Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
makowce_2010.jpg W tym roku (wyjątkowo)zrobiłam w keksówkach,osobiście wolę okrągłe,ale te są
równie smaczne.
lecker.gif

 

Załączniki

  • makowce_2010.jpg
    makowce_2010.jpg
    27.5 KB · Wyświetleń: 1

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Już raz robiłam te makowce i wyszły mi zakalce , ale coś mnie kusi żeby spróbować jeszcze raz . Mam pytanie: podczas wałkowania ciasta gdzieniegdzie widoczne były kawałeczki masła ( zawsze tak robie ciasto kruche ) czy tak miało być , czy też masło musi się połączyć idealnie z resztą składników ? Czy lepiej użyć masła czy margaryny ? Tym razem będe piekła w porządnym piekarniku gdzie można ustawić temperature ,a nie w takim przenośnym jak ostatnio. Postanowiłam rozwiać swoje wątpliwości co by nie było kolejnej katastrofy
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobić zgodnie z przepisem i wszystko się uda na pewno. Czyli masło a nie margaryna i dobrze przesiekać z mąką - po zagnieceniu nie ma prawa być widać kawałków masła.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Diękuje . Masło oczywiście przesiekałam nożem ( wtedy użyłam masła ) tylko całości nie zagniatałam długo , dosłownie chwilke tak coby wszystko się posklejało ( ale masło po rozwałkowaniu miejscami było widoczne ) To być może był powód mojego zakalczyka .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja nożem siekam tylko na początku, potem szybko rozcieram mąkę z masłem w rękach i robię z tego taki piaseczek - żadna grudka się nie uchowa, a potem zagniatam błyskawicznie tyle by skleiło się w całość - polecam spróbować
icon_smile.gif
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Joanna @ 24 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420734Masła nie trzeba rozpuszczać - wręcz przeciwnie, powinno być zimne, prosto z lodówki. Sieka się je z mąką, by uzyskać drobne grudki, tak samo jak przy każdym kruchym cieście, a potem krótko zagniata z resztą składników. Raczej nie używałabym do tego miksera, by za bardzo nie rozdrobnić i nie rozpuścić grudek masła. Powinny się rozpuścić dopiero w trakcie pieczenia, co nada ciastu charakterystyczną kruchość.
I co ja mam zroić z tym masłem ? Ostanio były grudki i był zakalec . Może to nie to było przyczyną zakalca .
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Moim zdaniem nie było, choć podczas wałkowania nie zdarzyło mi się widziać kawałków masła.
Zakalec spowodowało raczej nadzienie - zbyt wilgotne lub/ i nałożone zbyt grubą warstwą.
Mogła mieć też wpływ nieodpowiednia temperatura i zbyt krótki czas wyrastania/pieczenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Udało sie , udało
banana.gif
banana.gif
banana.gif

S5026230.JPG

Masło z mąką połączyłam jak radziła Cinka
bussi.gif
. Joanno sugerowałaś ,że być może mak był zbyt mokry i dodałam do niego kaszy mannej , a ciasto posypalam odrobiną bułki tartej ( tak na wszelki wypadek ) To dla ciebie
cvety.gif
. Poszłam na łatwizne i kupilam gotową mase makową .
 

Załączniki

  • S5026230.JPG
    S5026230.JPG
    33.6 KB · Wyświetleń: 1

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I pięknie wyszło - jak z książki kucharskiej
freu.gif
gratulacje
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
wyciagam moj ukochany przepis na makowiec, wszyscy w rodzinie "zazeraja sie" nim
icon_mrgreen.gif

pewnie tak na 2-3 dni przed wigilia upieke a moze i wczesniej co by pojesc
fiesgrins.gif
zahnlos.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
I ja i ja już nie mogę się go doczekać
lecker.gif

Wiadomo, że najlepszy świeży, ale korci mnie żeby go zrobić wcześniej i zamrozić, bo przez torty nie będę miała czasu przed samymi świętami.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy