Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Ja robię jutro, z pomocą Izoldy - mistrzyni zwijania makowca
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No właśnie, zwijanie mnie skutecznie odstrasza od zwijanych. Ewentualnie wkładam do do keksówki i tam rosną, ale to przecież nie to samo!
Jutro pieczesz? Ja w piątek, może byście tak umieściły proces powstawania makowca krok po kroku.
Ja pewnie zrobię ten, co zwykle, czyli z ksiązki Lemnis - Vitry.
Ale tez biorę pod uwagę jako dodatkowy, ten na cieście piaskowym Krysi.

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Ja planuję jutro piec, a potem myk do zamrażarki, bo inaczej mogłyby zniknąć w niewyjaśnionych okolicznościach :-D

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Też się zasadzam. Jak robicie cztery sztuki, to dorabiacie więcej nadzienia?

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Też 4 zrobiłam, dałam 600g maku. Trochę rzadkie to nadzienie mi wyszło ( a nie dałam alkoholu) i uparło się uciec z ciasta. Teraz wyrastają, zobaczymy co mi wyjdzie.

Sypnęłam drożdże instant (2 paczuszki) i jak widzę ładnie rośnie.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No niestety chyba cię zmartwię - nadzienie nie może być rzadkie, bo raz że może wypływać a dwa - to dziury między warstwami maku i ciasta murowane.
W zeszłym roku dowiedziałam się o co kaman jak Izolda to chyba... Izolda! https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1233395 pokazała swoje bardzo zwarte i piękne makowce - no i wyszło że farsz musi być zwarty bardzo.
Zastanawiam się jak i czym to ogarnąć w tym roku, bo masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Cinka @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381306No niestety chyba cię zmartwię - nadzienie nie może być rzadkie, bo raz że może wypływać a dwa - to dziury między warstwami maku i ciasta murowane.
W zeszłym roku dowiedziałam się o co kaman jak Izolda to chyba... Izolda! https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1233395 pokazała swoje bardzo zwarte i piękne makowce - no i wyszło że farsz musi być zwarty bardzo.
Zastanawiam się jak i czym to ogarnąć w tym roku, bo masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.
Ja już robiłam z mokrej masy tyle że ciasto inne i wyszło bez problemu. Tyle tylko, że ciężko się tym operuje przed pieczeniem.

Kiedyś się spotkałam z przepisem na masę makową do której jeśli wychodziła za rzadka dawało się pokruszone herbatniki lub sucharki, ale nie testowałam.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Napisz mi jeszcze kochana ile tak mniej więcej go sypiesz - widziałam w sklepie mak mielony to też bym tak zrobiła
icon_smile.gif

Neit, wyjść wyjdzie, ale jak się mak odwarstwia to ja nie lubię
icon_sad.gif

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
index.php?act=findpost&pid=1381322Neit, wyjść wyjdzie, ale jak się mak odwarstwia to ja nie lubię
icon_sad.gif
Nigdy w życiu mi mak nie odstawał od ciasta, a miewałam już masy rzadsze niż ta. Za to przy takiej gęstej zdarzało się że masa w upieczonym za mało wilgotna była.

Melduję że wyszły, ładne krąglutkie, zgrabniejsze niż się spodziewałam. Teraz sobie stygną i kuszą niesamowicie. Strasznie marne mam światło w domu i komórka to nie bardzo malownicze zdjęcia wychodzą.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
sabuto @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381310Do masy z puszki dosypuję mak mielony kupiony tym razem w Lidlu. Suchy mak wyciągnie wilgoć z masy makowej.
Fajny pomysł. Ja używałam do tego celu mielonych migdałów, ale mak będzie chyba lepszy.

Neit @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381334Melduję że wyszły, ładne krąglutkie, zgrabniejsze niż się spodziewałam.
Jak je będziesz przechowywać, w pokojowej temperaturze czy w zamrażarce?
Jeszcze kilka dni do świąt, bałabym się, że nie dotrwają....
gruebel_2.gif

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Joanna @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381337Jak je będziesz przechowywać, w pokojowej temperaturze czy w zamrażarce?
Jeszcze kilka dni do świąt, bałabym się, że nie dotrwają....
gruebel_2.gif
Mrozić będę, jak tylko ostygną, już sobie miejsce zrobiłam. Na wierzchu to bym w życiu przed mężem nie upilnowała. I tak się martwię czy zdążę je ukryć zanim z pracy wróci. Takich zamrożonych na kamień to chyba nie zeżre
gruebel_2.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
index.php?act=findpost&pid=1381306Zastanawiam się jak i czym to ogarnąć w tym roku, bo masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.
Właśnie robiłyśmy z Izoldą makowce z masy Helio. Najpierw odcedziłam całą wodę, co była w puszce, dodałam 2 łyżki miodu, jedno ubite mikserem jajko i 2 łyżki mąki. Makowce jeszcze gorące, więc nie sprawdzę, ale wygląda na to, że wyszły. Zdjęcia będą po wystygnięciu.
Izolda mówi, że masa nie musi być bardzo zwarta, ale musi się dobrze rozprowadzać łyżką.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
index.php?act=findpost&pid=1381306masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.
Cinko, ja zawsze najpierw smażę na maśle z miodem bakalie, dodaję do nich masę, przesmażam, odparowując, a potem dodaję 2 żółtka, 2 ubite białka, mąkę, mielone migdały - w takiej ilości, by masa była odpowiednio gęsta. Przyprawiam wanilią i alkoholem do smaku.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Ja bede robic w weekend. W zeszlym roku robilam swoje pierwsze makowce z innego przepisu i wszystkie 3 wyladowaly w koszu. Jak sie poskarzylam na cinie, to mi .agatka. polecila ten. Masa nie wyszla mi bardzo gesta, ale nic nie ucieklo i masa nie odchodzila od ciasta. Makowce wyszly przepyszne. Czesc zamrozilam i potem sobie po kawaleczku dodowalismy ta przyjemnosc
icon_smile.gif

Uzywalam maku mielonego i nie pamietam niestety ile mleka dodawalam i czy to jeszcze gotowalam czy tez nie
dump.gif
Ale wydaje mi sie, ze rzadsza masa byla spowodowana zbyt duza iloscia uzytego mleka.
Musze zaczac przemysliwac temat
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No, a ja w ubiegłym roku nie odcedziłam nic tej Helio i nie dodawałam mąki, więc była zdecydowanie zbyt wodnista. Wyciekać nie wyciekała, absolutnie, smarowna, ale za bardzo
icon_razz.gif

Bo jeśli to nie to spowodowało oddzielanie się maku od ciasta to już nie wiem.
Ale w tym roku mak zagęszczę i będe miała porównanie i odpowiedź
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy