Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
emilka41 @ 27 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1272702moim zdaniem kakao wysusza masę,ale jeśli nie doda się zbyt dużo powinno być okej:)

a teraz pytanie z serii nudnych więc:Jaka jest różnica miedzy masą samoróbką a gotową np.pettnice,chodzi mi głównie o smak i wysychanie
i jeszcze jedno ,kto robił tort jajko pisanka,jak je wykroić -tylko tak prościutko

aaaa i jeszcze jedno,torty super ,ale to jak zwykle....
samorobka wysycha wolniej i jest bardziej gumiasta. Jak wysycha robi sie na niej taki suchy ''kozuszek'' - przynajmniej bylo tak u mnie. Kupiona wysycha bardzo szybko, rowno i pozniej jest jak skorupka ale nadaje sie do krojenia i tez nie sprawia klopotu
icon_biggrin.gif

To sa moje doswiadczenia
icon_biggrin.gif

dziewczyny - pikne te Wasze torty!

Paulad111

Member
Mar 26, 2012
13
0
0
Witam Wszystkie tortowiczki:)) Jestem tu nowa i mam prolblem co do masy cukrowej:( bardzo bym chciala się tym bawić bo myślę że mam też duszę artysty ale mam problem bo dzis spróbowałam troche zrobić i problem byl z tym iż masa strasznie szybko schla zanim zrobilam calą JEDNĄ różę to platki już tak byly suche ze po pierwsze nie chcialy sie trzymac siebie (ale to maly problem bo sa kleje spożywcze i inne takie) wiec problem wiekszy jest w tym ze platki sa tak suche i przerywaja sie na rogach ze nie wyglada to tak ładnie jak u was:( jak to zrobić by tyly ladne równe krawędzie płatków;(

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
widze kolejne super torciki
icon_smile.gif

Kakałkiem ja nieraz podbarwiałam mase i nie zauwazyłam żeby z nią było coś nie tak potem
icon_smile.gif

Ja gotowca próbowałam do lepienia ale dla mnie zbyt miękka (pettince) - łatwo się lepi ale przy moim talencie każdy paluch odbijałam podwójnie
icon_smile.gif
a wysychaja mniej więcej w jednakowym tempie
icon_smile.gif

Paulad - wg mnie za suchą masę miałaś - może za duzo pudru wgniotłaś - czasami lepiej mniej niz więcej bo masa pęcznieje a gdy ja wałkujemy to równiez podsypujemy pudrem aby się nie lepiła a to wszystko ma wpływ - spróbuj wgnieść do niej trochę planty - a nawet mokrymi zwilżonymi pod wodą rękami ją pognieć trochę
icon_smile.gif

Lut 21, 2012
320
0
0
Megi428 @ 28 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1272921widze kolejne super torciki
icon_smile.gif

Kakałkiem ja nieraz podbarwiałam mase i nie zauwazyłam żeby z nią było coś nie tak potem
icon_smile.gif

Ja gotowca próbowałam do lepienia ale dla mnie zbyt miękka (pettince) - łatwo się lepi ale przy moim talencie każdy paluch odbijałam podwójnie
icon_smile.gif
a wysychaja mniej więcej w jednakowym tempie
icon_smile.gif

Paulad - wg mnie za suchą masę miałaś - może za duzo pudru wgniotłaś - czasami lepiej mniej niz więcej bo masa pęcznieje a gdy ja wałkujemy to równiez podsypujemy pudrem aby się nie lepiła a to wszystko ma wpływ - spróbuj wgnieść do niej trochę planty - a nawet mokrymi zwilżonymi pod wodą rękami ją pognieć trochę
icon_smile.gif
ja krusze od nowa mase i tak jak kolezanka wspomniała dodaje troszkę Planty i na moment do mikrofali wkładam, wyrabiam do nowa i wałkuje i powodzenia mi do razu też nie wychodziło , dasz radę

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
no ja powiem ze na samoróbce od roku jadę a naprawdę dobrze zaczęłam ją opanowywac po kilku miesiącach - to tak jak z ciastem na makaron - raz wyjdzie fajne a raz do bani no przynajmniej ja tak mam i dlatego makaron gotowy kupuje ha ha

Paulad111

Member
Mar 26, 2012
13
0
0
A sluchajcie Planta to takie jakby maslo tak? a coś prócz niego? bo ja ogolnie nie wiem gdzie można takie dostać?? może ktoś podopowie bo ja nie dodawalam i nawet teraz gdzies ost przeczytalam ze olej trzeba na blat i na walek by sie nie kleilo... kurcze ja bardzo chce sie tym pobawić ale naprawde troche mnie to zdesperowalo ze to takie suche jest... moze faktycznie za duzo pudru... hmmm no bede próbować a wy puder kupujecie gotowy? nie moze byc taki zmiksowany z normalnego cukru?

Chociaz tak mysle i ciasto nawet jak rozwalkowywalam to bylo super ,,, bo mieciuetkie i podnosilo sie super,, dopiero jak juz zaczelam wykrawac kieliszkiem to juz widac bylo ze schnie ,, a co dopiero jak juz bylo w kwiatki,, jak zawijalam do róży to faktycznie pękało;/

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
planta to taka biała margaryna - w wiekszych marketach spokojnie ją dostaniesz, można zwykłą dodać ale wtedy masa nie wychodzi całkiem biała tylko taka brudna biała

puder kupuję gotowy bo raz ze nie mam młynka a dwa nie wyobrażam sobie tyle mielic go
icon_smile.gif
próbuj i nie poddawaj się

Paulad111

Member
Mar 26, 2012
13
0
0
Hihihi
icon_smile.gif
nie poddaje sie;)))) ale musze poćwiczyć kurcze przed zrobieniem tego tortu:D bo wstyd bedzie;) no w kazdym razie hmmm dziekuje za rade;))) poszukam planty i będe tworzyc dalej:))))

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Witajcie dziewczyny,
mam problem z niewysychającymi barwnikami, robiłam dzisiaj tort dla dziewczynki, góra w masie a boki w jopkach z bitej śmietany, na masę zrobiłam dekorację, którą pomalowałam barwnikami pudrowymi rozcieńczonymi w alkoholu, na początku było ok, barwniki pięknie wyschły ale jak po kilku godzinach wyjęłam tort z lodówki to był wyraźnie wilgotny a barwniki mokre, o co chodzi, może macie jakiś pomysł?

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
beata więcej barwnika mniej alkoholu i jeżeli lodówka szroni na tylniej ściance to odizoluj tort od tej ścianki np. kawałkiem tektury

Paulad111

Member
Mar 26, 2012
13
0
0
A powiedzcie mi Kobietki:) jak wy dokładnie sporządzacie ta mase... tzn chodzi mo o ten wodny roztwor bo niektorzy zalewaja goraca woda i mieszaja wszystko...-czy to jest dobrze? albo czesciami jak tez gdzies czytalam ze najpierw w goracej wodzie zelatyne mieszaja do rozpuszczenia a dopiero potem glukoze wsypyja tez do rozpuszczenia,,,, poza tym gdzies czytalam ze jedni wsypuja glukozy i zelatymny dwie lyzeczki a innym razem w proporcjach jest ze 50g... albo cos w stylu ze podgrzewaja nad para i potem czekac trzeba az ostygnie i w ogole;/ tyle tego jest ze ja nie wiem ktore jest dobre a Wy macie już wypróbowane sposoby napiszcie po kolei jak robicie... wiem ze napwewno to gdzies tam bylo w postach ale na ponad 100 postów cieżko bedzie znalezc ten wlasciwy przepis:)

POza tym asiulla1984 jak zrobiłaś bramki? ten pomysł jest genialny i już od ciebie go ściagne kiedyś dla mojego męża zapalonego piłkarza';)))))

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

Paulad111

Member
Mar 26, 2012
13
0
0
Oj ułatwiasz sobie życie
icon_smile.gif
)) no ale dobrze:)) po co sie meczyc:)))) A wiecie wpadłam na genialny pomysł zeby połączyć pana policjanta z boiskiem i ogolnie piłką nożna
icon_smile.gif
) tylko jeszcze nie wiem jak to stworzyc;) ale mysle ze pomysl dobry:) mąż się ucieszy:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy