Kurczak w cieście francuskim (zawijańce)*

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Przepis wypróbowałam i byłabym nie fair nie dzieląc się nim z Wami :

Przepis pochodzi z GW i jest autorstwa lunatica http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23138222.html

Przepis :

Potrzebujemy dwa filety (w zależności od ilości osób
icon_biggrin.gif
), dwa rozwałkowane kawałki ciasta francuskiego 16cm x 25xm, pieczarki, cebulę, ząbek czosnku, masło, dwa paski boczku...
Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej mąką blaszce. Na patelini podsmażamy drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem, doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki i nacinami najkrótsze boki do środka co 2cm na długości ok. 8cm.
Oczyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy mieszaninę pieczrkową, lekko spłaszczamy, a na nią plaster boczku, który podwijamy pod spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. I wkładamy do niego filety posmarowane na
wierzchu jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.

Źródło: Le Cordon Bleu, "Potrawy z kurczaka" str. 20, Konemann.

Ja dołożyłam jeszcze plaster sera.

Przepis kapitalny, polecam wszystkim, do tego zrobiłam sałatę - mocno zieloną - sałata , koperek, śmietana (przyprawiona). Komponowała się wspaniale - i smakowo i wizualnie.
Chętnie się podzielę swoimi wskazówkami dot. tego zawijańca , "mumii" czy nawet "kierpcy" (nazwy dowolne, wg wyobraźni)
 

Załączniki

  • Kurczak2.jpg
    Kurczak2.jpg
    245.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Kurczak1.jpg
    Kurczak1.jpg
    40.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Kurczak4.jpg
    Kurczak4.jpg
    26.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam ale wersje turystyczna
icon_wink.gif
czyli mniejsze zawijance, takie by bylo latwo trzymac w reku- wyszlo mi z tych 2 piersi 6 sztuk. Zamiast w boczek zawijalam w coppe. Nie moglismy sie pohamowac i czekac az do wyjazdu, wiec odkroilismy kawalek- przepyszne! i bardzo efektowne! polecam!

Pokaż załącznik 16152
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Dzisiaj moja rodzinka raczyć się będzie "mumiami". Opinia po wcinaniu.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Bardzo fajny pomysł na podanie kurczaka.
icon_biggrin.gif

Ja co prawda nie zrobiłam identycznie jak w przepisie, obok piersi, włożyłam do zawijańca plastry podgrillowanego bakłażana, połówki suszonych pomidorów i listki bazylii.
A jako dodatek podałam fajną marchewkę baby z curry i migdałami.
Całość pycha!
icon_biggrin.gif
Bardzo nam wszystkim smakowało.
icon_smile.gif


piers_kurczaka_w_ciescie_francuskim_.JPG
 

Załączniki

  • piers_kurczaka_w_ciescie_francuskim_.JPG
    piers_kurczaka_w_ciescie_francuskim_.JPG
    374.1 KB · Wyświetleń: 0

Mariella

Member
Lis 9, 2005
14
0
0
Popelnilam ;)

Picture_685.jpg

Smakowalo duuuzo lepiej niz wyglada!
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • Picture_685.jpg
    Picture_685.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 0

luzak.pl

Member
Paź 30, 2007
2
0
0
Witam !
Jestem pełna podziwu ... wszystko wygląda smakowicie , aż chciałoby się usiąść przy tak pięknie zastawionym stole . Bardzo prosze o podpowiedz na czym i z czego są zrobione te fajne koreczki ?
Dwa razy spokojnie przeczytałam instruktarz nacinania i mam nadzieję , że uda mi się to wykonać
icon_smile.gif

Pozdrawiam !!!
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nie dość że danie jest efektowne to jeszcze przepyszne - popełniłam na dzisiejszy obiadek - rewelacja!
Dziękuję za przepis - polecam każdemu!

DSCF5340.jpg

DSCF5343.jpg
 

Załączniki

  • DSCF5340.jpg
    DSCF5340.jpg
    19.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF5343.jpg
    DSCF5343.jpg
    16.9 KB · Wyświetleń: 0