skladniki:
250 g maki
50 g maki ziemniaczanej
100 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
100 g mielonych orzechow laskowych
150 g zimnego masla
2 jajka
2 tabliczki czekolady (po 100 gram, moze byc mleczna albo gorzka)
w duzej misce wymieszac make, make ziemniaczana, cukier, cukier waniliowy i mielone orzechy, jedna czekolade zetrzec na tartce i tez wrzucic do mak, do mieszanki dodac maslo starte na grubych oczkach tartki, i jajka. Wszystko wymieszac mikserem z koncowkami -haczykami (nie tymi do ubijania ciasta), teraz ciasto zlepic rekami, uformowac kulke i wstawic na godzine do lodowki. po wyjeciu z lodowki, usiasc sobie wygodnie, rozgrzac piekarnik do 180 stopni, i wylozyc blaszke papierem do pieczenia. ciasto jest kruche i moze sie sypac ale to nic, odrywac kawalki wielkosci duzego orzecha wloskiego i formowac kuleczki, splaszczyc je i ukladac na blasze, piec 15-20 min, tylko zagladac do nich czasem prosze
upieczone ciasteczka zostawic do ostygniecia, druga czekolade stopic i w niej maczac ciastka, pozostawic do zastygniecia czekolady
250 g maki
50 g maki ziemniaczanej
100 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
100 g mielonych orzechow laskowych
150 g zimnego masla
2 jajka
2 tabliczki czekolady (po 100 gram, moze byc mleczna albo gorzka)
w duzej misce wymieszac make, make ziemniaczana, cukier, cukier waniliowy i mielone orzechy, jedna czekolade zetrzec na tartce i tez wrzucic do mak, do mieszanki dodac maslo starte na grubych oczkach tartki, i jajka. Wszystko wymieszac mikserem z koncowkami -haczykami (nie tymi do ubijania ciasta), teraz ciasto zlepic rekami, uformowac kulke i wstawic na godzine do lodowki. po wyjeciu z lodowki, usiasc sobie wygodnie, rozgrzac piekarnik do 180 stopni, i wylozyc blaszke papierem do pieczenia. ciasto jest kruche i moze sie sypac ale to nic, odrywac kawalki wielkosci duzego orzecha wloskiego i formowac kuleczki, splaszczyc je i ukladac na blasze, piec 15-20 min, tylko zagladac do nich czasem prosze


Ostatnią edycję dokonał moderator: