Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Ja mam zakaz używania gotowców. Stary wysypki dostaje, a makowce kocha.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,955
2,884
113
A to ciekawe co piszesz, robiłam kilka razy i zawsze wychodziły pyszne makowce, nigdy nie miałam problemów ani z masą ani z ciastem. Jestem zachwycona tym przepisem.
Jak się robi dokładnie wg. przepisu, makowiec musi się udać.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Moja masa była powiedzmy ... rzadkawa, ale makowce wyszły zwarte. Na wszelki wypadek dodałam łyżeczkę gumy guar do białek.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Moja wyszła taka, że prawie łyżka stoi ale smarować się da cudnie.
Na pewno dużo zależy od tego jak dokłądnie odsączony jest mak.

LOSE226

Member
Lip 29, 2009
35
0
0
Upiekłem dziś polałem na wierzch mlekiem i wszyły cudne:D
Moja masa była sucha ale tym razem wykorzystałem babciny przepis na mak i ciasto oczywiście pomijając spirytus wg mnie jest to nie potrzebne natomiast ważny jest tłuszcz. Przepis jest bliźniaczo podobny daje zamiast 3 żółtek i jednego jajka porostu 4 żółtka nie daje śmietany, reszta tak jak w przepisie

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
wczoraj upieklam, mase dalam z puszki nie mialam czasu bawic sie w robienie,
jak zawsze makowce wyszly cudne, wierzch polalam lukrem i posypalam orzechami wloskimi mniam mniam

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
icon_eek.gif
A u mnie całkowita klapa z makowcami ... buuuu,
icon_question.gif
Jak wiecie jestem juz mocno starsza kucharka i makowce, także ten wychodziły mi zawsze. A w tym roku? Nie wiem, co zrobiłam źle - zwinięte, przeniesione na papier, spięty wykałaczkami, jak trzeba ( z zapasem na rosnięcie). Upiekły sie ładnie, troszkę pękły z boku, ale to nic.
Natomiast po przekrojeniu okazało sie, że "pod sufitem" jest dziura - rozmiarów pozwalających przetoczyć swobodnie kurze jajo, od końca do końca. Wszystko do wyrzucenia, bo nijak pokroić sie nie. A szkoda, bo smak doskonały.
Kochani, nauczcie mnie piec makowiec, plisss

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Obstawiam za mokry mak. Normalnie dzięki ubitemu jajku nadzienie rośnie w piekarniku, a teraz nie urosło.

Mój makowiec spotkał się z pełnym i zasłużonym uznaniem.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
janie @ 25 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1233364Wszystko do wyrzucenia, bo nijak pokroić sie nie. A szkoda, bo smak doskonały.
Mam nadzieję że żartujesz z tym wyrzucaniem - co z tego że makowiec niewyjściowy - smakuje przecież dobrze, domownicy na pewno zjedzą i z dziurą, przynajmniej ja bym zjadła i nie narzekała
icon_mrgreen.gif

Mój też idealnie się "kupy" nie trzyma, są prześwity w maku i myślę że Marg może mieć dużo racji, bo mój mak też wydawał mi się jakby zbyt mokry - nie odsączyłam go wcale a dodałam jeszcze miód. Ukroić się da, nie rozlatuje się ale mogłoby być lepiej. Następnym razem odsączę mak
icon_mrgreen.gif

libra777

Member
Mar 21, 2010
11
0
0
Witam, też robiłam te makowce ,poprzednim razem robiłam z maku mielonego przeze mnie i wyszły idealne ,w tym roku zrobiłam z maku z puszki firma bakaland i masa wyszła okropnie rzadka wręcz lejąca ,wobec tego nie polecam maku z puszki lepiej zmielić mak samemu wtedy jest sypki (musi być dobrze osączony co najmniej kilka godzin) i masa wychodzi gęsta taka jak ma być .

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Moje się udały, popękały minimalnie, nie przeszkadza to w krojeniu, z tej porcji ciasta wyszły mi dwa makowce (masa wg proporcji Dziuni) i jedna strucla z orzechami, wyglądają biednie
icon_lol.gif
, bo są nielukrowane, nie lubię lukru.

P1020169.JPG

P1020170.JPG

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziękuję, starałam się, rady dziewczyn sprawdziły się, jak co roku zresztą
icon_smile.gif
.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
No gruba, gruba. Lubię cienkie ciasto (ale nie za cienkie) i dużo maku. Bo jakbym chciała bez ciasta to sobie mogę sam mak upiec przecież.
fiesgrins.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Agatko, upieklas makowiec moich marzen! Taki wlasnie kocham - duuuzo maku i minimum ciasta
daumen.gif

Izoldo, piekne! Orzechowej strucli dawno juz nie pieklam...

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
wyciagam, moze któras jeszcze nie probowala robic
icon_mrgreen.gif

będe robic w tym roku na bank, tego makowca nie moze braknąć na święta
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy