- Lut 1, 2007
- 84
- 0
- 0
Przepis wypróbowałam i byłabym nie fair nie dzieląc się nim z Wami :
Przepis pochodzi z GW i jest autorstwa lunatica http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23138222.html
Przepis :
Potrzebujemy dwa filety (w zależności od ilości osób
), dwa rozwałkowane kawałki ciasta francuskiego 16cm x 25xm, pieczarki, cebulę, ząbek czosnku, masło, dwa paski boczku...
Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej mąką blaszce. Na patelini podsmażamy drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem, doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki i nacinami najkrótsze boki do środka co 2cm na długości ok. 8cm.
Oczyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy mieszaninę pieczrkową, lekko spłaszczamy, a na nią plaster boczku, który podwijamy pod spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. I wkładamy do niego filety posmarowane na
wierzchu jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.
Źródło: Le Cordon Bleu, "Potrawy z kurczaka" str. 20, Konemann.
Ja dołożyłam jeszcze plaster sera.
Przepis kapitalny, polecam wszystkim, do tego zrobiłam sałatę - mocno zieloną - sałata , koperek, śmietana (przyprawiona). Komponowała się wspaniale - i smakowo i wizualnie.
Chętnie się podzielę swoimi wskazówkami dot. tego zawijańca , "mumii" czy nawet "kierpcy" (nazwy dowolne, wg wyobraźni)
Przepis pochodzi z GW i jest autorstwa lunatica http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23138222.html
Przepis :
Potrzebujemy dwa filety (w zależności od ilości osób

Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej mąką blaszce. Na patelini podsmażamy drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem, doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki i nacinami najkrótsze boki do środka co 2cm na długości ok. 8cm.
Oczyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy mieszaninę pieczrkową, lekko spłaszczamy, a na nią plaster boczku, który podwijamy pod spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. I wkładamy do niego filety posmarowane na
wierzchu jajkiem (smarujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.
Źródło: Le Cordon Bleu, "Potrawy z kurczaka" str. 20, Konemann.
Ja dołożyłam jeszcze plaster sera.
Przepis kapitalny, polecam wszystkim, do tego zrobiłam sałatę - mocno zieloną - sałata , koperek, śmietana (przyprawiona). Komponowała się wspaniale - i smakowo i wizualnie.
Chętnie się podzielę swoimi wskazówkami dot. tego zawijańca , "mumii" czy nawet "kierpcy" (nazwy dowolne, wg wyobraźni)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: