byłoby barwnikiem, a jeśli nie masz i na pewno nie masz jak zdobyć, to może być sok z owoców.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy