Kwaszona kapusta wg.mamy Odesiki

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Tak jak mówiłam spróbowałam zakisić tym sposobem czerwoną kapustę.
Nie dałam tylko marchwi.
Wyszła bardzo dobra. Potem dodaję cebulkę, troszkę cukru i oleju i wychodzi pyszna surówka:

d68990edcbbebd6e7b791d9de2f72307-1792506.jpg
 

decas

Member
Mar 28, 2011
19
0
0
Kręciołek @ 28 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1111982Nie trzeba, chć można ubić pałką do ciasta, ale nie jest to konieczne.
dziekuje,
pytalem, bo widzialem ze inne przepisy wymagaly tego, Cale szczescie ze nei trzeba , bo bylem juz gotow zaprosic wszystkei panie by mi udeptaly kapuste.
icon_smile.gif


dizis kupile glowke kapusty i bede probowac. tylko ze tu ta kapusta jakas inna, troche mniej zbita, tak jak by zkrzyzowana z salata.
nie mam wyboru sprobuje, a jak nie to bede wlasna sadzic, moze wyrosnie

pozdrawiam
 

decas

Member
Mar 28, 2011
19
0
0
decas @ 28 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1112240dziekuje,
pytalem, bo widzialem ze inne przepisy wymagaly tego, Cale szczescie ze nei trzeba , bo bylem juz gotow zaprosic wszystkei panie by mi udeptaly kapuste.
icon_smile.gif


dizis kupile glowke kapusty i bede probowac. tylko ze tu ta kapusta jakas inna, troche mniej zbita, tak jak by zkrzyzowana z salata.
nie mam wyboru sprobuje, a jak nie to bede wlasna sadzic, moze wyrosnie

pozdrawiam
 

Załączniki

  • P3290027.JPG
    P3290027.JPG
    7.1 MB · Wyświetleń: 1

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Oj a gdzież to Decasa rzuciło, jakie to strony? Japonia czy inne Chiny? Czy tylko sól taka, krzaczkami podpisana?
fiesgrins.gif


Do obciążenia kapusty dobrze jest mieć spory kamień który sie kładzie na talerzyku/przykrywce - taki coby się w naczyniu z kapustą zmieścił. Wcześniej dobrze go wyszorować i wygotować co by był czyściutki.
Moja mama miała do obciążania w beczce kapusty taki wielki kawał granitu (?) chyba...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0

decas

Member
Mar 28, 2011
19
0
0
Cinka @ 30 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1112763Oj a gdzież to Decasa rzuciło, jakie to strony? Japonia czy inne Chiny? Czy tylko sól taka, krzaczkami podpisana?
fiesgrins.gif


Do obciążenia kapusty dobrze jest mieć spory kamień który sie kładzie na talerzyku/przykrywce - taki coby się w naczyniu z kapustą zmieścił. Wcześniej dobrze go wyszorować i wygotować co by był czyściutki.
Moja mama miała do obciążania w beczce kapusty taki wielki kawał granitu (?) chyba...
tak, Taiwan

a granit to moze byc nawet dobry, gdzies wyczytalem ze one moga promieniowac. chyba juz odnalazlem strone (http://www.best-geiger-counter.com/)

tolerzyk bedzie, sol, kapuste i marchewke mam, bede szukac teraz kamienia. a od kraweznika mzoe byc? tylko go bedzie trzeba pionow stawiac bo ,.. aha no wlasnie musze tez jakis garnek przygotowac.

chyba kapusta wytrzyma do czasu jak to zorganizuje przedmioty.

a kapuste jak poszatkuje to musze umyc czy tylko wrzatkiem zaparzyc. (te pierwsze liscie wyrzucam, to chyba te pod musza byc czyste?)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No więc ja zawsze kapustę obieram z wierzchnich, brzydkich liści, sprawdzam dokładnie czy reszta ładna i czy nic nie kryje się tuż pod następnymi, opłukuję taką w główce jeszcze i dopiero kroję na pół i ćwiartki i też jeszcze sprawdzam czy jakaś niepogryziona i ładna w środku, wykrawam ewentualne rzeczy do wykrojenia, opłukuję albo już i nie i szatkuję. Poszatkowanej nie płuczę już. Szkoda soku.

A kamień - może być i od krawężnika
icon_lol.gif
ale musiałbyś go wtedy zapakować w szczelny worek z grubej folii żeby się nie przerwała (lepiej żeby sok się nie mieszał z betonem) i takim opakowanym obciążyć. Z braku kamienia i w warunkach domowych można posłuzyć się też drugim naczyniem wypełnionym wodą. Naczynie z wodą musi wchodzić luźno do tego w którym będzie się kisiła kapusta. Tzn chodzi o średnicę, bo przecież wiele tego naczynia się tam w kapuście nie zmieści, ale żeby się nie zaklinowało na amen
icon_lol.gif


Życzę powodzenia.
I pozdrowiam Taiwan!
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

decas

Member
Mar 28, 2011
19
0
0
Cinka @ 30 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1112924No więc ja zawsze kapustę obieram z wierzchnich, brzydkich liści, sprawdzam dokładnie czy reszta ładna i czy nic nie kryje się tuż pod następnymi, opłukuję taką w główce jeszcze i dopiero kroję na pół i ćwiartki i też jeszcze sprawdzam czy jakaś niepogryziona i ładna w środku, wykrawam ewentualne rzeczy do wykrojenia, opłukuję albo już i nie i szatkuję. Poszatkowanej nie płuczę już. Szkoda soku.

A kamień - może być i od krawężnika
icon_lol.gif
ale musiałbyś go wtedy zapakować w szczelny worek z grubej folii żeby się nie przerwała (lepiej żeby sok się nie mieszał z betonem) i takim opakowanym obciążyć. Z braku kamienia i w warunkach domowych można posłuzyć się też drugim naczyniem wypełnionym wodą. Naczynie z wodą musi wchodzić luźno do tego w którym będzie się kisiła kapusta. Tzn chodzi o średnicę, bo przecież wiele tego naczynia się tam w kapuście nie zmieści, ale żeby się nie zaklinowało na amen
icon_lol.gif


Życzę powodzenia.
I pozdrowiam Taiwan!
fiesgrins.gif
dzieki, prawda, zapomnialem o wodzie a to mialo byc. moze dlatego ze juz nei spie ponad 24 godziny. moze dzis mi sie uda usnac wczesniej.
i moze jutro zaczne wyparzac i szatkowac. dam znac

pozdrawiam z cieplych i promieniujacych stron
icon_smile.gif
 

decas

Member
Mar 28, 2011
19
0
0
Ok, nareszcie odwazylem sie i tu jest to co zmajstrowalem
cabage_sliced.jpg <- przecielem
cabbage_in_the_bawl.jpg <-pocielem
cabage_smushed.jpg <- ubilem nudzac sie jak zalewka stygla
cabbage___kapusta_sie_kisi.jpg <- po ubiciu to wygladala juz na kiszona, ale postanowilem ze przycisne ja na jakis czas moze zmieknie
dam znac jak wyjdzie , a jak nie to... hmm...
 

Załączniki

  • cabage_sliced.jpg
    cabage_sliced.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 1
  • cabbage_in_the_bawl.jpg
    cabbage_in_the_bawl.jpg
    85 KB · Wyświetleń: 1
  • cabage_smushed.jpg
    cabage_smushed.jpg
    111.9 KB · Wyświetleń: 1
  • cabbage___kapusta_sie_kisi.jpg
    cabbage___kapusta_sie_kisi.jpg
    82 KB · Wyświetleń: 1