Magiczne ciasto

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Icing Sugar firmy Silver spoon ma fosforan trójwapniowy, czyli substancję przeciwzbrylającą (tu w UK)
"ingredients: Icing sugar, Anti-caking agent: Tricalcium Phosphate (E341)"
ale nie ma żadnej mączki kukurydzianej!!!

fakt, że nie mieszkam w Kanadzie, ale w necie nie znalazłam żadnej informacji, żeby gdziekolwiek na świecie dodawali do pudru mączkę kukurydzianą?!?
róznie nazywają cukier puder, ale zawsze chodzi o to samo: najdrobniej zmielony cukier...

"...Confectioners' Sugar = Powdered Sugar = Icing Sugar = 10X Sugar..." to Z TEJ STRONKI

w każdym bądź razie cukier powinien być cukrem, a nie mieszanką cukru z mąką kukurydzianą
gruebel_2.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (malena h @ 9 Apr 2013, 10:21 ) index.php?act=findpost&pid=1418756[font="Comic Sans MS"]Icing Sugar firmy Silver spoon ma fosforan trójwapniowy, czyli substancję przeciwzbrylającą (tu w UK)
"ingredients: Icing sugar, Anti-caking agent: Tricalcium Phosphate (E341)"
ale nie ma żadnej mączki kukurydzianej!!!
I po co ten krzyk? Nikt tu ptrzeciez nie twierdzi, ze icing sugar firmy Silver Spoon zawiera maczke kukurydziana.



Co do cukru pudru innych producentow na swiecie - otoz, mylisz sie, icing sugar (confectioner's sugar/powdered sugar) moze zawierac skrobie kukurydziana, ktora zapobiega zbrylaniu (ok. 3%).


http://www.wisegeek.com/what-is-powdered-sugar.htm
http://www.bonappetit.com/tipstools/ingred.../powdered_sugar
http://www.ehow.com/list_7410684_powdered-...ngredients.html
http://www.food.com/library/powdered-sugar-140
http://www.dominosugar.com/sugar/confectioners-sugar

Nawet na stronie, ktora podajesz jako swoje zrodlo jest napisane:

"Confectioners or powdered sugar - In Britain it is called Icing Sugar and in France Sucre Glace. This sugar is granulated sugar ground to a smooth powder and then sifted. It contains about 3% cornstarch to prevent caking. Powdered sugar is ground into three different degrees of fineness. The confectioners sugar available in supermarkets – 10X – is the finest of the three and is used in icings, confections and whipping cream. The other two types of powdered sugar are used by industrial bakers."
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Upiekłam, by zaspokoić ciekawość, ale już nie będę powtarzać. Nie moja bajka.
icon_wink.gif

Za słodkie i niestety, w spodniej warstwie zwyczajnie zakalcowate.



Ale moim chłopakom smakuje. Mówią, że podobne do napoleonki.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
I mnie pokusiło żeby upiec to ciasto.Po upieczeniu miało te trzy warstwy,ale w smaku było okropne.Nawet małżonek budyniożerca po jednej łyżeczce zrezygnował.Niestety całe wylądowało w koszu.Albo ja coś zepsułam,albo to ciasto zupełnie nie dla nas.
A żeby zaspokoić apetyt na coś z budyniem, wieczorem upiekliśmy piękną karpatkę.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,844
65
48
Znowu zrobiłam, padło na ten przepis, bo miałam mało czasu. Tym razem mi bardziej smakuje, ale wyszły mi dwie warstwy, na dole budyń, jakby lekko twardszy od spodu i delikatny biszkopt u góry. Zrobiłąm z masłem zamiast margaryny.