Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
imp_act @ 11 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1388804a bezinteresownie to już nie łaska się uśmiechnąć ?
zahnlos.gif
Alez się uśmiecham!
icon_mrgreen.gif

Dzięki
bussi.gif

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
031.JPG 036.JPG

bardzo smaczny
piekłam pierwszy raz i nie miałam z nim problemu

Załączniki

• 031.JPG
    031.JPG
    122.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 036.JPG
    036.JPG
    77.2 KB · Wyświetleń: 0

snoo84

Member
Lut 6, 2008
18
0
0
Komentarze wprawdzie z opóźnieniem, ale był to mój pierwszy makowiec w życiu, więc dopiero ochłonęłam ;) zrobiłam go na Wigilię, na przyszłość wiem, że ciasto powinno być bardziej gęste (kwestia mąki lub drożdży, sama nie wiem). Pomimo tego, że rolady były ciut płaskie
icon_lol.gif
makowiec zniknął w mgnieniu oka (zrobiłam z połowy porcji, wyszły 2 małe rolady).

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Świąteczne eksperymenty z nadzieniami
icon_mrgreen.gif

Orzechy włoskie plus pistacje, marcepan, oraz orzechy laskowe i morele suszone plus kofitura morelowa.
Morelowo laskowa totalnie nie mój smak - powtórki nie będzie. Orzechowa włoska z pistacjami do powtórki ale bez pistacji - nie ma sensu, nie czuć ich ani specjalnie nie widać.
Marcepanowa najlepsza
daumen.gif

strucle.jpg

Załączniki

• strucle.jpg
    strucle.jpg
    33.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Piękne.
mniam.gif

Marcepanowa to ta w środku?
Jak zrobiłaś nadzienie - rozwałkowałaś masę marcepanową czy dodałaś coś jeszcze?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziękuję
icon_smile.gif
to ta w środku.
Marcepan robiłam sama i wszystko na oko i do smaku
icon_razz.gif
- mielone migdały, cukier puder, roztrzepane żółtko, olejek migdałowy, stopione masło - ok 2 łyżek, łyżka mąki, grysiku i ubita piana z białka chyba nie całego - na wyczucie dawałam ale rozrzedziło mi masę za mocno, wyszła ciut zbyt płynna, myslałam że ta strucla będzie najgorsza - a jakoś się udało, masa się zestaliła i strucla urosła najdłuższa. Najgorzej było ze zwijaniem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Cieszę się, że korzystacie z przepisu. Skorzystałam i ja z wyciągnięcia tematu i zerknęłam do ubiegłorocznych notatek - podpowiedzi, dzięki którym z roku na rok zbliżam się do makowcowego ideału.
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I ja! Obowiązkowo. Tylko na pewno prócz maku zrobię inne nadzienie - dla moich nielubiących maku domowników.
Pewnie stanie na marcepanie.

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Cinka @ 1 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1416596Świąteczne eksperymenty z nadzieniami
icon_mrgreen.gif

Orzechy włoskie plus pistacje, marcepan, oraz orzechy laskowe i morele suszone plus kofitura morelowa.
Morelowo laskowa totalnie nie mój smak - powtórki nie będzie. Orzechowa włoska z pistacjami do powtórki ale bez pistacji - nie ma sensu, nie czuć ich ani specjalnie nie widać.
Marcepanowa najlepsza
daumen.gif

Pokaż załącznik 81517

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
I ja w tym roku zrobię. Już kiedyś go piekłam, z sukcesem. Zupełnie nie wiem dlaczego przez kilka lat próbowałam piec inne makowce, przecież ten jest NAJLEPSZY!
dump.gif
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy