Makowe ciasto"szklankowe" z białek

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Beatko bardzo Ci dziękuję :knuddel: a to moje ciacho (przepraszam za jakość zdjęć :oops: ) już sama zjadłam prawie połowę :dump:
jk8pv.jpg

p32800052ur.jpg

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
Pysznie wyglada to ciasto,poszukam w polskim sklepie moze maja mak,w puszkach wiem ze jest,a i suchy teraz przed swietami powinien byc

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
oj tak przepyszne jest to ciasto :cheers: chyba skuszę się na nie jeszcze raz...oj jak ja kocham mak :roll: :dump:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
U mnie to ciasto jest od dawna pieczone przez moją Mamusie jako keks makowy Koniecznie zawsze dodaje olejek migdałowy- żaden inny- super aromat jest i świetnie sie komponuje z ciastem, polecam :!:

Ja własnie za makiem średnio, ale to ciasto po prostu uwielbiam. Mam nadzieje że Mama na Święta upiecze

Lis 15, 2005
19
0
0
yhm ;) dobre ciacho! zwlaszcza jesli sie czyms przelozy i poleje czekolada ;P ale to juz wersja burzujska, klasyczna tez jest pyszna...

mi sie zawsze wydawalo ze to ciasto wabi sie Piegus
icon_smile.gif
no ale "szklankowe z bialek" brzmi tak tajemniczo
icon_smile.gif

a z maku eh.. kiedys oferta jednej miejscowej cukierni byla przeprzeprzesmerfastyczniepyszna i delikatna rolada makowa
fiesgrins.gif
delikatny biszkopt z makiem przelozony smietaną a'la tort zachera czy tam cos innego
icon_smile.gif
niebo w gebie...ten smak...
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
moze ktos jeszcze napisze jaka blacha zanim skoncze krecic?? ;)

no jak zwykle .... nie pamietam :lol: :lol:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
nie dalam orzechow tylko migdaly
niestety wpadlam na to w ostatniej chwili i nieobrane.

Co do bialek - zamrazam w pojemniczkach po margarynie 250g.
Kubeczek po Filadelfii rowniez bedzie odpowiedni. Jak jest pelen - znaczy uzbieralismy bialka na ciasto ;)

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Proponuje piec ustawiac w/g mojej mamy :mrgreen:
Nie pali sie i nie peka.
Robilam z olejem. Po 45 min patyczek wyszedl suchutenki. Choc ja twierdze, ze elektryczny piekarnik bardziej wysusza od gazwoego. Ale to juz inna historia ;)

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
O man!
Przelozylam, przepraszam, zajebiscie dobrym kremem z marcepanu i budyniu.
Postaram sie nie zapomniec zrobic zdjecie (na kliszy), choc zdjecie niestety nie odda smaku.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Zrobilam budyn hihii w ograniczonej ilosci do przelozenia piernika. Ale do jednego piernika troche go duzo.
Pomyslalam tez, ze przekladanie 2 ciast tym samym kremem to troche glupio. Przekroilam makowczyk, a on zapachnial tak migdalowo :roll: .

Okolo 20dkg marcepanowej (tu zwanej popularnie pasta migdalowa) podgrzalam w mikrofalowce (mozna tez w kapieli wodnej) i dorzucalam po lyzce wspomnianego budyniu ucierajac drewniana lyzka.

Juz wiem, ze na nastepne urodziny Kuba bedzie mial tort czekoladowy z marcepanem.

Sama masa jest bardzo slodka, wiec juz nie smarowalam konfitura rozana tylko posypalam po wierzchu bardzo ciemnym kakaem.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
:shakingh:

wracam skruszona do tlustego przepisu Mamy. Albo jeszczez sprobuje innej kolejnosci mieszania - jak w ciescie na oleju.
Beaty wyszlo suche i zbite. Moze za gesta piane bilam?
Zeby smakowalo jak wyglada...... :roll:
mvc087s9sy.jpg

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,714
113
Znam ten przepis w wersji po 1 szklance wszystkiego:
( w kolejnościu wrzucania do michy)
białka ubic, dodać cukier, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia ( 2 łyżeczki), dodać mak, dodać stopioną margarynę. Żadnych bakalii. Może być parę kropli zapachu migdalowego.
Piec w formie keksowej.

Fajna jest również wersja pol szklanki maku suchego i pol szklanki wiórków kokosowych - wowczas cukier waniliowy a nie zapach migdalowy.
Ulubione ciasto moich dzieci.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
znowu robie (zostały mi bialka z tarty bananowej ;) ), tym razem lizne ciacho powidłami :mrgreen:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mmmm pyszne wyszło! Ciasto było troche suche (podobnie jak u Karmidt) ale to ja musiałam coś zamotać bo za pierwszym razem takie nie było ;) Ciacho przecięłam na pół, nasączyłam herbatką z migdałowym aromatem, przełożyłam konfiturą śliwkową domowej roboty i polałam polewą owcową :mrgreen: Niebo w gębie...został juz tylko kawaleczek a suchości ciasta nie czuć oczywiście dzieki herbatce

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
w tym roku tez taki makowiec tylko.

mowy nie ma, zebym bez maszynki mak krecila
no_shakinghead.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy