Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
wlasnie mi sie pieka. ponownie zrobilam z makiem, tym razem tylko 2 sztuki zawinelam, bo ostatnio jakies takie miniaturki mi wyszly (moze nie dalam im podrosnac odpowiednio?) jedna sliczna ksztaltna w piecu siedzi, druga mi sie troche na boki rozeszla, chyba pergamin sie obsunal. ale pachnie super, za chwile obie z blaszki uciekna. zdam relacje jak wyszly.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
elmagra @ 9 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=429928wlasnie mi sie pieka. ponownie zrobilam z makiem, tym razem tylko 2 sztuki zawinelam, bo ostatnio jakies takie miniaturki mi wyszly (moze nie dalam im podrosnac odpowiednio?) jedna sliczna ksztaltna w piecu siedzi, druga mi sie troche na boki rozeszla, chyba pergamin sie obsunal. ale pachnie super, za chwile obie z blaszki uciekna. zdam relacje jak wyszly.
I......????????
icon_question.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
oj, zapomnialam dodac, ze wyszly .... super. w smaku no,co tu duzo mowic. pychotka. jak z cukierni - tak powiedzial moj maz. jeden ten ksztaltniejszy zapakowany do zamrazarki, ten co sie rozlazl (tak na 8-9 cm szerokosci juz pozarty. pychota. maz kazal kupic puszke z masa Helio na zapas bo u nas w sklepie za 6.99zl. ("skoro nie droga a tobie te ciasto calkiem calkiem wychodzi to kup na zapas")

zaraz zaladuje zdjecia.

ok, dodaje zdjecia. jak widac troche mi sie spiekly, bo jak wylaczylam piekarnik to musialam isc nakarmic Kubusia no i za dlugo makowce byly w piecu. nic im to w smaku nie ujmuje. sa pycha.

img0752wb6.jpg

img0753xu7.jpg

Joanno, mam pytanie, w jaki sposob zrobilas te paszteciki? chodzi mi o nakladanie farszu do tych pasztecikow. mam zamiar zrobic dzis cos takiego z pieczarkami. odpowiedz, plizzzzz

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
elmagra @ 11 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=430892Joanno, mam pytanie, w jaki sposob zrobilas te paszteciki? chodzi mi o nakladanie farszu do tych pasztecikow. mam zamiar zrobic dzis cos takiego z pieczarkami. odpowiedz, plizzzzz
Makowce śliczne.
mniam.gif
Cieszę się, że smakowały.
icon_smile.gif

A co do pasztecików, to podzieliłam przygotowane ciasto na cztery części i każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt mniej więcej dziesięciocentymetrowej szerokości. Farsz też podzieliłam na cztery części i z każdej utoczyłam wałek, który położyłam na środku ciasta. Dłuższe brzegi ciasta skleiłam nad farszem, przełożyłam gotowy wałek "szwem" do dołu i podzieliłam na mniej więcej równe kawałki ( mnie wychodziło siedem pasztecików z jednego wałka). Oczywiście farsz pieczarkowy wystarczy w miarę równo ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta tak, by dało się je nad nim zebrać i skleić.
icon_smile.gif
Życzę powodzenia i smacznego!
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
zrobilam - pol porcji na ostro i pol na rogaliki z marmolada i czekolada. mialam problem z zawijaniem tego farszu pieczrkowego, balam sie ze wyplynie jak np. dzemy, ale widze w piecu ze oki (posklejalam troche te brzegi. wyszlo mi 18 na ostro i 19 rogali roznej wielkosci. zdjecia potem. dzieki za pomoc

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Joanno kusi mnie ta strucla z nadzieniem orzechowym Dziuni, napisz mi proszę, ile robisz masy orzechowej na jedną taką struclę?

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Boze a u mnie...ZUPELNA KLAPA!

Walkowalo sie z trudem, ale jakos sobie poradzilam. Robilam wszystko zgodnie z przepisem. Po zrolowaniu wlozylam do piekarnika na 120 stopni nie zamykajac drzwiczek. I co? Nic a nic nie wyroslo, natomiast maslo zaczelo sie wytapiac z ciasta. Czy to sie jeszcze da naprawic?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Niestety nie wiem, co zrobiłaś źle, bo nigdy nie miałam problemów z tym ciastem.
icon_frown.gif
Zawsze mi się i łatwo wałkowało, i bezproblematycznie piekło...... Zresztą chyba nie tylko mnie, a wszystkim, którzy do tej pory korzystali z przepisu...
gruebel_2.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Joanno, dziekuje Ci za odpowiedz! (Zawsze znajdzie sie ktos, komu sie nie uda mimo, ze wszyscy chwala
icon_frown.gif
)

Musialam cos zrobic zle, mysle, ze za piekarnik byl za goracy. Ale na pewno uda mi sie po raz drugi, w to absolutnie nie watpie. Dzis drugie podejscie, bo moj syn preferuje taki wlasnie rodzaj ciasta.

Wasze makowniki mowia same za siebie, sa sliczne! Ja tez takie chce!

Dziekuje bardzo za przepis i pozdrawiam
cvety.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Margarete, bardzo bym chciała, by Ci to ciasto wyszło, bo jest naprawdę pyszne, ale nie bardzo wiem, jak Ci pomóc...
icon_frown.gif
Nie wydaje mi się, by piekarnik był za gorący.... Ja czasem "wyrastam" strucle w cieple rozgrzanej przedświątecznym pieczeniem kuchni i wstawiam od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Nic złego się z nimi nie dzieje... Może też tak spróbuj? Będę trzymać kciuki za powodzenie....
icon_smile.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Joanno, dziekuje za trzymanie kciukow,
anbetung.gif
bardzo pomoglo!

Oto moje zawijance z masa orzechowa, bo maku juz wiecej nie mialam, za to orzechy... (Nota bene makowce mimo ze niewyrosniete bardzo smaczne wyszly).
Dziekuje za super przepis, mysle, ze syn bedzie zachwycony, pozdrawiam
cvety.gif

Załączniki

• UDALY_SIE_.jpg
    UDALY_SIE_.jpg
    130.3 KB · Wyświetleń: 1

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Dziekuje Joanno raz jeszcze za mile wsparcie i zycze Wesolych Swiat oraz duzo udanych pysznosci!
wink.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Agnisiu, moje nie, ja robie je z mielonych orzechow, dodaje smietanke, cukier i lyzke stolowa aromatyzujacej pasty orzechowej, dlatego jest ono troszke ciemniejsze.
Ale na pewno ktos jeszcze sie wypowie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy