Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Cinka @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381361Bo jeśli to nie to spowodowało oddzielanie się maku od ciasta to już nie wiem.
Zostałam pouczona i zastosowałam (jeszcze nie wiem, czy skutecznie
icon_wink.gif
), że temu problemowi zaradzi posmarowanie szczodrze ciasta lekko ubitym białkiem przed wyłożeniem nań masy makowej.

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Robiłam z mielonego maku i dawałam mleko w stosunku 1:1. Mak wychlał wszystko i nawet suchawy mi się wydawał. Takie proporcje były na opakowaniu. Po przesmażeniu masa była mocno gęsta, dopiero od jajek się rozrzedziła. Może to od wielkości jaj zależy. Ale smaczna była bardzo, wiem bo nie umiałam się powstrzymać od wyżerania. Następnym razem chyba zrobię jeszcze więcej żebym miała co do paszczy pchać.

Jak te makowce pachną pięknie, zaraz utonę we własnej ślinie. A postanowiłam być twarda i nie nadgryzać. Ciasto mi się bardzo spodobało i kusi mnie coś niesłodkie z niego. Tylko kto to wszystko zje? Zawsze przesadzam z ilością żarcia na święta...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No może, może, aczkolwiek moja masa częściowo się ciasta trzymała, tak jakby była przyklejona (bo zwijałam ściśle, bez luzów) a potem się oddzieliła - to to białko całej masy jednak nie zatrzyma przy sobie tylko warstewkę - dlatego najbardziej skłaniam się do tej wilgoci.
Posmaruję ciasto białkiem, zrobię ścisły farsz i zobaczymy co mi z tego wyjdzie
icon_biggrin.gif

edit
O widzisz Neit, ty z gotowca nie robiłaś i wilgoć w masie od jaj pochodziła, które się w pieczeniu ścięły po prostu, więc twoje makowce miały szansę się udac jak najbardziej - a u mnie wilgoć w masie gotowej pierun wie od czego pochodziła, ja jeszcze miód dodałam to już całkiem rzadka była.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Dwa lata temu robiłam z masą gotową i rzeczywiście rzadkawa była, jajek do niej nie dawałam bo się bałam że całkiem popłynie. Ale też mi nic nie odeszło. Tylko smak mi nie podszedł, jakaś gorzkawa mi się zdawała. Bakaland to chyba był, ale nie dam sobie za to reki uciąć. No i pękł mi złośliwiec wzdłuż wtedy. Myślę że z tym suchym makiem mielonym to dobry pomysł. Większa zawartość maku w masie makowej na pewno nie zaszkodzi
icon_smile.gif

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Neit @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381368Robiłam z mielonego maku i dawałam mleko w stosunku 1:1. Mak wychlał wszystko i nawet suchawy mi się wydawał. Takie proporcje były na opakowaniu. Po przesmażeniu masa była mocno gęsta, dopiero od jajek się rozrzedziła. Może to od wielkości jaj zależy. Ale smaczna była bardzo, wiem bo nie umiałam się powstrzymać od wyżerania. Następnym razem chyba zrobię jeszcze więcej żebym miała co do paszczy pchać.

Jak te makowce pachną pięknie, zaraz utonę we własnej ślinie. A postanowiłam być twarda i nie nadgryzać. Ciasto mi się bardzo spodobało i kusi mnie coś niesłodkie z niego. Tylko kto to wszystko zje? Zawsze przesadzam z ilością żarcia na święta...
Ja wtedy tez robilam tak jak na opakowaniu, ale czarna dziure w glowie mam jak to wygladalo. W tym roku na moim maku jest jakis dziwny przepis. Chyba w ciazy totalnie zglupialam i nie rozumiem co do mnie pisza.
Po polaczeniu wszystkiego masa byla rzadkawa, ale potwierdzam, ze przepyszna. Jajka na pewno nie byly jakies wielkie i wszystko bardzo dobrze ubite. Makowce wyszly przepyszne, kazdy kto smakowal, ten chwalil.
Tez slyszalam, ze mase trzeba posmarowac bialkiem, zeby od ciasta nie odchodzila.

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
skanna @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381350Właśnie robiłyśmy z Izoldą makowce z masy Helio. Najpierw odcedziłam całą wodę, co była w puszce, dodałam 2 łyżki miodu, jedno ubite mikserem jajko i 2 łyżki mąki. Makowce jeszcze gorące, więc nie sprawdzę, ale wygląda na to, że wyszły. Zdjęcia będą po wystygnięciu.
Izolda mówi, że masa nie musi być bardzo zwarta, ale musi się dobrze rozprowadzać łyżką.
Nie wiem czy to nie ja to Helio polecałam, ale jest naprawdę super! Daję sporo bakali i miód i chyba pianę z biała i jajo (muszę sprawdzić przepis
gruebel_2.gif
)

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
index.php?act=findpost&pid=1381322Napisz mi jeszcze kochana ile tak mniej więcej go sypiesz - widziałam w sklepie mak mielony to też bym tak zrobiła
icon_smile.gif

Neit, wyjść wyjdzie, ale jak się mak odwarstwia to ja nie lubię
icon_sad.gif
Wsypuję całe opakowanie 200g mieszam odstawiam sprawdzam gęstość i jak potrzeba to dodaję jajko. Tak trochę na oko robię.
Sposobu na odwarstwianie nie mam niestety czasem wychodzi super czasem nie ,a białkiem smaruję zawsze.

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
teraz ja sie wypowiem, wczoraj pieklam wyszedl super
lecker.gif

zawsze robie z gotowej masy i tylko z Helio nigdy z bakallandu bo jest rzadka
helio doslownie lyżka kroje i nigdy niczego nie daje do niej jest zwiezla przed i po upieczeniu,
a na wierzchu plywa tluszcz, który odlewam
na rozwalkowane ciasto rozkladam mase, zwijam i zawijam
w papier i do piekarnika

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dzięki Sabuto - popróbuję z tym suchym
bussi.gif
idę zapisać na listę zakupów
icon_smile.gif

I ja zawsze Helio - faktycznie coś było na wierzchu, ale sądziłam że to miód, cukier, smak cały itd więc nie odlałam, a po spróbowaniu dodałam jeszcze miód... no to polepszyłam
icon_lol.gif
icon_wink.gif

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
jeszcze czas jest, na pewno wyjda super
icon_smile.gif

a ja jakis czas temu zrobilam z nadzieniem jablkowo gruszkowym zamiast maku, boskie wyszlo

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
index.php?act=findpost&pid=1381306W zeszłym roku dowiedziałam się o co kaman jak Izolda to chyba... Izolda! https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1233395 pokazała swoje bardzo zwarte i piękne makowce - no i wyszło że farsz musi być zwarty bardzo.
Zastanawiam się jak i czym to ogarnąć w tym roku, bo masę mam z Helio gotową - co dodać do niej żeby było zwarte, bo ta gotowa masa makowa jest za mokra.
Cinko, ale to jest nadinterpretacja
icon_smile.gif
, nigdzie nie napisałam, że masa ma być bardzo zwarta, tak jak Skanna wyżej napisała, ma być smarowna, taka żeby łyżką nałożone kopczyki trzymały kształt, nie rozpływały się, ale bez problemu dały się rozsmarować.

index.php?act=findpost&pid=1381369No może, może, aczkolwiek moja masa częściowo się ciasta trzymała, tak jakby była przyklejona (bo zwijałam ściśle, bez luzów) a potem się oddzieliła - to to białko całej masy jednak nie zatrzyma przy sobie tylko warstewkę - dlatego najbardziej skłaniam się do tej wilgoci.
Posmaruję ciasto białkiem, zrobię ścisły farsz i zobaczymy co mi z tego wyjdzie
icon_biggrin.gif

edit
O widzisz Neit, ty z gotowca nie robiłaś i wilgoć w masie od jaj pochodziła, które się w pieczeniu ścięły po prostu, więc twoje makowce miały szansę się udac jak najbardziej - a u mnie wilgoć w masie gotowej pierun wie od czego pochodziła, ja jeszcze miód dodałam to już całkiem rzadka była.
Cinka, czy robisz masę sama, czy z gotowca jajko dać musisz (i ze dwie łyżki mąki), ono robi klej, dlatego moja masa wygląda na bardzo zwartą, pozornie rozrzedzi Ci to masę, ale w pieczeniu wszystko się sklei do kupy, ważne też żeby makowce odwijać dopiero po całkowitym wystudzeniu, bo inaczej nawet najbardziej udane się rozjadą.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Zdjęcie poprawiam, bo zrobiłam trochę lepsze
Nieregularności w ślimaku w lewym kawałku spowodowane przez rodzynki
icon_smile.gif

2012-12-20%2018.26.32.jpg

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
sabuto @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381310Do masy z puszki dosypuję mak mielony kupiony tym razem w Lidlu. Suchy mak wyciągnie wilgoć z masy makowej.
Ej, a co to za mak mielony z Lidla? Gdzie to leży i jak wyglada?
Ja kupuje zazwyczaj masę z Helio lub sama robię, a tym razem mąz mi kupił masę Oetkera no i nie wiem, jaka ona jest, bo pierwszy raz taką mam.
Natomiast do zbyt rzadkiej masy makowej dodaję tartą bułkę ale oczywiście w niewielkiej ilości.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Izolda @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381426Cinko, ale to jest nadinterpretacja
icon_smile.gif
, nigdzie nie napisałam, że masa ma być bardzo zwarta, tak jak Skanna wyżej napisała, ma być smarowna, taka żeby łyżką nałożone kopczyki trzymały kształt, nie rozpływały się, ale bez problemu dały się rozsmarować.
No dobrze może źle się wyraziłam pisząc że masa ma być "zwarta bardzo", ale pamiętając twoje rady sprzed roku? nie pamiętam dokładnie kiedy i gdzie o tym pisałaś - ja pisałam że u mnie mak oddzielił się od ciasta, ty napisałaś mi że pewnie nadzienie miałam zbyt mokre.
No to mając w pamięci to co pisałaś pamiętam, że masa makowa powinna być bardziej zwarta - moja nie była płynna, nie wyciekała, więc po wpisie Neit, która napisała że jej masa jest rzadka i wycieka z makowca napisałam że masa powinna być zwarta - jesli to złe określenie to sorki, nie wiem jak określić masę nie wypływającą.

Izolda @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381426Cinka, czy robisz masę sama, czy z gotowca jajko dać musisz (i ze dwie łyżki mąki), ono robi klej, dlatego moja masa wygląda na bardzo zwartą, pozornie rozrzedzi Ci to masę, ale w pieczeniu wszystko się sklei do kupy, ważne też żeby makowce odwijać dopiero po całkowitym wystudzeniu, bo inaczej nawet najbardziej udane się rozjadą.
Pisałam że używam gotowej Helio i w tym roku będę mądrzejsza o wiele rad
icon_smile.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
samanta @ 20 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381438Ej, a co to za mak mielony z Lidla? Gdzie to leży i jak wyglada?
Ja kupuje zazwyczaj masę z Helio lub sama robię, a tym razem mąz mi kupił masę Oetkera no i nie wiem, jaka ona jest, bo pierwszy raz taką mam.
Natomiast do zbyt rzadkiej masy makowej dodaję tartą bułkę ale oczywiście w niewielkiej ilości.
To jest suchy mak zmielony.Leży na dole tam gdzie budynie ,proszek do pieczenia.
mak.JPG

Załączniki

• mak.JPG
    mak.JPG
    41.4 KB · Wyświetleń: 0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
index.php?act=findpost&pid=1381466No dobrze może źle się wyraziłam pisząc że masa ma być "zwarta bardzo", ale pamiętając twoje rady sprzed roku? nie pamiętam dokładnie kiedy i gdzie o tym pisałaś - ja pisałam że u mnie mak oddzielił się od ciasta, ty napisałaś mi że pewnie nadzienie miałam zbyt mokre.
No to mając w pamięci to co pisałaś pamiętam, że masa makowa powinna być bardziej zwarta - moja nie była płynna, nie wyciekała, więc po wpisie Neit, która napisała że jej masa jest rzadka i wycieka z makowca napisałam że masa powinna być zwarta - jesli to złe określenie to sorki, nie wiem jak określić masę nie wypływającą.

Pisałam że używam gotowej Helio i w tym roku będę mądrzejsza o wiele rad
icon_smile.gif
"Czepiam się" tylko tego bardzo
icon_smile.gif
, nie można przesadzić w żadną stronę, bo jeśli farsz będzie zbyt gęsty, to trudno go rozsmarować na bardzo cienkim cieście i łatwo wtedy zrobić dziurę, a jak jest dziura, to od tego łatwo "idą" pęknięcia. W każdym razie ja korzystam z rad, którymi podzieliły się dziewczyny i u mnie się to sprawdza, podsumuję:
- masa zwarta, ale smarowna, koniecznie z dodatkiem jajka
- rozwałkowane ciasto szczodrze posmarować białkiem, zapobiegnie to odstawaniu maku od ciasta
- jeśli ślimak ma być idealny, to na brzegu gdzie rozpoczynamy zwijanie masy musi być cieniej
- po zwinięciu nakłuwamy makowca patyczkiem do szaszłyków, aby nadmiar pary mógł się wydostać w kontrolowany sposób (nie rozsadzi rolady)
- owijamy papierem szczelnie, tak aby przylegał do ciasta, koniec papieru musi się znaleźć pod spodem, makowiec ma rosnąć wzdłuż, w najgorszym wypadku zdeformują się "piętki", które łatwo odciąć
- papier odwijamy dopiero po całkowitym ostudzeniu, ściągnięcie papieru z gorącego ciasta, które nie trzyma jeszcze swojej struktury powoduje, że wszystko się rozjeżdża (sprawdzone
icon_rolleyes.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy