Kwaszona kapusta wg.mamy Odesiki

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,632
0
36
Czy bardzo czuc te kapuste w mieszkaniu podczas kiszenia? Mam bardzo male mieszkanie i nie wiem gdzie najlepiej przeprowadzic kiszenie.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Ja nastawiam w kamionce i trzymam w kuchni.Troche więcej czuć jak przebijam ją do dna,ale wywietrzę i spokój.
Prawdę mówiąc, to zapachy kuchenne mi nie przeszkadzają.
 

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Czy ta zalewa ma być słona bo moja taka wyszła?Poszatkowałam kapustę i nie wiem czy zalewać taką zalewą czy ją rozrzedzać wodą.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Zależy od ilości kapusty. Nie wiem, co w przepisie oznaczają "deserowe łyżki", bo dla mnie deserowe są łyżeczki. Poniewaz nie lubię słonej daję na 1kg kapusty 1 płaską łyżkę soli. Muszę jeszcze zaznaczyć, że nie robię zalewy, a tą łyżką soli posypuję poszatkowaną kapustę, lekko wygniatam, czekam aż trochę zmięknie i układam w słoju. Zalewam gorącą wodą po ugotowaniu ziemniaków (5-6 szt w ok. 3/4 litra wody), ma przykryć kapustę, jak za mało dolewam troszkę wrzątku.
Oczywiście marchew i kminek.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,426
254
83
Hre hre - macie rację co do łyżek deserowych - nie jesteśmy przyzwyczajeni.

Mam ja w komplecie łyżki stołowe ( do zupy), łyżki deserowe i łyżeczki do herbaty.
Stolowa=15ml
deserowa =10 ml
herbatnia=5ml

Kapuste mamy Odesiki robię regularnie, bo nie musze przetrzymywac zapasów, tylko sobie kiszę na bieżąco.
Szczególnie, że do kiszonej kapusty jestem w domu jedna.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Wyciągam. Trafiłam w moim zieleniaku na piękną, drobno poszatkowaną kapustę, kupiłam prawie 6 kg i teraz się zastanawiam, ile zrobić tej zalewy.
Jak myślicie, z podwójnej porcji wystarczy?

EDIT:
Wystarczyło idealnie; zapakowałam ciasno w dwa duże 4 -litrowe słoje.
Sól i cukier z zalewy przeliczyłam na łyżki i jest mi wygodnie odmierzać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Ponieważ kapusta już się ukisiła, a nie mam miejsca w lodówce, by ją przechowywać, zrobiłam eksperyment.
Zapakowałam ją do woreczków z suwakami i schowałam w balkonowym "chomiku", czyli w pudle na kółkach, które zostało mi po dzieciństwie syna, a którego używam jako balkonowej spiżarni. Do połowy dodałam suszoną, sparzoną żurawinę. Garść zostawiłam na dzisiejszą surówkę - jest pyszna!

kapusta_kiszona.jpg
 

Załączniki

  • kapusta_kiszona.jpg
    kapusta_kiszona.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Dziś zrobiłam surówkę z tej z dodatkiem żurawiny - rewelacja.
Na jutro zamówiłam kolejne 6 kg kapusty.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,953
93
48
Wiele, wiele lat temu bywała w zieleniakach kapusta kiszona z żurawiną ale świeżą. Wtedy jeszcze chyba nie było w handlu żurawiny suszonej. Pewnie dlatego, że nie była uprawiana na skalę przemysłową tylko zbierana w lesie.
Czy kapusta z dodatkiem suszonej nie jest słodkawa?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Ja swoją suszoną żurawinę potraktowałam wrzątkiem i wypłukałam, żeby pozbyć się cukru, którym jest konserwowana. Sama w sobie nie była za słodka i razem z jabłkiem bardzo fajnie dosłodziła przyprawioną na pikantnie surówkę. Dodałam jeszcze trochę soku z pomarańczy i limonki dla orzeźwienia. Bardzo nam smakowała. Wiele przepisów na surówki z kiszonej kapusty zawiera przecież cukier do złagodzenia kwaśnego smaku, a tu nie był wcale potrzebny.
Poza tym wiadomo - de gustibus. Każdy ma swoje upodobania smakowe i powinien się nimi kierować w doborze składników. Ja chętnie eksperymentuję i nie boję się nowych smaków, a tę kapustę zrobiłam z ciekawości właśnie ze względu na dodatek żurawiny.

Kapusty kiszonej ze świeżą żurawiną nigdy nie widziałam, ale to dobry pomysł i następnym razem go wypróbuję.

EDIT:
Sięgnęłam po książkę z kuchnią rosyjską i tam znalazłam proporcje - 200 g świeżych żurawin na 10 kg kapusty.
Są też przepisy na kapustę kiszoną z jabłkami, burakami, jabłkami z żurawiną. Będę testować.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
W tych proporcjach, to chyba tylko do ozdoby ta żurawina. Ale zwiększyć zawsze mozna.
icon_smile.gif

Ja się tej domowej kapuchy nie moge nachwalić i najeść. Ani kropla soku sie nie marnuje.
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Wszystkie kapusty już gotowe:

kapusty_kiszone.jpg

Udało mi się kupić w sklepie ogrodniczym plastikowe słoje a' 3 l do przechowywania ich na balkonie.
 

Załączniki

  • kapusty_kiszone.jpg
    kapusty_kiszone.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Ładne kapusty, tylko te słoje ...
gruebel_2.gif
Jeśli nawet wodzie mineralnej nie służą plastikowe butelki, to kwaśnej kapuście chyba jeszcze mniej, nawet bez pytania o jego jakość w tych słojach.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Sprawdziłam jakość, odpowiednia. Lepsza niż wielu sklepowych opakowań śmietany czy jogurtu. Szklanych słojów bałam się dać na balkon, żeby nie popękały (i żeby nie zardzewiały nakrętki).
Pani ze sklepu mówiła, że ludzie bardzo chwalili te słoiki do ogórków kiszonych, więc się skusiłam. Przecież kiszoną kapustę w sklepie też się kupuje w plastikowych wiaderkach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Niestety. Plastik nas zabije.

Buko, czy dajesz tez cukier do tej kapusty czy tylko sol?
Wlasnie poszatkowalam.