Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Grabinko, nie mam pojecia dlaczego sie 'rozlaly' bo u mnie sie nie rozlewaja podczas pieczenia
icon_sad.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,088
6,594
113
Grabinko, wydaje mi się, że oprócz zbyt cienkiego wałkowania przyczyną niepowodzenia mogła być zbyt niska temperatura pieczenia. W moim piekarniku kruche zawsze piekę w 195 - 200 stopniach (bez termoobiegu), bo w niższej temperaturze wytapia się z nich masło i ciastka zamiast kruchych robią się kamienne. Może i Twój piekarnik też tak ma? Staram się też ciasta przed pieczeniem i wycinaniem zbytnio nie "miętosić", by go za bardzo nie ogrzać i tym samym nie dopuscić do rozpuszczenia masła. Kruche lubi zimno podczas przygotowania. W zbyt ciepłym pomieszczeniu też się będzie rozjeżdżać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Bea ale i tak są pyszne ,ja chyba tego rodzaju ciasta obrabiać nie umiem.
Robiłam też krajankę cytrynową Trzasieńki i tez problem miałam z ciastem,no już tak mam takie kruche coć mi nie idzie,ale nauczę się dzielnie was podpatruję .I tak bym je upiekła bo smak mają boski ,te pomarańcze i czekolada ,mniam .
Po nowym roku ponowie próbę by uzyskać ładniejsze kształty bo ciastka będę piekła z całą pewnością jeszcze nie raz
lecker.gif

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
A widzisz Joanno może to to bo w kuchni podczas wykrajania było ciepło(piekła się krajanka cytrynowa) no i zwiększę temperaturę następnym razem.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Grabinko, w takim razie mozesz tez je wstawic w chlodne miejsce (do lodowki np.) na jakies 10-15 min przed pieczeniem; dzieki temu ciasteczka zawsze lepiej trzymaja ksztalt podczas pieczenia, wiec moze i tym choinkom to pomoze
icon_wink.gif

I ciesze sie, ze i tak smakowaly
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,303
2,895
113
Według mnie za ciepłe ciasto poszło do piekarnika. Jeśli nie potrafisz szybko rozwałkować i wykroić ciastek z zimnego ciasta, może pomoże włożenie blachy z ułożonymi już wykrojonymi ciastkami do lodówki i schłodzenie ich.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
grabinka @ 22 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794417A widzisz Joanno może to to bo w kuchni podczas wykrajania było ciepło(piekła się krajanka cytrynowa) no i zwiększę temperaturę następnym razem.
Grabinko, rozlewanie sie zalezy od masla. Przerabialismy podobny temat w ciasteczkach popekanych Bajaderki. Maloprocentowe maslo, albo zastapienie go innym tluszczem prowadzi do rozciapciania.
Z maslem 82% ciastka wizualnie ani na milimetr sie nie odksztalcaja.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,303
2,895
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy