kermidt @ 9 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1059589Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same disease.
Oscar Wildea kara za bigamie to jest miec dwie tesciowe![]()
Kręciołek @ 28 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1111982Nie trzeba, chć można ubić pałką do ciasta, ale nie jest to konieczne.dziekuje,
pytalem, bo widzialem ze inne przepisy wymagaly tego, Cale szczescie ze nei trzeba , bo bylem juz gotow zaprosic wszystkei panie by mi udeptaly kapuste.![]()
dizis kupile glowke kapusty i bede probowac. tylko ze tu ta kapusta jakas inna, troche mniej zbita, tak jak by zkrzyzowana z salata.
nie mam wyboru sprobuje, a jak nie to bede wlasna sadzic, moze wyrosnie
pozdrawiam
Kręciołek @ 28 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1111982Nie trzeba, chć można ubić pałką do ciasta, ale nie jest to konieczne.ups, przeczytalem ta wypowiedz jeszcze raz, gdyby to byla by wyjeta z kontekstu to by bylo by bardzo groznie![]()
decas @ 28 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112240dziekuje,
pytalem, bo widzialem ze inne przepisy wymagaly tego, Cale szczescie ze nei trzeba , bo bylem juz gotow zaprosic wszystkei panie by mi udeptaly kapuste.![]()
dizis kupile glowke kapusty i bede probowac. tylko ze tu ta kapusta jakas inna, troche mniej zbita, tak jak by zkrzyzowana z salata.
nie mam wyboru sprobuje, a jak nie to bede wlasna sadzic, moze wyrosnie
pozdrawiam
Cinka @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112763Oj a gdzież to Decasa rzuciło, jakie to strony? Japonia czy inne Chiny? Czy tylko sól taka, krzaczkami podpisana?![]()
Cinka @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112763Oj a gdzież to Decasa rzuciło, jakie to strony? Japonia czy inne Chiny? Czy tylko sól taka, krzaczkami podpisana?![]()
Do obciążenia kapusty dobrze jest mieć spory kamień który sie kładzie na talerzyku/przykrywce - taki coby się w naczyniu z kapustą zmieścił. Wcześniej dobrze go wyszorować i wygotować co by był czyściutki.
Moja mama miała do obciążania w beczce kapusty taki wielki kawał granitu (?) chyba...tak, Taiwan
a granit to moze byc nawet dobry, gdzies wyczytalem ze one moga promieniowac. chyba juz odnalazlem strone (http://www.best-geiger-counter.com/)
tolerzyk bedzie, sol, kapuste i marchewke mam, bede szukac teraz kamienia. a od kraweznika mzoe byc? tylko go bedzie trzeba pionow stawiac bo ,.. aha no wlasnie musze tez jakis garnek przygotowac.
chyba kapusta wytrzyma do czasu jak to zorganizuje przedmioty.
a kapuste jak poszatkuje to musze umyc czy tylko wrzatkiem zaparzyc. (te pierwsze liscie wyrzucam, to chyba te pod musza byc czyste?)
Ilona @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112810Nawet kapusta jakaś taka inna
wlasnie, dlatego sie zastanawiam czy sie uda,
una troche mieksza i latwiej sie kruszy niz ta europejska
decas @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112837a od kraweznika mzoe byc?dobreee
![]()
Co do kapusty to ja całej nie myję nigdy![]()
decas @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112840wlasnie, dlatego sie zastanawiam czy sie uda,
una troche mieksza i latwiej sie kruszy niz ta europejska
Ilona @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112843dobreee
![]()
Co do kapusty to ja całej nie myję nigdy![]()
3mam kciuki za powodzenie
dzieki,
to sie chyba niedlugo zabiore do szatkowania,
Cinka @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112924No więc ja zawsze kapustę obieram z wierzchnich, brzydkich liści, sprawdzam dokładnie czy reszta ładna i czy nic nie kryje się tuż pod następnymi, opłukuję taką w główce jeszcze i dopiero kroję na pół i ćwiartki i też jeszcze sprawdzam czy jakaś niepogryziona i ładna w środku, wykrawam ewentualne rzeczy do wykrojenia, opłukuję albo już i nie i szatkuję. Poszatkowanej nie płuczę już. Szkoda soku.
A kamień - może być i od krawężnikaale musiałbyś go wtedy zapakować w szczelny worek z grubej folii żeby się nie przerwała (lepiej żeby sok się nie mieszał z betonem) i takim opakowanym obciążyć. Z braku kamienia i w warunkach domowych można posłuzyć się też drugim naczyniem wypełnionym wodą. Naczynie z wodą musi wchodzić luźno do tego w którym będzie się kisiła kapusta. Tzn chodzi o średnicę, bo przecież wiele tego naczynia się tam w kapuście nie zmieści, ale żeby się nie zaklinowało na amen![]()
![]()
Życzę powodzenia.
I pozdrowiam Taiwan!
dzieki, prawda, zapomnialem o wodzie a to mialo byc. moze dlatego ze juz nei spie ponad 24 godziny. moze dzis mi sie uda usnac wczesniej.
i moze jutro zaczne wyparzac i szatkowac. dam znac
pozdrawiam z cieplych i promieniujacych stron![]()
Ilona @ 30 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1112843... never say never ...
... chcę kochać siebie i chcę sobie wybaczyć ...
... kocham każdy dzień, kocham życie ... (tak sobie wmawiam)nie wybaczaj sobie za duzo czy wszsystkiego bo … stanie sie z toba jak i ze mna
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.