- Sty 1, 2008
- 450
- 0
- 0
Ciasto o intensywnym czekoladowym smaku dla tych co nie lubia zbitych i ciezkich ciast typu brownies.
Przepis podala na Mniamie amber, ja zmodyfikowalam tylko lekko sposob wykoniania.
Lekkie ciasto czekoladowe
14 dag czekolady gorzkiej 70%
2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnnie)
10 dag masla
Rozpuscic na parze i wystudzic.
4 jajka
14 dag cukru pudru
10 dag maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Bialka oddzielic i ubic na sztywno.
Zoltka zmiksowac z cukrem, dodac mase czekoladowa oraz przesiana make z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksowac.
Do masy dodac bialka delikatnie mieszajac lyzka.
Uzylam tortownicy o srednicy 22 cm.
Piec w 180 stopniach/ 35 min (sprawdzac patyczkiem czy jest suchy)
Polac dowolna polewa czekoladowa.
Smacznego!
Przepis podala na Mniamie amber, ja zmodyfikowalam tylko lekko sposob wykoniania.
Lekkie ciasto czekoladowe
14 dag czekolady gorzkiej 70%
2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnnie)
10 dag masla
Rozpuscic na parze i wystudzic.
4 jajka
14 dag cukru pudru
10 dag maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Bialka oddzielic i ubic na sztywno.
Zoltka zmiksowac z cukrem, dodac mase czekoladowa oraz przesiana make z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksowac.
Do masy dodac bialka delikatnie mieszajac lyzka.
Uzylam tortownicy o srednicy 22 cm.
Piec w 180 stopniach/ 35 min (sprawdzac patyczkiem czy jest suchy)
Polac dowolna polewa czekoladowa.


Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: