Kurczak pieczony w pomidorach*

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
poserbaby @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302414Znalazłam w zamrażarce jakieś smętne podudzia, zamierzam je rozweselić nacieraniem i kąpielą oliwną, jak w przepisie i podać na obiad
fiesgrins.gif
Będzie wesoło
icon_mrgreen.gif

Ja chyba znowu zaplanuję tego kurczaka. ryba już mi się przejadła, dobra byłą, ale ja zasadniczo ryb nie lubię.

Hazo, ja tandoori masala nałogowo do kurczaka stosuję i do tego też się bardzo dobrze sprawdza.
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Nogi natarte. Natarłam klasycznie - papryką, chili, szałwią, oregano, bazylią i pieprzem. Do tego wrzuciłam młode ziemniaczki natarte na pikantnie, tak jak jedliśmy u Kawy. Teraz to wszystko siedzi sobie w piecu i weseli się. A właściwie rumieni - ale to ani chybi z radości
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
poserbaby @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302496Nogi natarte. Natarłam klasycznie - papryką, chili, szałwią, oregano, bazylią i pieprzem. Do tego wrzuciłam młode ziemniaczki natarte na pikantnie, tak jak jedliśmy u Kawy. Teraz to wszystko siedzi sobie w piecu i weseli się. A właściwie rumieni.
I cały obiad w jednym , mniej do zmywania, tak, jak lubię.
A jakie to ziemniaczki u Kawy jadłaś?
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Też tak lubię. Zazwyczaj jak piekę mięsiwo, to dorzucam ziemniaczki, jeśli są w planach - one tak pięknie przechodzą wszystkimi smakami z sosu i dodatków
lecker.gif


A u Kawy jedliśmy takie ziemniaczki pokrojone na pół czy ćwierć, wytytłane w czymś pikantnym i podpieczone, chociaż chyba osobno, z tego co pamiętam.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
poserbaby @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302502Też tak lubię. Zazwyczaj jak piekę mięsiwo, to dorzucam ziemniaczki, jeśli są w planach - one tak pięknie przechodzą wszystkimi smakami z sosu i dodatków
lecker.gif


A u Kawy jedliśmy takie ziemniaczki pokrojone na pół czy ćwierć, wytytłane w czymś pikantnym i podpieczone, chociaż chyba osobno, z tego co pamiętam.
Ja lubię karkówkę w plastrach upieczoną razem z ziemniaczkami z rozmarynem i cala rodzina to lubi. Ale zaraz dostanę po uszach za zaśmiecanie i słusznie
icon_redface.gif
ale to tak a propos
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Juz pachna
icon_smile.gif
 

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
i ja zrobiłam pycha, napewno będę robić

przed pieczeniem

IMG_5148.JPG

po pieczeniu

IMG_5177.JPG

i na talerzu

IMG_5185.JPG
 

Załączniki

  • IMG_5148.JPG
    IMG_5148.JPG
    105.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5177.JPG
    IMG_5177.JPG
    98 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5185.JPG
    IMG_5185.JPG
    78.8 KB · Wyświetleń: 0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Też się skusiłam na tego kuraka i muszę powiedzieć że bardzo nam smakował.
Nie zjedliśmy wszystkiego,więc resztę sosu zmiksowałam i będzie kurczak w innym wydaniu.
lecker.gif
 

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
Jaka expresowa odpowiedz - serdecznie dziekuje
anbetung.gif
dam znac jak smakowalo, bo jak to w tradycyjnej polskiej rodzinie, w niedziele jest kurczak na obiad
zwinker2.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Tylko lepiej piec długo, dwie godziny gwarantują odpowiednią miękkość mięsa. Kiedy piekłam półtorej godziny, nie było takiego efektu jak za pierwszym razem, więc teraz zawsze będę piekła długo.
 

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
Ja kurczaka zwykle ok 2h piekę, najpierw rumienię , potem pieke w jakis 160 st przez 1,5 h jeszcze - wtedy jest miękki i soczysty. Ale nie o tym mialo byc - kurczak w pomidorach jest fantastyczny, męso naprawde mięciutkie, lekki posmak tych pomidorów, wyczuwalna bazylia - jak to powiedział mój synek : niebo w gębie !!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,326
1,617
113
Znalazłam w odmętach zamrażalnika 3 pałki kurczaka, więc robię. Nabyłam wczoraj ras el hanout z myślą o tym daniu.