- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Ciasto:
• 250 g margaryny
• 500 g mąki
• 40 g drożdży
• 3-4 łyżki cukru
• 3 łyżki śmietany
• Szczypta soli
2 jajka
Nadzienie makowe
• 1 puszka gotowego maku (waga 850 g)
• 2 słoiczki konfitur wiśniowych ( po 240 g każdy)
• 3 jajka
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto siekamy. Ja robię to w malakserze. Podzielić na trzy równe części. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie : masę makową przełożyć do miski. Dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Formę do pieczenia (24 x 36) wyłożyć papierem. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka, a na nie połowę masy makowej. Przykryć rozwałkowana drugą częścią ciasta. Wyłożyć kolejny słoiczek konfitury i pozostałą część masy makowej. Całość przykryć trzecią, rozwałkowaną częścią ciasta. Z wierzchu delikatnie ponakłuwać widelcem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Piec w temp. Ok. 180 stopni przez 1 godzinę czasu. Po wystygnięciu, wierzch posmarować polewą czekoladową, zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z dodatkami

Ciasto to, jest moją wersją przepisu Alidab z Wielkiego Żarcia. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca. Połączenie maku z wiśniami i czekoladą jest po prostu genialne
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: