Makowe ciasto"szklankowe" z białek

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Kermidtku, ja jeszcze makowiec japoński (ten z jablkami) robię z suchego maku, kiedyś zapomniałam przekręcić przez maszynkę i sypnęłam takiego nieskręconego, wyszło OK, więc teraz już zawsze taki sypię. Tamten jest bardziej wilgotny, więc może spróbuj, jak ten dla Ciebie za suchy.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
juz zrobiony

ciekawa jestem jaki wyjdzie, bo "z glowy"
zmienialam proporcje, akladniki i sposob przygotowania.

Teraz sie zastanowilam, ze to jednak glupi pomysl w Wigilie rano, ale wyglada, ze jest ok.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
o "pacz"!

a zdjecia nie dalam...


piegusprzekladanyImg_0564.jpg
 

Załączniki

  • piegusprzekladanyImg_0564.jpg
    piegusprzekladanyImg_0564.jpg
    41.1 KB · Wyświetleń: 9

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no piękne wyjszło
icon_mrgreen.gif
, baardzo apetyczne
mniam.gif

a pamiętasz co zmieniłaś? jakie składniki były inne?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Beatko - dziś zrobiłam bo zostały mi z soboty białka od pączków Bajaderki
icon_smile.gif

Ciasto jest bardzo smaczne i przynajmniej nic się nie marnuje
icon_mrgreen.gif


Bardzo dziękuję za przepis!!
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Robiłam bardzo podobne ciasto, tylko bez bakalii i z dużym jabłkiem. Nie piekłam też w keksówce. Wyszło mi coś takiego:






 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Śliczne zdjęcia Lemino
daumen.gif

Ta wierzchnia warstwa to lukier, tak? Robisz go z jakiegoś konkretnego przepisu? Bo mój nie wychodzi nawet w połowie tak apetyczny.
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
inga_xx @ 12 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660223Śliczne zdjęcia Lemino
daumen.gif
Dzięki, nie ja robiłam

inga_xx @ 12 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660223Ta wierzchnia warstwa to lukier, tak? Robisz go z jakiegoś konkretnego przepisu? Bo mój nie wychodzi nawet w połowie tak apetyczny.
Na oko. Sok z cytryny i dosypuję cukru pudru, aby miało odpowiednią konsystencję - nie lejące się, tylko trochę gęstszą.
 

Alina abz

Member
Wrz 8, 2007
27
0
0
Super ciacho, wszystkim smakowało. Zrobiłam z suszonymi morelami i olejkiem pomarańczowym.
Miałam wątpliwości co do kolejności łączenia składników więc zrobiłam, jak mnie nauczono, czyli: ubite białka z cukrem delikatnie zmieszałam z masłem, dodałam do pozostałych składników i ostrożnie wymieszałam ruchem od spodu do góry. Ponoć tak wychodzi bardziej puszyste.
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
tak się astanawiam czy jakbym mak zamieniła na wiórki kokosowe to czy to wyjdzie strasznie nieteges
icon_smile.gif
w wersji z makiem robiłam - pycha (i w wersji mak+jabłka - jeszcze lepsze) ale chyba maku nie mam a białka mam
icon_smile.gif
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
a tak wyszło moje ciacho - tylko fota ciut nieostra na szybko robiona, i nie robiłam w keksowce a na blaszce i na część ciasta ułożyłam brzoskwinie
icon_smile.gif
IMG_1084.jpg
 

Załączniki

  • IMG_1084.jpg
    IMG_1084.jpg
    404.7 KB · Wyświetleń: 8
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy