Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziękuję i pozdrawiam również
icon_smile.gif

Dziewczyny ale pokażcież jak wam wyszły - fajnie widzieć jak wyglądają zwłaszcza że każdej inne wychodzą
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Śliczny! ciasto cieniutkie ale jakie wyrośnięte pieknie, bąbelki widoczne ładnie, i zwoje w słusznej ilości
freu.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wyszły mi 3 szt jak już pisałam, śliczne, jak widać:
Makowce_wg_Nasierowskiej.JPG
Tu na przekroju:
ciasto_BN_2012.JPG
Slimak nie zachwyca może, ale za to żadnych pęknięć, mimo że ich oczywiście nie nakłułam, żaden mak nigdzie nie wylazł. Jednak następnym razem wrócę do ciasta z ksiązki Lemnis - Vitry, jak dla mnie jest jednak najlepsze.

Załączniki

• Makowce_wg_Nasierowskiej.JPG
    Makowce_wg_Nasierowskiej.JPG
    99.1 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasto_BN_2012.JPG
    ciasto_BN_2012.JPG
    132.7 KB · Wyświetleń: 1

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
W tym roku teść się uparł i zrobił swoje makowce drożdżowe. I nikt nie je. W ubiegłym roku były te i znikały błyskawicznie. W pryszłym roku robię ja bo mam ochotę na smaczne makowce.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Zdjecie do kitu, ale oddaje ducha makowca: nie chwaląc się w ogóle
icon_wink.gif
pragnę zwrócić uwagę na mak, który dzięki wskazówkom Izoldy, wreszcie nie odstaje od ciasta:

makowiec.jpg

Załączniki

• makowiec.jpg
    makowiec.jpg
    49.4 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Przepraszam za te zdjęcia ale jak się ogarnęłam z aparatem, to już wszystko było w takiej postaci, jak widać
icon_redface.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oj przestań
icon_wink.gif
zdjęcie bardzo apetyczne, towarzystwo makowca również, a że na samym makowcu pełnych zwojów nie widać to szczegół przecież - poza tym widać że piękny i udany
daumen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ja w tym roku obraziłam sie na ten makowiec.
cry_1.gif

Ściśle wydawawało mi się zawinęłam go w papier i mi sie i tak rozlazł podczas pieczenia. I nie wiem czy dlatego, ze idąc za czyjąć radą zostawiłam do podroścniecia w piekarniku, czy jakoweś fatum? Twu, twu... Drugi się mniej rozlazł, ale urósł do góry i zrobił se w środku dziurkę
icon_rolleyes.gif
. Następnym razem nie wiem czy nie będę szukać innego przepisu, bo się jakoś tak zraziłam, bu.
Sąsiadka stwierdziła, ze dlatego, że nie posmarowałam białkiem ciasta przed nałożeniem maku. Sama nie wiem.
gruebel_2.gif
W poprzednich latach mi wychodził przecież...

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Aku, może trzebaby posmarować białkiem samą końcówkę ciasta, żeby na samym końcu ciasto mocno się zlepiło. Tak jakby je dokleić.

Ja robię makowca w formie prostokątnej, na dole ciasto, na górze masa makowa. Proste do wykonania i nie ma problemu ze zwijaniem, choć przyznaję, że te rolowane mają atrakcyjniejszy wygląd.
Jak mi zostanie masa makowa, robię trójkąty nadziewane masą z ciasta kruchego.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
ALE Z TEGO PRZEPISU ROBIsZ? Przeparaszam za CAPSA Bo chyba sie nie nadaje to ciasto na takie pod spód.... hm

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Akulko a czytałaś porady dziewczyn dotyczące tego makowca? Ja też zaliczyłam z nim niejedną porażkę estetyczną ale smakowo zawsze był doskonały - a w tym roku wyszedł idealnie - no prawie, bo jeszcze muszę popracować nad tym żeby miał więcej zwojów
icon_smile.gif

Ja żeby mi się makowiec rosnąc nie rozebrał z papieru zwijam go ciasno w długi kawałek tak żeby ze dwie warstwy papieru miał na sobie, końce papieru spinam zszywaczem, a w tym roku jeszcze sobie zrobiłam takie opaski na środek spięte zszywaczem jak papierowa torebka - słuzyło mi to za uchwyt do przenoszenia jak i zabezpieczyło przed rozpęcznieniem się środka pod wpływem rośnięcia.
Coś takiego
pakunek.jpg

Załączniki

• pakunek.jpg
    pakunek.jpg
    32.6 KB · Wyświetleń: 2

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cinko, no włsnie chyba za duzo czytałam wywodów dziewczyn, zgłupiałam i stad wpadka. Poprzednio miałam dobre wspomnienia . Chyba to wyrastanie im zaszkodziło. Albo za szybko, albo za długo? Sama nie wiem. Pomysl ciekawy, jak mi przejdzie urazenie, to pewnie zrobię kontrolne podejście
icon_mrgreen.gif

imp_act @ 10 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1388558nie, nie z tego przepisu, mam swój od lat stosowany, ciasto takie półkruche jest, uniwersalne, nie tylko do makowca się nadaje
Się uśmiecham do Cię
fiesgrins.gif
anbetung.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy