Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
To i ja również przeczytałam cały wątek od A do Z zgodnie z zaleceniem i bardzo słusznym Joanny i muszę przyznac że nieżałuje bo dowiedziałam sie wielu ciekawych i interesujących rzeczy o naszych wspaniałch makowcach.nio teraz pozostaje tylko wdrożyc je w życie i miec nadzieję żw mnie też wyjdą tak wspaniełe stucelki makowe.
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Pewnie przeczytałam wątek nieuważnie, bo mam nadal wątpliwosci
1. Czy po zawinieciu zostawiamy do wyrośnięcia, czy od razu mozna włożyc do piekarnika
2. Czy wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na dan a tęperaturę, czy ma być od razu nagrzany.
3. Jak długo pieczemy.
4. na którą półke ustawic ciasto, czy po srodku piekarnika, czy na samym dole?

Z góry dziekuje za wyrozumialosc
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Sioniu, zawinięte strucle zostawiam do wyrośnięcia i piekę na środkowej półce nagrzanego piekarniku zgodnie z przepisem.
icon_smile.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
HPIM9520__1280x768_.JPG
HPIM9518__1280x768_.JPG
 

Załączniki

  • HPIM9518__1280x768_.JPG
    HPIM9518__1280x768_.JPG
    58.8 KB · Wyświetleń: 2
  • HPIM9520__1280x768_.JPG
    HPIM9520__1280x768_.JPG
    45.9 KB · Wyświetleń: 2

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Joanna @ 22 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=399089Makowce są naprawdę wyśmienite. I zawsze się udają.
Powiem, że nie zawsze się udają. A może zwyczajnie nie wszystkim.
baa.gif

Takich popękanych nigdy jeszcze nie miałam. Do tej pory robiłam makowiec Dziuni czyli ciasto ze Staropolskiej Kuchni, dziś pomyślałam, że ten przepis podobny - spróbuję. Nawet nie polewałam lukrem tylko posypałam cukrem pudrem, bo lukier wpłynąłby w te rowy.
mikolaj.gif


Nie wiem jaka przyczyna.
gruebel_2.gif
Jako drugie piekłam Dziuni i wyszły dobrze.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A jeśli nie mam śmietany to co?!
nie wyjdzie?
no_shakinghead.gif

mam tylko mleko 1,5%
cry_1.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Oto mój. makowiec2...jpg

W ubiegłym roku był ładniejszy,ale smakuje doskonale.
Babcia(znaczy ja)zaszalała i dała za dużo maku.
dump.gif
 

Załączniki

  • makowiec2...jpg
    makowiec2...jpg
    87.1 KB · Wyświetleń: 2

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja bym się chętnie do Babci
icon_wink.gif
na ten makowiec wybrała
icon_mrgreen.gif
Dla mnie samo nadzienie bez ciasta starczy
icon_mrgreen.gif
 

Olis

Member
Sie 10, 2008
8
0
0
Makowiec jest naprawdę świetny, szybko się robi i jest pyszny. Jedyne co według mnie można zmienić, to co najmniej trzy strucle zamiast dwóch, bo mak ucieka
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
A ja zatęskniłam za najzwyklejszymi makowcami z foremki i dziś je upiekłam.
Zwijałam je tylko nieco inaczej - z dwóch stron do połowy, a potem odwracałam "do góry nogami".
Są wielkie, pełne maku, bez pęknieć i rozpadlin. Takie, jak najbardziej w domu lubimy.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Piekę te makowce już od kilku lat. Jeszcze nigdy mnie nie rozczarowały
icon_smile.gif
Zawsze pięknie wyrastają i nigdy nie popękały! Przepis też mam z miesięcznika "Twój Styl", dokładnie numer 12/ 2001

Joanno, dzięki za wpisanie tu tego przepisu! Teraz już nie muszę przeszukiwać swoich zbiorów , jak mam ochotę go upiec.
bussi.gif
icon_smile.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
W przepisach Zofii Niesierowskiej, w tym numerze Joanno nie ma śledzi, niestety
icon_sad.gif
Jest tylko przepis na "Karpia po żydowsku a la Konrad", " Szczupaka faszerowanego" i ten makowiec, który wpisałaś. Ale przejrzę cały numer, może coś przeoczyłam...
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy