Makowe ciasto"szklankowe" z białek

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
ooooo fajny pomysł
icon_smile.gif

a ja robiłam kiedyś "cycki murzynki" na tym cieście, pycha!
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
zrobilam w ub. weekend chyba to ciacho. Oczywiscie pozmienialam troche, dalam sezam zamiast maku, olej zamiast masla. Wyszlo troche inne niz Wasze na zdjeciach. Nie przypomina biszkoptu, jest takiej hmm troche jak srodek bezy. Pyszne. Powtorze z checia z makiem, moze jeszcze z migdalami mielonymi, mniam
icon_smile.gif
Beato dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Lemino, Lemino, czy zagladasz tu?

bardzo mi sie podoba konsystencja Twojego ciasta. Moglabys podac swoj przepis?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Zrobiłam po raz drugi (a białek mam na jeszcze trzecie). Zamiast masła - olej (z lenistwa, bo nie trzeba topić) tylko ciut mniej. Na końcu dodaję dwa startre jabłka, dzięki nim ciasto jest mokre.
Upieczone w formie babkowej, polane polewą wygląda naprawdę dekoracyjnie.
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
u mnie w domu to ciasto nazywamy "makowa panienka". obowiazkowo z dodatkiem orzechow wloskich, rodzynek i polewa z gorzkiej czekolady.
 

piorunkowa

Member
Lip 11, 2007
153
0
0
Ciasto zrobiłam wczoraj i zostało tylko po nim wspomnienie. Pyszne, moje było z polewą czekoladową, rodzynkami i ze suszonymi owocami, a konkretnie ze śliwką, morelą i gruszką. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Wstawiam dowód, że zrobiłam
icon_wink.gif


 

Dagulec

Member
Kwi 8, 2010
18
0
0
Odświeżam wątek, bo fajne ciasto. Szczególnie jak się ma za dużo białek jeszcze po mazurkach
icon_biggrin.gif

U mnie wersja bez bakalii, za to z jabłkiem i płatkami migdałowymi w środku.
Z wierzchu polewa marcepanowa i czekoladowa. Bardzo smaczne i wilgotne.
 

Załączniki

  • makowka4_m.jpg
    makowka4_m.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 1

Shiral

Member
Maj 8, 2007
175
0
0
Zrobione już jakiś czas temu, jeszcze przed udekorowaniem, bo po dekoracji nie zdążyłam zdjęć zrobić
icon_smile.gif

Mak i kokos 1:1
 

Załączniki

  • tak2.JPG
    tak2.JPG
    290.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dobre ciasto, tylko troszke za duzo cukru, ta jedna szklanka, jak dla mnie. Dzieciom bardzo smakowalo.
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Wykorzystuję ten przepis do zrobienia ciasta kokosowego, tzn zamiast maku daję wiórki i bardzo dobre wychodzi. Jedna tylko uwaga, wg mnie to ciasto (przynajmniej w wersji kokosowej) jest lepsze jak postoi ze dwa dni. Mam wrażenie, że ono jak piernik wciąga wilgoć z powietrza. Za pierwszym razem zaczęłam jeść na świeżo i za suche mi się wydawało. Postało zaniedbane przez 2 dni i niemal biliśmy się o kawałki :D
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
moje dwa z małymi modyfikacjami:

1. z podwójnej porcji i z kakao
2. a'la tulipan

icon_mrgreen.gif


IS_DSCF2603.jpg
 

Załączniki

  • IS_DSCF2603.jpg
    IS_DSCF2603.jpg
    109.3 KB · Wyświetleń: 8

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To kolorowe, kisielowe aż nęci!