Krem do tortów- lekki, ale zwarty

gossip_girl

Member
Lip 13, 2010
7
0
0
O dziwo, wszyscy przeżyli!
icon_razz.gif

I wiecie co? Byli zachwyceni!
pinggrins.gif
Może Was to zdziwi, ale pytali o tą właśnie masę! Jej, jestem wniebowzięta!
icon_razz.gif

Musiałam ratowac choc kawałek tortu dla siebie
icon_lol.gif

Straaaasznie Wam dziękuję! Co ja bym zrobiła bez tych dopisków !
cvety.gif

Co do zdjęcia- jest, ale wykonawczyni brak odwagi:p (przynajmniej narazie) Wybaczcie, następnym razem będzie. Obiecuję, obiecuję!
zwinker2.gif

Jeszcze raz dziękuję!
herzen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Witam. Mam pytanie odnosnie dekorowania ta masa. Czy , jesli pokryje tort masa cukrowa a potem bede dekorowac wierzch tortu i boki ta masa, to ona nie rozpusci mi masy cukrowej. Z gory dziekuje.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Pytanie nie jest głupie
icon_wink.gif
Na przykład ja nie jestem pewna swojej odpowiedzi, dlatego nie odpowiadałam. Ale chyba jeśli dodasz śmietan-fix (zapobiega podchodzeniu wodą przez śmietanę), to powinno być ok.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Sprobuję odpowiedziec chociaż nigdy tego sposobu nie praktykowałam więc na 100% pewna nie jestem a może w sumie jestem
gruebel_2.gif

Nic stać się nie powinno bo jest to masa z budyniem i wkręcona do masła. Aczkolwiek nie wiem czy jeśli mają to być ozdoby na boku tortu np. to czy kiedy torcik postoi troche nie w lodówce to czy zaczna spływać.? Myśle że powinno byc ok ale żeby nie było na mnie
wink.gif

Pdziel sie efektami bom sama ciekawa
fiesgrins.gif

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Dziekuje bardzo . Planuje zrobic tort na roczek mojej corci, a to juz niedlugo wiec napewno pokaze co tam mi wyjdzie. A ,ze nie mam doswiadczenia, to podpytalam czy taka kombinacja moze byc. Bo ta masa jest rewelacyjna,

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Balbino rownież nie wiem jak będzie z tą konkretna masą ale kiedy masę cukrową układałam na galaretce,pokrytej odrobina oleju (żeby łatwiej ja było wyjąc z miski) masa cukrowa mi się rozpływała.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
weerka @ 20 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1005768Balbino rownież nie wiem jak będzie z tą konkretna masą ale kiedy masę cukrową układałam na galaretce,pokrytej odrobina oleju (żeby łatwiej ja było wyjąc z miski) masa cukrowa mi się rozpływała.
Żeby łatwiej wyjmowało mi się z ciasta z różnych naczyń, nie smaruję niczym tylko naczynie wykładam folią spożywczą, taką przezroczystą. Dobrze przylega do ścianek naczynia i dobrze później ciasto wyjmować. Zawsze kiedy robię ciasto na zimno w metalowej formie to wykładam tą folią bo jak tego nie zrobię to mam wrażenie że ciasto ma metaliczny posmak.

Balbino a gdybyś dla bezpieczeństwa tortu położyła pod masę cukrową cieniutka warstwą masy maślanej?

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
dzięki Jo_anno .
daumen.gif

a co do Balbiny to zrozumiałam,ze Ona chce dekorować tą masa maślano-budyniową taki tort,
ktory jest pokryty najpierw masą cukrową.moze to ja zle zrozumiałam?
bo jesli ta masa tylko POD masę cukrową to ok.nic sie z masa cukrową nie dzieje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Myslalam . zeby udekorowac tort ta masa budyniowo maslana, a wczesniej pokryc biszkopt masa cukrowa , zeby byl taki ladny , rowny. Ale chyba najlepiej bedzie nie eksperymentowac tylko upiec biszkopt, przlozyc masa i udekorowac a mase cukrowa wykorzystac na inny tort i inna impreze. Dziekuje za odpowiedzi baaaardzo.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Balbino a może sprobujesz pokryć torcik masa cukrową i udekorować go rownież masa cukrową?
możesz na początek powycinać z masy cukrowej ozdoby foremkami do ciateczek
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&st=20
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1439&st=40
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1439&st=80
to wcale nie jest trudne-trzeba tylko wyczuc konsystencję masy cukrowej-jesli juz się nie klei a jest elastyczna jak modelina,można z niej robić co sie chce.
inspiracji na tu na forum znajdziejsz mnostwo-wystrczy przesledzić wątki o masie cukrowej i ozdabianiu tortów.

aniaaas

Member
Lip 29, 2010
6
0
0
witajcie dziewczyny

Torty są przepiękne !!!
Ja mam zamiar jutro zrobić tort dla mojej córci, na drugie urodziny. Już się boje !

Powiedzcie mi tylko czy nasączacie czymś biszkopt ?
Czy do tej masy mogę dodać jakieś owoce, np. brzoskwinie ?

Zdjęcie wstawię za kilka dni, mam nadzieje że nie będzie kompromitacji
icon_neutral.gif

Pozdrawiam

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Witaj aniaaas
wink.gif

Ja nasaczam biszkopt herbata i sokiem z cytryny, nie daje alkoholu bo moja niunia lubi bardzo biszkopt, ale napewno dziewczyny podpowiedza Ci , bo maja znacznie wieksze doswiadczenie. Ja dopiero zaczynam
A kompromitacji napewno nie bedzie , przeciez to mama corci piecze torcik , wiec musi byc super, Ja tak sobie mowie. Dodaje odwagi
lecker.gif

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Witaj aniaaas
wink.gif

Ja nasaczam biszkopt herbata i sokiem z cytryny, nie daje alkoholu bo moja niunia lubi bardzo biszkopt, ale napewno dziewczyny podpowiedza Ci , bo maja znacznie wieksze doswiadczenie. Ja dopiero zaczynam
A kompromitacji napewno nie bedzie , przeciez to mama corci piecze torcik , wiec musi byc super, Ja tak sobie mowie. Dodaje odwagi
icon_lol.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
aniaaas @ 29 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1009694witajcie dziewczyny

Torty są przepiękne !!!
Ja mam zamiar jutro zrobić tort dla mojej córci, na drugie urodziny. Już się boje !

Powiedzcie mi tylko czy nasączacie czymś biszkopt ?
Czy do tej masy mogę dodać jakieś owoce, np. brzoskwinie ?

Pozdrawiam
Rób, rób kochana i wklejaj smakowite zdjęcia
lecker.gif

Biszkopt oczywiście nasączam herbatą z sokiem z cytryny. Alkohol dodaję tylko do tortów dla dorosłych. Niedawno dla dzieci nasaczyłam herbatą truskawkowo-waniliową i jestem pewna że jeszcze to powtórzę.

aniaaas

Member
Lip 29, 2010
6
0
0
no dobra, to też będę nasączać herbatą
icon_smile.gif

powiem wam z innej beczki że bardzo lubię pichcić, gotować i komponować, ale jakoś ten tort mnie przeraża. Może dlatego ze teściowa będzie na degustacji
icon_rolleyes.gif

i brzoskwinie tez dodam do jednej warstwy, a co !
icon_lol.gif
icon_lol.gif

naomiad

Member
Lip 19, 2010
2
0
0
Witam,
mam pytanie o owoce które można dodawać do tej masy, myślałam żeby do jednej masy dodać jagody a do drógiej wiórka, ale nie wiem jak to będzie razem smakować ? Może mi podpowiecie co dodajecie do swoich mas? Czekam na propozycje i z góry dziękuję
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy