Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
to można je zrobić teraz i na spokojnie poleżą do świąt? pytam bo jak robiłam je wcześniej to znikały w ciągu kilku dni, nigdy nie leżały tygodni.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
One sa najlepsze tak do dwoch tygodni, wiec ja bym na swieta ich jeszcze nie piekla... Ja je pieke maks. tydzien przed swietami.
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
no to tak jak podejrzewałam i zamierzałam zrobić. Mam nadzieję, że się powyrabiam
icon_mrgreen.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
To są najlepsze ciasteczka jakie kiedykolwiek upiekłam.
Klara dostała swoją misiową foremkę i miała wycinać, ale wolała wyjadać surowe ciasto.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ja również. Jak tylko zlokalizowałam w jej paszczy jednego nieupieczonego misia, została odstawiona od stolnicy, mimo protestacyjnego jęku
icon_lol.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Bardzo chetnie, nawet z zeszlego miesiaca moze byc
icon_smile.gif
Ona jest taka slodka...
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Teraz do tej słodyczy dołożyła dużą dawkę własnego zdania, ale i tak nie przestaję się nią zachwycać.
Kiedy strzela protestacyjnego allaszka na podłodze, to mało pedagogicznie przewracamy się ze śmiechu
icon_lol.gif

Wracając do tematu- znowu je jem. Nie mogę się opanować. Będę tłusta i szczęśliwa.
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
mniam, na 100% zrobie, ale beda pieky sie na termoobiegu bo mi dolna grzalka padla i bedzie wstepnie w poniedzialek robiony
juz drugi raz tak mam ze przed samymi swietami mi dolna grzalka padla
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
a jak Wy siekacie czekoladę ? ja wrzucam zwykle do thermomixa, ale wówczas mam troche za małe kawałki . macie jakis patent? czy po prostu nozem???
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,090
6,595
113
Ja siekam nożem. Wczoraj dałam do nich gorzką czekoladę z orzechami laskowymi i wyszły jeszcze smaczniejsze niż zwykle, choć to wydawało mi się niemożliwe. Ciasto czekało w lodówce na wałkowanie kilka godzin, więc nie miałam z nim żadnych problemów. Piekłam 10 minut w 185 stopniach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ja rowniez siekam nozem; jesli kawalki sa za male, to sie czekolada zbytnio topi podczas pieczenia.

CYTATJoanna

dałam do nich gorzką czekoladę z orzechami laskowymi i wyszły jeszcze smaczniejsze
No wlasnie; ja sie dzis zastanawialam nad dodatkiem wloskich orzechow (bo takie akurat sa na stanie ;) ) wiec moze tez dodam w takim razie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
zrobilam, ale pychota
lecker.gif
, ale nastepnym razem dam mniej skorek bo mi sie ciut za duzo sypnelo
wyszla cala blacha i poszla w 2 godz
icon_mrgreen.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
fajnie, czyli ja też dam czekoladę z orzechami. Wyrobię ciasto w czwartek wieczorem i w piątek wezmę się za pieczenie. Chyba, że plany wezmą w łeb, ale na pewno będę piekła
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
moje ciasto było sypkie, co utrudniało wałkowanie i przenoszenie na blaszke choinek, rozwazam dodanie śmietany, moze mąka za sucha;)
po upieczeniu: cudne!!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy