Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Jutro piekę. Z tym że w tym roku z gotową masą ( z dziecięciem przy piersi nie porywam się na mielenie maku). Tylko bojam się jak Natasza zareaguje. A ja tak uwielbiam makowce
cry_1.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Ej, fajną sprawą jest suchy, ale zmielony już mak
icon_smile.gif
Odchodzi najzabawniejsza część, a masę robi się tak, jak się komu podoba.

Wiem, że w Auchan jest (a może był?) w torbach po 20 dag i kg.

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Dzisiaj popełniłam rolady makowe z Twojego przepisu. Zastosowałam się do Waszych wskazówek tzn.: zrobiłam z cienkiego ciasta, dużo nadzienia i wyszły mi pewnie dlatego 4 rolady i to całkiem spore, piekłam w folii aluminiowej i są zwarte i nic się nie rozpada,(może to kwestia tego, że całkiem posmarowałam nadzienie z wierzchu i jak zwijałam to ładnie się przyklejało do ciasta, hmm sama nie wiem). Aha miałam gotowa masę tej firmy Helio, ale ją jeszcze ulepszyłam bo na mój gust za mało miała bakalii, więc dodałam siekane orzechy i rodzynki i skórkę pomarańczową i 1/4 szkl. miodu i całe 100 ml koniaku
icon_mrgreen.gif
icon_redface.gif
icon_lol.gif
Zrobiłam pyszny lukier i posypałam z wierzchu jeszcze skórką pomarańczową dla ozdoby. No i oczywiście zjedliśmy już wszystkie tzw. "dupki". I czekam na opinię mojego Taty, bo zrobiłam to głównie dla Niego (dla siebie też ;)), ale to dopiero w święta.
Ponieważ nam "dupki" smakowały śmiem twierdzić, że całość jest równie smaczna.Polecam !!!!!!!!!!!!

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Zrobiłam, 3 - 2 w keksówce, jedną w papierze. Dla próby, co by zobaczyć co lepsze. Wyszły rewelacyjnie i ślicznie sie zarumieniły... A ten zapach, ymmmmmmmm
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
CYTAT(może to kwestia tego, że całkiem posmarowałam nadzienie z wierzchu i jak zwijałam to ładnie się przyklejało do ciasta, hmm sama nie wiem)
ja nie smarowalam, tylko ordynarnie wrzucilam i tez pieknie sie skleilo i nie rozpadalo wiec to nie to
icon_smile.gif
przepis po prostu jest bardzo dobry
anbetung.gif
a skoro o przepisie mowa to ja ide piec makowce
daumen.gif

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
zrobiłam:) wyszły mi trzy, mam nadzieję, że jeden przetrwa do świąt nietknięty:D nie wiem tylko jak zapakować ten dla siostry, trochę zaszalałam z wałkiem i za cienko rozwałkowałam, a jeszcze w ramach tego szaleństwa na trzy strucle zużyłam dwie puszki masy makowej;) pyszności:)))

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja juz pożarła 1
icon_redface.gif
icon_mrgreen.gif
, no dobra, pomagali mi
icon_lol.gif

Następnym razem, zwinę jednak tylko na 2. Bo tak, za mało mi maku w makowcu
icon_wink.gif

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Moje wlasnie wyciagniete z piekarnika- piekne 3 makowce
icon_mrgreen.gif
...teraz powtorka z nadzieniem orzechowo-marcepanowym
icon_mrgreen.gif

A w domu pachnie...............
weihnachten2.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
No i ja właśnie wyjęłam z piekarnika trzy piękne strucle. Dwie z potworną ilością maku, a trzecia - z nadzieniem orzechowym Dziuni.
mniam.gif

Bardzo się cieszę, że jak do tej pory wszystkie makowce się Wam udały. Oby tak dalej!
icon_smile.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Też upiekłam. Trochę podobny do tego, ale z mojej rodzinnej tradycji. Smaruję owszem białkiem. bawiłam się z nimi dzisiaj cały dzień. Tak wyglądają w piecu

Załączniki

• Zdj_cie007.jpg
    Zdj_cie007.jpg
    198.3 KB · Wyświetleń: 1

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Akulka @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420282Frigg, to może od razu wklep swój przepis?
icon_mrgreen.gif
Na Nowy rok tez trzeba coś upiec
fiesgrins.gif
Z największą przyjemnością
Masa makowa [/u]cytuję za książką, ktorą uwielbiam "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"Maria Lemnis, Henryk Vitry
40 dag uprzednio umytego maku zalewamy wrzącym mlekiem 1 l. i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu przez 30 minut.
Osączamy na sitku mak i mielimy go w maszynce 3-4 razy (sitko o najmniejszych oczkach).
w rondlu żeliwnym (ja robię to w mojej patelni Berghoff) rozpuszczamy 15 dag masła , 3/4 szklanki pszczelego miodu, drobniutko utłuczoną laskę wanilii, orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały i dodajemy przemielony mak. Smażymy to 15 minut mieszając. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy kogel - mogel z 3-4 żółek i dobrze ubite białka. Tę masę układamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i smarujemy białkiem zwijając dość ciasno 3 rolady - jak na moim zdjęciu. Nakłuwam je drucikiem i jeszcze daję podrosnąć 20 minut. Piekę w 170 st. około 45 - 50 minut no tak na oko.
Ciasto drożdżowe
50 dag mąki przesianej pszennej do miski
zrobić dołek i do niego wlać zaczyn drożdżowy (5 dag drożdży rozmieszać z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka)
Niech sobie rośnie
W tym czasie zrobić kogel mogel z 5 żłtek i 1 szkl. cukru niech się kręci w malakserze.
Białka odłożyć.
Gdy zaczyn urośnie dodać kogel - mogel, szklankę ciepłego mleka usiąść przed telewizorem i wyrabiać rączką do bólu. Gdy ciasto się ładnie złączy w lśniąca kulę dodać 10 dag masła stopionego i wystudzonego - tu ważna organizacja pracy. Wyrobić piękne gładkie ciasto - lekko przyprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką. Rośnie.

Mi zawsze małpy popękają - może ktoś wie dlaczego????????

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Mi zawsze małpy popękają - może ktoś wie dlaczego????????
[/quote]

No i popękały - może przez to, że to ciasto drożdżowe ,a nie krucho - drożdżowe... A może zawinąc w papier... Kurczę - wyglądają jak jakieś chleby. Boże, dlaczego nie wychodzą mi takie zgrabne i powabne, szczuplutkie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Upieklam dwie wielkie strucke, jak na moje zdolnosci manualne wyszly bardzo zgrabne. W smaku rewelacja, nie za slodkie, a w sam raz
icon_biggrin.gif
Mialam troche stracha, bo niestety w tym domu mam dziadoski piekarnik, ale makowce sie go nie przestraszyly. Ciasto cieniutkie, miejscami wcale go nie widac, za to duzo wilgotnego maku. Nie dawalam alkoholu, bo nie mialam, dalam migdaly, rodzynki i domowa skorke. Pyszotka!!

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
frigg @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420280Też upiekłam. Trochę podobny do tego, ale z mojej rodzinnej tradycji.
Frigg, wklep swój przepis jako nowy temat, żeby się tu nie zagubił....
icon_smile.gif

basiau @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420302Upiekłam. 4 piękne strucle
icon_smile.gif
. Na razie na próbę zjadłam malusieńki kawaleczek - smakuje wybornie - czekam, czy Natasza się nie zbuntuje.
Joanno dla Ciebie
cvety.gif
za przepis.
Basiau - cieszę się, że smakuje. Natasza na pewno stanie na wysokości zadania i doceni ten smak....
icon_smile.gif

syso @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420308Upieklam dwie wielkie strucke, jak na moje zdolnosci manualne wyszly bardzo zgrabne. W smaku rewelacja, nie za slodkie, a w sam raz
icon_biggrin.gif
Mialam troche stracha, bo niestety w tym domu mam dziadoski piekarnik, ale makowce sie go nie przestraszyly. Ciasto cieniutkie, miejscami wcale go nie widac, za to duzo wilgotnego maku. Nie dawalam alkoholu, bo nie mialam, dalam migdaly, rodzynki i domowa skorke. Pyszotka!!
Syso, bardzo się cieszę, że mimo trudności technicznych makowce się udały.
icon_smile.gif

Swoich strucli jeszcze nie kroiłam, ale mam nadzieję, że będą równie smaczne jak Wasze.
icon_smile.gif

Okaże się pojutrze.
icon_smile.gif

Załączniki

• strucle__wi_teczne.jpg
    strucle__wi_teczne.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 1
  • strucle__wi_teczne1.jpg
    strucle__wi_teczne1.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 1
  • strucle__wi_teczne2.jpg
    strucle__wi_teczne2.jpg
    27.9 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy