Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
o.laz @ 8 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407792ola_wroclaw otrt wygląda naprawdę profesjonalnie. przeczytalam juz wiekszosc tego wątku i jak dla mnie to jesteś w czołówce najlepszych tutejszych tortomaniaczek
anbetung.gif

czy możesz odpowiedzieć na kilka moich pytań?
jak robiłaś kólka? wałeczek z pistoletu czy jak? jakim barwnikiem dokladnie je kolorowalas?
ten napis Audi to pewnei wycinany? czym? sklapelem czy wykrawaczkami jakimiś?
takei wycinanki płaskie robisz ze zwykłego fondantu czy wzmocnionego cmc?
dzięki Ola
icon_smile.gif

odpowiadam:
1) kółka- mam pistolet do masy i tam jest taka nakładka, która wygląda jak księżyc (czyli pół okręgu) i jak tym wyciskasz to wychodzi taki jakby pół-wałek. Wydrukowałam logo w odpowiednim rozmiarze i po prostu na kartce układałam te pół-wałki i cięłam do odpowiedniego kształtu i rozmiaru. Chyba nie potrafię tłumaczyć
icon_smile.gif

2) barwnik, hm.... kupiłam go na początku swojej "kariery tortowej" to barwnik w proszku srebrny taki najzwyklejszy. Kupiłam na allegro coś takiego: http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-spozyw...3082035304.html
rozrobiłam dosłownie w kilku kroplach alkoholu (było to gęste) i malowałam pędzelkiem. Żeby był lepszy efekt to te kółka zrobiłam z szarej masy (bo jak kiedyś malowałam białą masę to ten srebrny wpadał w jakiś żółtawy odcień)
3) napis audi wycinany. Wydrukowałam napis, wycięłam nożyczkami i na rozwałkowaną, leciutko wyschniętą masę przykładałam kolejno literki i wycinałam takim malutkim nożykiem do jarzyn (wolę od skalpela).
4) nie używam cmc.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
ola_wroclaw @ 8 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=14078022) barwnik, hm.... kupiłam go na początku swojej "kariery tortowej" to barwnik w proszku srebrny taki najzwyklejszy. Kupiłam na allegro coś takiego: http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-spozyw...3082035304.html
rozrobiłam dosłownie w kilku kroplach alkoholu (było to gęste) i malowałam pędzelkiem. Żeby był lepszy efekt to te kółka zrobiłam z szarej masy (bo jak kiedyś malowałam białą masę to ten srebrny wpadał w jakiś żółtawy odcień)
Ola a juz chciałam Cie podpytac jaki masz barwnik ze taki fajny kolor wychodzi.
Mój srebrny na białej masie wyglada jak biały perłowy
icon_sad.gif

Ale czy wogóle polecacie jakies srebrne barwniki ktore barwia jak trzeba?
Bo czasem trzeba pomalowac fragment masy kolorowej na srebrny a nie perłowy

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
goma @ 8 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407826Ola a juz chciałam Cie podpytac jaki masz barwnik ze taki fajny kolor wychodzi.
Mój srebrny na białej masie wyglada jak biały perłowy
icon_sad.gif

Ale czy wogóle polecacie jakies srebrne barwniki ktore barwia jak trzeba?
Bo czasem trzeba pomalowac fragment masy kolorowej na srebrny a nie perłowy
może za bardzo rozrzedzasz? Ja też wcześniej popełniałam ten błąd i nawet wczoraj robiąc tort bałam się, że będzie taki efekt. Ale rozpuściłam barwnik w wódce (w wodzie najpierw i wyszło perłowo właśnie). Było to gęste, takie na pół rozpuszczone wręcz i dało radę. Jestem b. zadowolona z efektu, który uzyskałam. Myślę, że nawet dałoby radę na każdym innym kolorze. A szary zrobiłam dlatego, że właśnie myślałam, że wyjdzie "perłowy"

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
index.php?act=findpost&pid=1407836http://cafe-chocolate.pl/wycinarki-alfabet...ronka-nr-1.html

http://cafe-chocolate.pl/wycinarki-alfabet...ronka-nr-1.html
Ja oszalalam zupelnie i tez je kupilam
icon_mrgreen.gif

Tlumaczysz kobieto świetnie. Wlasnie tak myslalam zeby noja koronę zrobic żółtą i dopiero to pociągnąć złotym, ale obawiałam sie ze wyjdzie kiepsko bo tez mam takie tanie barwniki.
Tylko sie zastanawiam - ta korona wyschnie sobie na jakiejs puszce ale potem ma stac samodzielnie. Czy zwykla masa da radę i się nie połamie?

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
ola_wrocław - śliczny torcik
a to mój dzisiejszy na 15 urodziny. Latwo zgadnąć, co solenizantka lubi najbardziej

Załączniki

• tort_janiny1.jpg
    tort_janiny1.jpg
    143.9 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_j.jpg
    tort_j.jpg
    100.5 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
czadowy
icon_smile.gif
))))))

ja się Wam tylko pochwalę, że po wczorajszych dyskusjach zdecydowaliśmy z mężem, że nie wracam do pracy, przynajmniej na razie...
icon_smile.gif
Cieszy mnie to, bo atmosfera była beznajdziejna, kasa jeszcze gorsza, a wracając musiałabym na pewno trochę ograniczyć tortowanie. Niech żyje wolność i pasja!!!

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
ola_wrocław
Gratuluję decyzji i z całego serca życzę powodzenia!!! Najważniejsze, żeby w życiu robić to co się kocha, a nie każdy ma taki luksus
icon_smile.gif
Super, będziesz inspiracją dla kolejnych artystek
icon_smile.gif

asiula...czy Ty bywasz tu kochana, czy pracujesz tak zawzięcie? Pytałam CIę o literki na ostatnim Zig zaku - Hubert...jakbyś podesłała mi linka...dzięki

Kurdę dziewczyny dziś nasze swięto ....Kochane wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń... tych zawodowych, ukochanych, odłożonych gdzieś "na półkę". Obyśmy czuły się dobrze z tym co robimy, ze sobą i ze swoimi bliskimi.

Miłego dnia...i słodkiego (zjadłam dziś prawie całą czekoladę gorzką z marcepanem...a co tam kilogramy, strasznie mi smakowała)
Buziaki

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='aneta1111' date='8 Mar 2013, 12:05 ' post='1407851']
ola_wrocław
Gratuluję decyzji i z całego serca życzę powodzenia!!! Najważniejsze, żeby w życiu robić to co się kocha, a nie każdy ma taki luksus
icon_smile.gif
Super, będziesz inspiracją dla kolejnych artystek
icon_smile.gif

luksus luksusem, po prosu zrobiliśmy bilans zysków i strat i okazało się, że nie opłaca mi się wracać. Kasa słaba, dojazdy, opiekunka, czas stracony na zawożeniu i odbieraniu dzieciaków i zostaje tyle... że zarobię to na tortach
icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
index.php?act=findpost&pid=1407830może za bardzo rozrzedzasz? Ja też wcześniej popełniałam ten błąd i nawet wczoraj robiąc tort bałam się, że będzie taki efekt. Ale rozpuściłam barwnik w wódce (w wodzie najpierw i wyszło perłowo właśnie). Było to gęste, takie na pół rozpuszczone wręcz i dało radę. Jestem b. zadowolona z efektu, który uzyskałam. Myślę, że nawet dałoby radę na każdym innym kolorze. A szary zrobiłam dlatego, że właśnie myślałam, że wyjdzie "perłowy"
No nie rozrzedzałam za bardzo, była taka dosc gesta jak piszesz.
Ja mam jakis tani barwnik kupiony na poczatku i pewnie nic wiecej z niego nie wyciagne.
Kupie przy okazji lepszy, tylko jaki ? doradźcie prosze
A jeszcze przy okazji podpytam odnosnie pozostałych barwnikow.
Czy tez tak macie ze jak malujecie na sucho to kolory sa inne, i barwy i nasycenia nabieraja dopiero za jakis czas, pewnie dzieki wilgoci z powietrza ?
Troche to irytujace bo kolory zupelnie nie te sa jakie by sie chcialo uzyskac

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
index.php?act=findpost&pid=1407901nie mam wielkiego parcia na oddawanie kasy US, raczej po prostu się obawiam. Ludzi nieżyczliwych nie brakuje. Zazdrosnych jeszcze więcej...
Gratulacje Ola. Tort śliczny!!! A co do życzliwych zawsze można powiedzieć, że dla przyjaciół w gratisie robisz. Ale co do zyczliwych to zgaadzam się, że nie brakuje!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy