Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cinka @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382096Ciasno i pękły?
gruebel_2.gif
no nie nadąży człowiek za temy makowcamy
icon_lol.gif
Myślę, że to ciśnienie je rozsadziło, mak eksplodował
rofl.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Makowce siedzą w piekarniku i rosną wg przepisu, tyle że w 100 stopniach. Papier niczym nie smarowany Jan Niezbędny. Zrobiłam 3 szt a zdaje się że mogły być 4, ale co tam.
Dwie z nich od razu objawiły swój wredny charakter, pękając przy przenoszeniu czy raczej przewijaniu na papier. Nie będziemy sie jednak tym przejmować narazie.

To teraz może jakieś zbiorowe modły w wiadomej intencji?
icon_redface.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Cinka @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381922Idealne będą za rok
rofl.gif
jak będą miały troszkę więcej zwojów jak pokazały Skanna, Sabuto i Izolda - już sobie wszystko zanotowałam
icon_cool.gif

Ale dziękuję, dziękuję
icon_biggrin.gif
te też są niczego sobie
icon_wink.gif
Ładnie wyszły
icon_smile.gif

Ja ciasto wałkuję na prostokąt ok. 50x40-45 cm, zwijam wzdłuż krótszego boku, podwijam boki i pasuje akurat na blachę piekarnikową, zwojów jest dużo.

samanta @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382046A ja mam pytanie: czy wy naprawdę nie dajecie im czasu na rośnięcie przed wstawieniem do piekarnika? Zwijacie i od razu siup do pieca? To moze tak trzeba robić, bo ja czekałam, aż urosną zanim poszły się piec.
Bardzo proszę o odpowiedź bo sprawa jest pilna!!!! Właśnie się za nie biorę.
Daję im wyrosnąć jakieś pół godziny, może ciut dłużej, zwinięte w nieposmarowany niczym papier stawiam na kuchence nad rozgrzewającym się piekarnikiem. Jak się włoży od razu takie niewyrośnięte, to jest duże ryzyko, że popękają od zbyt szybkiego rośnięcia.

kasha @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382057I mała uwaga, mak kupny mielony jest bardzo suchy, do masy musiałam dodać 1/2 szkl mleka i miód i tak był bardzo gęsty,
jednak namaczanie w mleku dużo daje i mak jest wilgotniejszy.
Zawsze trzeba dodać do maku mielonego na sucho albo mleko, albo śmietanę, musi być coś płynnego, samo masło i miód nie wystarczą.

Marg @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382098Cholera. Mnie wyszły i plaskate i popękane. Ale w smaku.... ambrozja.
Mnie kiedyś tylko takie wychodziły, zawsze płaskie i często popękane, nawet na jakimś starym zdjęciu takie właśnie pokazywałam, nie zawijałam ich w papier tylko piekłam luzem. Ale takie są nawet chyba lepsze od tych 'cacanych'
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
dziunia @ 22 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382116Ładnie wyszły
icon_smile.gif

Ja ciasto wałkuję na prostokąt ok. 50x40-45 cm, zwijam wzdłuż krótszego boku, podwijam boki i pasuje akurat na blachę piekarnikową, zwojów jest dużo.

Daję im wyrosnąć jakieś pół godziny, może ciut dłużej, zwinięte w nieposmarowany niczym papier stawiam na kuchence nad rozgrzewającym się piekarnikiem. Jak się włoży od razu takie niewyrośnięte, to jest duże ryzyko, że popękają od zbyt szybkiego rośnięcia.
Auć, za późno....

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Samanto, ja na Twoim miejscu trzymałabym je w tych 100* jakieś 15 minut, nie dłużej, a potem już był dała 180* nie wyjmując ich i piekła normalnie. Lepiej jednak nastawić w piekarniku max. 50*, niektóre piekarniki mają funkcję wyrastania ciasta i wtedy temperatura wynosi ok. 35*.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
index.php?act=findpost&pid=1382116Mnie kiedyś tylko takie wychodziły, zawsze płaskie i często popękane, nawet na jakimś starym zdjęciu takie właśnie pokazywałam, nie zawijałam ich w papier tylko piekłam luzem. Ale takie są nawet chyba lepsze od tych 'cacanych'
icon_wink.gif
No właśnie zawinęłam. W przekroju nie widać praktycznie ciasta ino sam mak. Pewnie dlatego. Ale małż uszami klaska
rofl.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziękuję Dziuniu
anbetung.gif

Moje rosły od razu w piecu.
A nie popękały nic a nic, bo ja je na prawdę szczelnie zawinęłam, na ciasno wręcz - żeby chciały pęknąć to nie miały gdzie, ciśnienie pchało je wyłącznie na boki i wzdłuż urosły bardzo, nie spodziewałam się że aż tyle urosną.
W ubiegłym roku zostawiłam im odrobinę luzu i pękały na moich oczach w piekarniku rzeczywiście.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Moje sie pieka. Uzylam 400 g maku mielonego i dalam do niego 300 ml goracego pleka , potem jak w przepisie. Masa wyszla super, wg mnie idealna, zwarta, ale bez problemu moglma ja rozsmarowac na ciescie. W zeszlym roku prawdopodobnie dalam tyle mleka ile maku i dlatego byla rzadkawa. Wszystko ladnie sie robilo. Moje makowce (3 szt.) wyszly lekko przydlugie i zawinelam je luzno w papier. Obiawiam sie, ze w tego powodu popekaja. Musze sobie zapisac na naastepny rok, zeby robic krotsze, a grubsze
icon_smile.gif
I wtedy scisle w papier owinac. Ale nawet jesli wyjda popekane, to zjemy ze smakiem, bo zapowiadaja sie pysznie.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Moje też już gotowe. Zrobiłam trzy strucle zawijane w pergamin.
Wyrastałam je ze dwadzieścia minut w pokojowej temperaturze, potem dwadzieścia minut w piekarniku w 120 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Piekłam prawie 40 minut. Wyszły piękne i na szczęście nie popękały. Są chyba najładniejsze od czasu, kiedy je piekę.
Ciasto przed nałożeniem nadzienia smarowałam białkiem, a gotowe strucle nakłuwałam widelcem.
Do gotowej masy makowej Helio dałam ze dwie szklanki bakalii, usmażonych na dwóch łyżkach masła z dwiema łyżkami miodu, wanilię, 50 g mielonego maku, trzy żółtka, dwa ubite białka i chlust rumu.

EDIT:
makowce.jpg

makowce1.jpg

Załączniki

• makowce.jpg
    makowce.jpg
    87.3 KB · Wyświetleń: 0
  • makowce1.jpg
    makowce1.jpg
    90.9 KB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Samanta się nie odzywa
gruebel_2.gif

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Będę zwijać po krótkim boku, będę zwijać po krótkim boku, będę zwijać po krótkim boku
dump.gif

Do pozostałych rad się zastosowałam i wyszły pięknie - jak na moje możliwości
fiesgrins.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
index.php?act=findpost&pid=1382130Samanto, ja na Twoim miejscu trzymałabym je w tych 100* jakieś 15 minut, nie dłużej, a potem już był dała 180* nie wyjmując ich i piekła normalnie. Lepiej jednak nastawić w piekarniku max. 50*, niektóre piekarniki mają funkcję wyrastania ciasta i wtedy temperatura wynosi ok. 35*.
Za późno.....
icon_mrgreen.gif

Trzymałam tyle co w przepisie, piekłam natomiast w 160 stopniach ale dłużej i mam nadzieję że nie wyschły , ale to sie dopiero okaże. Mam 3 szt, szczupłe, śliczne, żadnych pęknięć, chociaż jedną niechcący odwinęłam. Na przyszłość, będę je piekła krócej bo wole mniej przypieczone ciasto, ale one są naprawdę sliczne! A ciekawe, jak w przekroju.....

kasha @ 23 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382449Samanta się nie odzywa
gruebel_2.gif
Przepraszam, zaginęłam w otchłani kuchni,m ale juz jestem!!!

wika @ 23 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382482Będę zwijać po krótkim boku, będę zwijać po krótkim boku, będę zwijać po krótkim boku
dump.gif

Do pozostałych rad się zastosowałam i wyszły pięknie - jak na moje możliwości
fiesgrins.gif
Zwijałam po krótkim!!!!
wink.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Upiekłam trzy makowce z tego ciasta, a masę zrobiłam dziuniową. Masa wyszła mi zbyt rzadka, dosypałam zatem maku i masy zostało. Upiekłam więc dodatkowy makowiec z przepisu na struclę plecioną, bedę miała porównanie. To drugie ciasto dużo przyjemniejsze w obróbce. Jedno i drugie zapomniałam ponakłuwać chociaż patyczek leżał na widoku, żebym przypadkiem nie zapomniała
dump.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
yrsa @ 23 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382496Upiekłam trzy makowce z tego ciasta, a masę zrobiłam dziuniową. Masa wyszła mi zbyt rzadka, dosypałam zatem maku i masy zostało. Upiekłam więc dodatkowy makowiec z przepisu na struclę plecioną, bedę miała porównanie. To drugie ciasto dużo przyjemniejsze w obróbce. Jedno i drugie zapomniałam ponakłuwać chociaż patyczek leżał na widoku, żebym przypadkiem nie zapomniała
dump.gif
ekhm.... teraz mi się przypomniało, że powinnam je ponakłuwać....
gruebel_2.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,954
2,883
113
Upiekłam - wyszły mi 3 makowce, masa makowa robiona tymi rencami, nie ponakłuwałam bo zapomniałam, wg. opinii domowników
lecker.gif
i ani jeden mi nie popękał.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Samanto
fiesgrins.gif
jesteś
fiesgrins.gif

Fajnie, że tak ładnie wyszły, czyli jeszcze nie było konsumpcji
icon_razz.gif

U mnie dwa zamrożone,
już mąż się chciał dobrać do zamrażarki i zjeść kolejnego makowca, ale własną piersią obroniłam by nie wyżerał
icon_lol.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Jeden rozkroiłam i wychodzi na to, że mnie nie wyszły. Masa za sucha (a przed pieczeniem wydawała mi się za mokra), ciasto było za cienko rozwałkowane, bo te zwoje w środku zniknęły. Ciasto się rozpłynęło w masie makowej, chyba.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Mimo obaw moje tez nie popekaly, wyszly sliczne (oczywiscie jak na moje mozliwosci). 2 ponakluwalam, o trzecim zapomnialam. Bialkiem nie smarowalam. Nie maja pieknych zawijasow w srodku, ale sa pyszne, masa makowa palce lizac, chociaz nastepnym razem dodam wiecej skorki pomaranczowej.

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Cinka @ 21 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1381863Zapas miałam spory, a one i tak wyszły aż oparły się o boki piekarnika
icon_lol.gif

Gotowe do rośnięcia miały może 30 cm a może nie, piekarnik ma 42 cm to 12 cm urosły w szerz.
Następnym razem muszę wałkować na około 25 cm a w zdłuż zrobić więcej żeby miały więcej zwojów - chociaż te jak wyszły też są ok, ja lubię dużo maku
icon_mrgreen.gif

Grunt że nie popękały, mak siedzi gdzie miał siedzieć
icon_wink.gif
i są bardzo smaczne
daumen.gif

Pokaż załącznik 79262
Cuuuuudowne Cinko:) Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy