Krem do tortów- lekki, ale zwarty

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Fajnie że się udało - ale ratowanie kremu na parze to raczej nie moja rada
icon_biggrin.gif
komuś innemu należą się podziękowania
daumen.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja odkąd znam kremy z budyniem praktycznie nie robię innych i nie rozumiem jak można było w ogóle jadać tort ze słodkim masłem - to było okropne.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Iva @ 8 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1300239o, tu się nie zgodzę, krem maślany Dziuni jest pyszny ! A wcześniej maślanych nie jadałam
Możliwe Iva - nie wątpię że jest pyszny... dla kogoś innego - ale ja takich kremów nie znoszę po prostu.
Moja mama też robiła bardzo podobny więc mniej więcej wiem jak to smakuje - no dla mnie to jest za tłuste niestety, czuję roztapiające się masło w ustach i na samą myśl mnie mdli
icon_mrgreen.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ja też jestem budyniowa
icon_mrgreen.gif
Mas z surowymi jajami nie jadam bo mi się wydaje,że tam siedzi salmonella i się gapi na mnie tak jak na reklamie
te zarazki z toalety
rofl.gif
Po za tym mi nie przeszkadza jak komuś innemu smakuje chyba,że mnie zmusza do zjedzenia.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
zrobilam dzisiaj ta mase i zanim przelozylam tort pomyslalam, ze nic specjalnego ale pozniej.... cos pysznego. Dzieki za ten przepis.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Iva - eksperymentowalas kiedys z ta masa? Masa jest dobra ale ja sie tak zastanawiam nad zmiana ilosci masla tzn 3/4 kostki masla a reszte serka mascapone. Mozna wogole mieszac maslo z mascapone? Mysle ze tak bo w zasadzie to tluszcz i to tluszcz , robil ktos juz tak?

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Elzunia @ 29 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1309588Iva - eksperymentowalas kiedys z ta masa? Masa jest dobra ale ja sie tak zastanawiam nad zmiana ilosci masla tzn 3/4 kostki masla a reszte serka mascapone. Mozna wogole mieszac maslo z mascapone? Mysle ze tak bo w zasadzie to tluszcz i to tluszcz , robil ktos juz tak?
nigdy nie eksperymentowalam. Jest tak pyszna, ze bałabym sie popsuć
fiesgrins.gif

saja

Member
Lip 12, 2012
2
0
0
jestem tu nowa i w sprawie tortów jestem zupełnym laikiem. Ale nie mogłam zawieźć i musiałam w piątek zrobić tort na drugie urodziny siostrzenicy, wypróbowałam ten krem i... coś fantastycznego! wszyscy chwalili i się zajadali, nikt nie zostawił na talerzu tortu i jeszcze dokładki chcieli!
W warstwach na krem dałam maliny i borówki amerykańskie, a do kremu starłam jeszcze tabliczke białej czekolady.
Dziękuję za przepis!

a co do wyglądu tortu - kremu mi zabrakło na wykończenia i się musiałam ratować czym mogłam, był bardzo kolorowy, na bokach lentilki. Jak z odpustu ;). no ale dzieciaki wychodziły z siebie i się go doczekać nie mogły
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Ten koszyczek i róże są takie pięknie idealne ! Iva - gratuluje !
A masa jest pyszna ja w sobotę znowu ją robię do tortu dla synka

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
jezeli chcialabym zrobic krem capuccino to nalezy dodac do budyniu capuccino w proszku - dobrze kombinuje? ile tego cappucino nalezy dodac? jak myslicie?

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
witam wszystkich

szukałam przepisu na krem i znalazłam ten wątek, w sobotę próba, bardzo się boję mas z budyniem, bo zazwyczaj wychodzą mi takie malutkie grudki. I mam pytanie, czy do tej masy można dodać barwników w żelu ? Coś z masą się dzieje ? Któraś z was próbowała może ?

śledzę forum od dłuższego czasu, dużo mnie nauczyło, ale nigdy nie miałam odwagi się odezwać
icon_redface.gif
teraz mam zamiar zostać z wami dłużej
freu.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy