Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Masz rację Joanno wyszło wspaniałe zrobiłam 3 warstwy jedna ser, druga mak a środkowa konfitura wiśniowa i wiśnie z zalewy.. na całość polewa.

oolciaa16

Member
Sie 1, 2008
548
0
0
pierwszy raz robiłam makowca, zawsze to była działka mamy... wyszedł świetny! długo utrzymuje świeżość, piekłam go w piątek, a nawet dziś jest jak dopiero upieczony
icon_smile.gif
trochę się rozpadł mimo zawinięcia w papier, który przerwał
icon_mrgreen.gif
pyyyyysznyyyy
lecker.gif
robiłam z masą bakalandu

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Boże Narodzenie za pasem, buszuję po forum w celu ułożenia wigilijno-świątecznego menu
icon_smile.gif
i właśnie mnie skusiłyście na makowiec - strach się bać, będę piekła makowiec pierwszy raz w życiu
icon_smile.gif
i mam nadzieję, że nic nie sknocę. Na samą myśl ślinka mi cieknie
icon_biggrin.gif
.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tylko więcej papieru do zawijania daj żeby ci makowiec go nie rozwinął jak mi
icon_lol.gif
pękł i był nieładny ale smaczny i tak.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ja tutaj podciagne dzis ten najpyszniejszy z makowcow...bo to zaraz pora na pieczenie
icon_wink.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

tajka

Member
Maj 8, 2009
21
0
0
W przepisie jest takie zdanie

Wstawić do piekarnika ( 120 stopni) nie domykając drzwiczek

to mam piec przy otwartych drzwiczkach? dobrze myślę
gruebel_2.gif
icon_question.gif

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Za 20 minut mam wyciągnąć ciasto z pieca. Powiedzcie, proszę, czy lukier nakładać na gorące ciasto, czy ma być wystudzone?
Thx.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Na gorącym cieście zwykły lukier z cukru i soku cytrynowego szybko stwardnieje i stanie się szklisty, przezroczysty.
Na zimnym - będzie biały, matowy, jak czapa śniegowa. Można wybrać w zależności od upodobań i oczekiwanego efektu.

CYTATto mam piec przy otwartych drzwiczkach? dobrze myślę
Nie, przy lekko uchylonych (ja wkładam tam łapkę lub rękawicę kuchenną).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Szkoda, że wczoraj nikt mi nie odpowiedział. Polałem gorące ciasto i jest jak piszesz - przezroczysty. Trudno, pierwsza próba nigdy nie będzie idealna. A makowiec rzeczywiście, pyszny i zwarty, tylko następnym razem masę makową sam przyrządzę, bo gotowa, ze sklepu, nie podchodzi mi. Nie jest zła, ale jak dla mnie, dziwnie przyprawiona. No i nie będę już się zabijał po sklepach, żeby znaleźć wanilię w lasce. Droga jak cholera (7,49zł za sztukę), a w mieszance różnych smaków bakalii, prawie jej nie czuć.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Na ten przezroczysty lukier możesz dać drugą warstwę, będzie biała.
Wanilię kupuję na allegro u supersprzedawcy Skworcu. Użytkownika Maximara1 NIE POLECAM!

Masę z puszki można po swojemu uszlachetnić, tak jak ja to robię, ale przyznam, że swoja, domowa jest najsmaczniejsza.

CYTATSzkoda, że wczoraj nikt mi nie odpowiedział
Lubimy dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale nie mamy dwudziestoczterogodzinnego dyżuru przy komputerze.
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
z tego przepisu i ciasto i masa pierwsza klasa , ja się przyznam ,że częściej biorę inne ciasto na makowiec ,ale masa jest ta i wg mnie wanilia jest niezbędna
a ja lubię lukier lać na dość ciepłe jeszcze ciasto i posypać albo płatkami migdałów ,albo domową skórką pomarańczową
a wanilie kupuje tam gdzie Joanna

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joanno zaraz poszukam i dam link, te co tu tez wpisałaś z rosyjskiego forum
te
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...amp;hl=makowiec
te ciasto i masa z tego makowca wg Zofii Nasierowskiej,to wg mnie najlepsze makowce tylko ja chyba robię 2 razy więcej masy , muszę porównać ,ilości mąki ,ale tam mi się daje

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Fakt, to ciasto Karin Goren też jest rewelacyjne, ale wydaje mi się, że krucho - drożdżowe Nasierowskiej dłużej zostaje świeże.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
hm , ja ich piekę naprawdę bardzo dużo i czasami później dorabiam ciasta i najczęściej jest ( z dorabianych to co wyżej) , później je zjadamy przez kilka dni i ja uważam(ale to subiektywne odczucia) że nie ma różnicy , oba są świeże cały tydzień

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja to ciasto Karin Goren, najbardziej lubię bo się świetnie wałkuje i i jest takie łatwe i same achy i ochy mam o nim ,ale to co wyżej tez bardzo lubię i z jeden makowiec taki mam zawsze(jak pisałam wyżej zawsze mam za dużo tej masy bo robię z podwójnej porcji , czasami więcej) i tez jest niezawodne

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy