- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis pochodzi z książki Jamiego 'Jamie's dinners'
4 kurze nogi, znaczy pałki z resztą
dwie duże garście czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
główka czosnku
posiekana papryczka chilli
pęczek świeżej bazylii
sól pieprz
oliwa z oliwek
moim dodatkiem były zioła do natarcia kurczaka: suszon liście czosnku niedźwiedziego, cayenne, imbir i jakaś arabska bodaj przyprawa, którą kiedyś od Lisa dostałam i zapodziałam jej nazwę, a fajna jest. Natarłam tym wszystkim, plus solą i pieprzem kuracze nogi i schowałam na kilka godzin do lodówki.
- nogi wymerdać w naczyniu żaroodpornym z pomidorkami, ząbkami czosnku, ale nieobranymi, posiekaną bazylią i chlustem lub dwoma oliwy,
- wstawić na półtorej godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ja wstawiłam na dwie godziny i tuż pod górną grzałką, skórka była spieczona i chrupiąca. Ogólnie pyszny kurak, góra ładnie spieczona, w środku mięciutkie i odchodzące od kości mięso.

4 kurze nogi, znaczy pałki z resztą
dwie duże garście czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
główka czosnku
posiekana papryczka chilli
pęczek świeżej bazylii
sól pieprz
oliwa z oliwek
moim dodatkiem były zioła do natarcia kurczaka: suszon liście czosnku niedźwiedziego, cayenne, imbir i jakaś arabska bodaj przyprawa, którą kiedyś od Lisa dostałam i zapodziałam jej nazwę, a fajna jest. Natarłam tym wszystkim, plus solą i pieprzem kuracze nogi i schowałam na kilka godzin do lodówki.
- nogi wymerdać w naczyniu żaroodpornym z pomidorkami, ząbkami czosnku, ale nieobranymi, posiekaną bazylią i chlustem lub dwoma oliwy,
- wstawić na półtorej godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ja wstawiłam na dwie godziny i tuż pod górną grzałką, skórka była spieczona i chrupiąca. Ogólnie pyszny kurak, góra ładnie spieczona, w środku mięciutkie i odchodzące od kości mięso.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: