Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
moni77 @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640972nie wiem co sie stało ale moje trzy wygladaja jakby w kazdym eksplodowal granat
niegdy mi makowiec tak nei popekal
masakra
I tak bym zjadła
fiesgrins.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
moni77 @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640972nie wiem co sie stało ale moje trzy wygladaja jakby w kazdym eksplodowal granat
niegdy mi makowiec tak nie popekal
masakra
paula @ 24 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=641040moni, tez mi bardzo popekaly , ale to i tak nie szkodzi, lukrem w miejscach pekniec polalam tak ze i nie widac, a smak
daumen.gif
Aż się boję myśleć, czego dodałyście do nadzienia, że Wam strucle eksplodowały...
icon_wink.gif
gruebel_2.gif

Może prochu strzelniczego zamiast maku?
icon_wink.gif

A serio to cieszę się, że takie przypadki i komentarze nie pojawiły się zaraz po wstawieniu przepisu, bo wtedy nikt już nie odważyłby się piec tych pysznych makowców...
icon_biggrin.gif
No, chyba, że jakiś amator pirotechniki ....
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
U mnie też porażka, co prawda nie popękały ale za to zakalec jak ta lala! Chociaż pyszny, ale zakalec, to tak jest jak się robi kilka rzeczy na raz. Następnym razem nie będę im kazała rosnąć w piekarniku.

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Robiłam te strucle na święta
icon_smile.gif
Ciasto wyszło bardzo fajne, łatwo sie zagniotło i wałkowało. nadzienia dałam troche za mało, ale mimo tego strucle były bardzo smaczne !!!

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Janeczko, makowce śliczne jak z obrazka!
mniam.gif

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Robiłam jeszcze raz na sylwestra i tym razem wg przepisu , tzn na 2 cześci podzieliłam ciasto, a nie na 3, no i pycha wyszedł, lepszy niż na święta, i kształtniejszy
icon_smile.gif
czyli trening czyni mistrza, hehe ;)

ganga

Member
Gru 14, 2004
154
0
0
zrobilam ten makowiec 20 grudnia, wiekszosc zjedzona byla jeszcze przed swiatami, "na cieplo", a dzis odkrylam jeszcze jednen spory kawalek, byl jeszcze smaczniejszy niz te dwa tygodnie temu
icon_mrgreen.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
a ja zrobiłam dziś znowu... nie wiem jak wy to robicie, że wam wychodza takie ksztatlne. dzis robilam jedna w blaszcze podluznej - wyszedl mi zakalec.... a druga owinieta w pergamin na blasze - to wylazla z papieru i jest podluzno-plaskata.... HELP. Ja chce mieć takie jak Janka na zdjeciu.....
icon_sad.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Elmagro, trzeba po prostu trenować... Za którymś kolejnym razem na pewno się uda...
icon_smile.gif

I sama się zdziwisz, jakie to łatwe...
icon_smile.gif

Janka też ma za sobą kilka ładnych lat praktyki...
icon_wink.gif

Może spróbuj dla odmiany zrobić struclę z innego ciasta?
To też jest rewelacyjne:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24182

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no to moze sprobuje z innego przepisu. jak tam widzialam, to jest drozdzowe ciasto, a to co robilam troche kruche. ale warto sporbowac z czyms innym. praktyka czyni mistrza. bede czekac

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Moim zdaniem oba są krucho - drożdżowe i oba pyszne.
Warto spróbować w ramach przedświatecznego treningu.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy