Maria z Łeby
Well-known member
- Gru 26, 2006
- 35,955
- 2,884
- 113
Dorotka.p @ 19 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381166Ja już dzisiaj je upiekłam. Wyszły cztery makowce, bo dość cienko rozwałkowałam ciasto. Właśnie się studzą.Mi też wychodzą 4 szt. Ja robię w sobotę-najlepszy jest, jak u mamy!![]()
Cinka @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381306No niestety chyba cię zmartwię - nadzienie nie może być rzadkie, bo raz że może wypływać a dwa - to dziury między warstwami maku i ciasta murowane.
W zeszłym roku dowiedziałam się o co kaman jak Izolda to chyba... Izolda! https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1233395 pokazała swoje bardzo zwarte i piękne makowce - no i wyszło że farsz musi być zwarty bardzo.
Zastanawiam się jak i czym to ogarnąć w tym roku, bo masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.Ja już robiłam z mokrej masy tyle że ciasto inne i wyszło bez problemu. Tyle tylko, że ciężko się tym operuje przed pieczeniem.
Kiedyś się spotkałam z przepisem na masę makową do której jeśli wychodziła za rzadka dawało się pokruszone herbatniki lub sucharki, ale nie testowałam.
Cinka @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381322Neit, wyjść wyjdzie, ale jak się mak odwarstwia to ja nie lubię
Nigdy w życiu mi mak nie odstawał od ciasta, a miewałam już masy rzadsze niż ta. Za to przy takiej gęstej zdarzało się że masa w upieczonym za mało wilgotna była.
Melduję że wyszły, ładne krąglutkie, zgrabniejsze niż się spodziewałam. Teraz sobie stygną i kuszą niesamowicie. Strasznie marne mam światło w domu i komórka to nie bardzo malownicze zdjęcia wychodzą.
sabuto @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381310Do masy z puszki dosypuję mak mielony kupiony tym razem w Lidlu. Suchy mak wyciągnie wilgoć z masy makowej.Fajny pomysł. Ja używałam do tego celu mielonych migdałów, ale mak będzie chyba lepszy.
Neit @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381334Melduję że wyszły, ładne krąglutkie, zgrabniejsze niż się spodziewałam.Jak je będziesz przechowywać, w pokojowej temperaturze czy w zamrażarce?
Jeszcze kilka dni do świąt, bałabym się, że nie dotrwają....![]()
Joanna @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381337Jak je będziesz przechowywać, w pokojowej temperaturze czy w zamrażarce?
Jeszcze kilka dni do świąt, bałabym się, że nie dotrwają....
Mrozić będę, jak tylko ostygną, już sobie miejsce zrobiłam. Na wierzchu to bym w życiu przed mężem nie upilnowała. I tak się martwię czy zdążę je ukryć zanim z pracy wróci. Takich zamrożonych na kamień to chyba nie zeżre![]()
Cinka @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381306Zastanawiam się jak i czym to ogarnąć w tym roku, bo masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.Właśnie robiłyśmy z Izoldą makowce z masy Helio. Najpierw odcedziłam całą wodę, co była w puszce, dodałam 2 łyżki miodu, jedno ubite mikserem jajko i 2 łyżki mąki. Makowce jeszcze gorące, więc nie sprawdzę, ale wygląda na to, że wyszły. Zdjęcia będą po wystygnięciu.
Izolda mówi, że masa nie musi być bardzo zwarta, ale musi się dobrze rozprowadzać łyżką.
Cinka @ 20 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1381306masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.Cinko, ja zawsze najpierw smażę na maśle z miodem bakalie, dodaję do nich masę, przesmażam, odparowując, a potem dodaję 2 żółtka, 2 ubite białka, mąkę, mielone migdały - w takiej ilości, by masa była odpowiednio gęsta. Przyprawiam wanilią i alkoholem do smaku.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.