Magiczne ciasto

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu. Nie wiem jak je można nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. W każdym bądź razie ciasto jest b. proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje
lecker.gif
.
Przepis zaczerpnięty z tego bloga: http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013...rta-magica.html

Składniki:

4 jaja w temp. pokojowej
150 g cukru
1 łyżka wody
125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
115 g przesianej mąki
1/2 litra letniego mleka
4 krople octu
esencja waniliowa

Wykonanie:

Żółtka zmiksować porządnie z cukrem i łyżką wody, dodać tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do formy 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone.
I mamy 3-warstwowe ciasto.

DSC09455.JPG
DSC09457.JPG
DSC09460.JPG
DSC09464.JPG
 

Załączniki

  • DSC09457.JPG
    DSC09457.JPG
    60.6 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC09455.JPG
    DSC09455.JPG
    28 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC09460.JPG
    DSC09460.JPG
    26.9 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC09464.JPG
    DSC09464.JPG
    41.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wow
icon_eek.gif

Muszę wydrukować
fiesgrins.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
Fajne. Kiedyś spotkałam się z podobnym ciastem w programie Kudłacze na motorach - tam też wychodziły trzy warstwy, w tym kokosowa na wierzchu.
Miałam je upiec, ale oczywiście zapomniałam....
To też mi się podoba. Minimum pracy, maksimum efektu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Piecze sie u nas bardzo podobne z wiorkami kokosowymi lub w wersji czekoladowej, zwie sie roznie: czesto Impossible Flan lub Impossible Custard Cake.


Gatito, Twoje mnie kusi i zaraz je ukrece.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
tatter @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409148Piecze sie u nas bardzo podobne z wiorkami kokosowymi lub w werski czekoladowej, zwie sie roznie: czesto Impossible Flan lub Impossible Custard Cake.
Koniecznie muszę wypróbować !

qd @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409160Oczywiście poleciałam oglądać blog. I znalazlam caly zbiorek specjalnych wielkanocnych słodyczy.
O tu : http://decoraciondemabel.blogspot.com/p/re...-de-pascua.html

Może ktoś się przymierzy?
Tam jeszcze nie dotarłam. Lecę się przyjrzeć z bliska, może mnie cos skusi
icon_mrgreen.gif
.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wlasnie rzucilo mi sie w oko, ze mabel w przepisie podaje 150g zwyklego cukru a na zdjeciach widze cukier puder (no chyba, ze w Hiszpanii puder to zwykly cukier). Moj byl caster czyli drobny.

Pozniej napisze jakie mi wyszlo z wiorkami.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,354
1,436
113
tatter @ 12 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409334Wlasnie rzucilo mi sie w oko, ze mabel w przepisie podaje 150g zwyklego cukru a na zdjeciach widze cukier puder (no chyba, ze w Hiszpanii puder to zwykly cukier).
Tatter, też na zwróciłam uwagę. Nie znam hiszpańskiego, ale z tłumaczenia automatem zrozumiałam, że można zamiast cukru drobnego dać cukier puder, który szybciej się rozpuści, ale jest mniej słodki.
Z ciekawości tez wieczorem zakręcę i dam drobny cukier.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (hazo @ 12 Mar 2013, 16:54 ) index.php?act=findpost&pid=1409372Tatter, też na zwróciłam uwagę. Nie znam hiszpańskiego, ale z tłumaczenia automatem zrozumiałam, że można zamiast cukru drobnego dać cukier puder, który szybciej się rozpuści, ale jest mniej słodki.
Z ciekawości tez wieczorem zakręcę i dam drobny cukier.
Mniej slodki...a to ciekawostka. Moze komercyjnie produkowany cukier puder rzeczywiscie ma mniejsza zawartosc cukru (w cukrze
icon_wink.gif
), bo zawiera make, maczke kukurydziana lub inne chemikalia, ktore zapobiegaja zbrylaniu (czyzbym wymyslila nowe slowo?).

Zakrec, zakrec. Moje ciasto chlodzi sie w lodowce. Degustacja wkrotce.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
To ciasto z wyglądu przypomina mi sernik. A jak smakuje? Ma coś w sobie z sernika, no, oczywiscie takiego oszukanego sernika w typie Styropianu? Jest bardzo miękkie? Bo wygląda jakby było bardzo leciutkie.